Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Příprava a charakterizace extraktu z bezových květů
Lukšová, Leona ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá definováním podmínek pro přípravu extraktu z květů černého bezu tak, aby si připravený extrakt zachoval co nejvíce biologicky aktivních látek pro další využití např. v lázeňství. Dále se práce se zabývá prostupností vybraných fenolických kyselin, jmenovitě kyseliny chlorogenové, kávové a ferulové, pokožkou prostřednictvím Francových difúzních cel. V teoretické části práce je uvedeno taxonomické zařazení, popis a využití černého bezu. Dále jsou zde zmíněny významné účinné látky, především fenolické kyseliny, které mají blahodárné účinky na pokožku. Detailně je popsána anatomie kůže a problematika prostupu fenolických kyselin pokožkou. A nakonec je uveden popis vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Experimentální část se věnuje ověření optimálních podmínek pro přípravu extraktu. Nejlepší variantou je extrakce květů vodou o teplotě 100 °C po dobu 10 minut v poměru 1 hmotnostní díl suchých květů a 10 objemových dílů vroucí vody. Jako způsob uchování extraktu bylo testováno jeho zakoncentrování na vakuové odparce. Byl také zkoumán poměr květů a stonků na obsah fenolických kyselin v extraktu. U extraktu z květů a jeho zahuštěné verze byla propustnost pokožkou zkoumána pomocí transdermální absorpce. Cílem tohoto experimentu bylo zjistit, jestli vůbec a jak mnoho procházejí výše uvedené fenolické kyseliny pokožkou. Jako kožní membrána byla využita vepřová kůže z ušního boltce. Všechna stanovení výše uvedených fenolických kyselin ve všech vzorcích byla realizována kapalinovou chromatografií.
Effects of isoflavonoids and their metabolites on vascular smooth muscles in vitro and in vivo
Migkos, Thomas ; Mladěnka, Přemysl (vedoucí práce) ; Studenik, Christian (oponent) ; Trejtnar, František (oponent)
(v češtině) Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Kandidát: Thomas Migkos, M.Sc. Školitel: Prof. PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Konzultant: doc. PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Název dizertační práce: Účinky isoflavonoidů a jejich metabolitů na hladký cévní sval, in vitro a in vivo studie Příjem flavonoidů potravou je pravděpodobně nepřímo úměrný úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění, zejména na ischemickou chorobu srdeční. Spotřeba isoflavonoidů, které představují jeden podtyp flavonoidů, v populaci obecně roste a to zejména díky konzumaci řady potravin bohatých na isoflavonoidy a používání potravních doplňků. Přestože je biodostupnost isoflavonoidů obecně nízká, tyto látky jsou rozsáhle metabolizovány střevní mikroflórou v trávicím traktu za vzniku malých metabolitů s výrazně vyšší biodostupností. Detailní studie zaměřená na vliv parentních isoflavonoidů na vaskulární systém dosud neexistovala a ještě méně bylo známo o vaskulárních účincích příslušných střevních metabolitů. V předkládané práci byla nejprve u šestnácti isoflavonoidů, jejich čtyřech metabolitů a racemické směsi jednoho metabolitu otestována za ex vivo podmínek schopnost dilatovat potkaní aortu. U pěti nejúčinnějších látek, biochaninu A, glyciteinu, O-desmethylangolensinu...
Příprava a charakterizace extraktu z bezových květů
Lukšová, Leona ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá definováním podmínek pro přípravu extraktu z květů černého bezu tak, aby si připravený extrakt zachoval co nejvíce biologicky aktivních látek pro další využití např. v lázeňství. Dále se práce se zabývá prostupností vybraných fenolických kyselin, jmenovitě kyseliny chlorogenové, kávové a ferulové, pokožkou prostřednictvím Francových difúzních cel. V teoretické části práce je uvedeno taxonomické zařazení, popis a využití černého bezu. Dále jsou zde zmíněny významné účinné látky, především fenolické kyseliny, které mají blahodárné účinky na pokožku. Detailně je popsána anatomie kůže a problematika prostupu fenolických kyselin pokožkou. A nakonec je uveden popis vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Experimentální část se věnuje ověření optimálních podmínek pro přípravu extraktu. Nejlepší variantou je extrakce květů vodou o teplotě 100 °C po dobu 10 minut v poměru 1 hmotnostní díl suchých květů a 10 objemových dílů vroucí vody. Jako způsob uchování extraktu bylo testováno jeho zakoncentrování na vakuové odparce. Byl také zkoumán poměr květů a stonků na obsah fenolických kyselin v extraktu. U extraktu z květů a jeho zahuštěné verze byla propustnost pokožkou zkoumána pomocí transdermální absorpce. Cílem tohoto experimentu bylo zjistit, jestli vůbec a jak mnoho procházejí výše uvedené fenolické kyseliny pokožkou. Jako kožní membrána byla využita vepřová kůže z ušního boltce. Všechna stanovení výše uvedených fenolických kyselin ve všech vzorcích byla realizována kapalinovou chromatografií.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.