Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Krystalizace nátěrových systémů na bázi epoxidových pryskyřic.
Seidlová, Michaela ; Dohnálek,, Pavel (oponent) ; Petránek, Vít (oponent) ; Drochytka, Rostislav (oponent) ; Bydžovský, Jiří (vedoucí práce)
Krystalizace epoxidových pryskyřic na bázi bisfenolu A a bisfenolu F je přirozenou vlastnostní těchto oligomerů. Producenti nátěrových a jiných systémů na bázi těchto epoxidových pryskyřic však vyvíjí úsilí, aby krystalizační proces, co nejůčiněji zpomalili a tím prodloužili skladovatelnost a zároveň zlepšili konkurence schopnost jejich výrobků. Hlavním úkolem práce je zobecnění faktorů mající vliv na krystalizační proces epoxidových pryskyřic na bázi bisfenolu A a bisfenolu F, ověření nových přístupů k možnosti k ovlivňování jejich krystalizačního procesu a zjištění možnosti využití jisté míry krystalinity epoxidových pryskyřic na bázi bisfenolu A a bisfenolu F při přípravě a výrobě nátěrových systémů na bázi epoxidových pryskyřic.
Obsah antioxidantů v surovinách a jejich stabilita v obohacených potravinách v závislosti na technologii výroby
BEDRNÍČEK, Jan
Během skladování probíhají v potravinách oxidační procesy, které negativně ovlivňují jejich zdravotní nezávadnost a senzorické vlastnosti. Pro zamezení těchto nežádoucích procesů mohou být do potravin přidávány přírodní polyfenolické antioxidanty. Cílem této práce bylo studium vlivu přídavku surovin bohatých na polyfenolické antioxidanty na chemické a senzorické vlastnosti běžně konzumovaných potravin. Jako zdroj polyfenolů byly vybrány vedlejší produkty vznikající při zpracování cibule kuchyňské (Allium cepa L.) a extrakt z rozmarýnu lékařského (Rosmarinus officinalis L.). Konkrétně se jednalo o cibulové slupky a rozmarýnový extrakt Inolens 4. Přídavek surovin obsahující polyfenolické látky vždy zvýšil antioxidační aktivitu obohacených potravin a v případě masných výrobků zabránil oxidaci lipidů. V některých případech však byly negativně ovlivněny některé senzorické vlastnosti (textura). Týkalo se to hlavně přídavku mletých cibulových slupek. Na druhou stranu senzorické hodnocení ukázalo, že přídavek mletých cibulových slupek dokázal účinně překrýt nebo zabránit vzniku nepříjemného rybího pachu, který vzniká při dlouhodobém skladování rybích. Tento jev doposud nebyl popsán. Pomocí HPLC-MS/MS analýzy bylo zjištěno, že se v cibulových slupkách vyskytují látky, které doposud nebyly v jiných rostlinách detekovány. Jde o 4 druhy dimeru kvercetinu a jeden trimer. Navíc bylo zjištěno, že během tepelného opracování obohacené potraviny dochází k jejich rozkladu, což doposud ve vědecké literatuře popsáno nebylo. Po shrnutí všech výsledků lze konstatovat, že přírodní polyfenoly mají potenciál zabránit zhoršení kvality potravin v důsledku jejich skladování.
Krystalizace nátěrových systémů na bázi epoxidových pryskyřic.
Seidlová, Michaela ; Dohnálek,, Pavel (oponent) ; Petránek, Vít (oponent) ; Drochytka, Rostislav (oponent) ; Bydžovský, Jiří (vedoucí práce)
Krystalizace epoxidových pryskyřic na bázi bisfenolu A a bisfenolu F je přirozenou vlastnostní těchto oligomerů. Producenti nátěrových a jiných systémů na bázi těchto epoxidových pryskyřic však vyvíjí úsilí, aby krystalizační proces, co nejůčiněji zpomalili a tím prodloužili skladovatelnost a zároveň zlepšili konkurence schopnost jejich výrobků. Hlavním úkolem práce je zobecnění faktorů mající vliv na krystalizační proces epoxidových pryskyřic na bázi bisfenolu A a bisfenolu F, ověření nových přístupů k možnosti k ovlivňování jejich krystalizačního procesu a zjištění možnosti využití jisté míry krystalinity epoxidových pryskyřic na bázi bisfenolu A a bisfenolu F při přípravě a výrobě nátěrových systémů na bázi epoxidových pryskyřic.
Metody prodloužení skladovatelnosti strojně děleného rybího masa
KUBÍK, Michal
První část práce popisuje metody strojního dělení rybího masa a potravinovou bezpečnost. V této části jsou popsány metody separování, zmíněn je pohled legislativy. Primárními faktory ovlivňujícími kvalitu a možnost použití jsou změny způsobené proteolýzou a autolýzou, výskyt mikroorganismů a biogenních aminů. Tyto procesy jsou přirozené a lze je pouze zmírnit nebo oddálit jejich začátek. I přes možnost použití různých konzervačních prostředků je třeba věnovat pozornost hygienickým a technologickým postupům, zkrácením doby jejich trvání, a skladovacím podmínkám, zejména pak teplotě. Část výzkumná je věnována možnosti využití enzymatického přípravku SEA-i a jeho dopadům na výskyt biogenních aminů, koliformních bakterií a celkového počtu mikroorganismů v separovaném kapřím mase při zauzení a využití tekutého kouře. Použití SEA-i se ukázalo jako vhodný prostředek pro zabránění rozvoje biogenních aminů. Dokázal potlačit rozvoj histaminu pod detekovatelnou hranici a množství putrescinu snížil na 24 mg.kg-1 oproti kontrolní skupině s výskytem 89 mg.kg-1. U ostatních biogenních aminů byl také prokázán silný inhibiční účinek. Jeho účinek byl taktéž dokázán u celkového počtu mikroorganismů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.