|
Příprava a charakterizace extraktu z bezových květů
Lukšová, Leona ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá definováním podmínek pro přípravu extraktu z květů černého bezu tak, aby si připravený extrakt zachoval co nejvíce biologicky aktivních látek pro další využití např. v lázeňství. Dále se práce se zabývá prostupností vybraných fenolických kyselin, jmenovitě kyseliny chlorogenové, kávové a ferulové, pokožkou prostřednictvím Francových difúzních cel. V teoretické části práce je uvedeno taxonomické zařazení, popis a využití černého bezu. Dále jsou zde zmíněny významné účinné látky, především fenolické kyseliny, které mají blahodárné účinky na pokožku. Detailně je popsána anatomie kůže a problematika prostupu fenolických kyselin pokožkou. A nakonec je uveden popis vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Experimentální část se věnuje ověření optimálních podmínek pro přípravu extraktu. Nejlepší variantou je extrakce květů vodou o teplotě 100 °C po dobu 10 minut v poměru 1 hmotnostní díl suchých květů a 10 objemových dílů vroucí vody. Jako způsob uchování extraktu bylo testováno jeho zakoncentrování na vakuové odparce. Byl také zkoumán poměr květů a stonků na obsah fenolických kyselin v extraktu. U extraktu z květů a jeho zahuštěné verze byla propustnost pokožkou zkoumána pomocí transdermální absorpce. Cílem tohoto experimentu bylo zjistit, jestli vůbec a jak mnoho procházejí výše uvedené fenolické kyseliny pokožkou. Jako kožní membrána byla využita vepřová kůže z ušního boltce. Všechna stanovení výše uvedených fenolických kyselin ve všech vzorcích byla realizována kapalinovou chromatografií.
|
|
Effects of isoflavonoids and their metabolites on vascular smooth muscles in vitro and in vivo
Migkos, Thomas ; Mladěnka, Přemysl (vedoucí práce) ; Studenik, Christian (oponent) ; Trejtnar, František (oponent)
(v češtině) Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Kandidát: Thomas Migkos, M.Sc. Školitel: Prof. PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Konzultant: doc. PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Název dizertační práce: Účinky isoflavonoidů a jejich metabolitů na hladký cévní sval, in vitro a in vivo studie Příjem flavonoidů potravou je pravděpodobně nepřímo úměrný úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění, zejména na ischemickou chorobu srdeční. Spotřeba isoflavonoidů, které představují jeden podtyp flavonoidů, v populaci obecně roste a to zejména díky konzumaci řady potravin bohatých na isoflavonoidy a používání potravních doplňků. Přestože je biodostupnost isoflavonoidů obecně nízká, tyto látky jsou rozsáhle metabolizovány střevní mikroflórou v trávicím traktu za vzniku malých metabolitů s výrazně vyšší biodostupností. Detailní studie zaměřená na vliv parentních isoflavonoidů na vaskulární systém dosud neexistovala a ještě méně bylo známo o vaskulárních účincích příslušných střevních metabolitů. V předkládané práci byla nejprve u šestnácti isoflavonoidů, jejich čtyřech metabolitů a racemické směsi jednoho metabolitu otestována za ex vivo podmínek schopnost dilatovat potkaní aortu. U pěti nejúčinnějších látek, biochaninu A, glyciteinu, O-desmethylangolensinu...
|
|
Příprava a charakterizace extraktu z bezových květů
Lukšová, Leona ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá definováním podmínek pro přípravu extraktu z květů černého bezu tak, aby si připravený extrakt zachoval co nejvíce biologicky aktivních látek pro další využití např. v lázeňství. Dále se práce se zabývá prostupností vybraných fenolických kyselin, jmenovitě kyseliny chlorogenové, kávové a ferulové, pokožkou prostřednictvím Francových difúzních cel. V teoretické části práce je uvedeno taxonomické zařazení, popis a využití černého bezu. Dále jsou zde zmíněny významné účinné látky, především fenolické kyseliny, které mají blahodárné účinky na pokožku. Detailně je popsána anatomie kůže a problematika prostupu fenolických kyselin pokožkou. A nakonec je uveden popis vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Experimentální část se věnuje ověření optimálních podmínek pro přípravu extraktu. Nejlepší variantou je extrakce květů vodou o teplotě 100 °C po dobu 10 minut v poměru 1 hmotnostní díl suchých květů a 10 objemových dílů vroucí vody. Jako způsob uchování extraktu bylo testováno jeho zakoncentrování na vakuové odparce. Byl také zkoumán poměr květů a stonků na obsah fenolických kyselin v extraktu. U extraktu z květů a jeho zahuštěné verze byla propustnost pokožkou zkoumána pomocí transdermální absorpce. Cílem tohoto experimentu bylo zjistit, jestli vůbec a jak mnoho procházejí výše uvedené fenolické kyseliny pokožkou. Jako kožní membrána byla využita vepřová kůže z ušního boltce. Všechna stanovení výše uvedených fenolických kyselin ve všech vzorcích byla realizována kapalinovou chromatografií.
|