|
Výroba piv s ovocnou příchutí a jejich senzorické hodnocení
Burianová, Eva
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na popis surovin, jež jsou pro výrobu piva s ovocnou složkou nezbytné. Je zde nastíněna technologie výroby piva. V literární rešerši jsou dále zmapovány pivovary a minipivovary, které ovocné pivo ve svém portfoliu nabízejí. Praktická část byla zaměřena na výrobu ovocného piva, kdy bylo vyrobeno pivo obsahující základní suroviny (slad, chmel, kvasinky, voda) a do něj byla následně přidána ovocná slož-ka ve formě pyré (marakuja, mango). Pivo bylo následně podrobeno analytickému a senzorickému hodnocení. U všech vzorků byl za pomocí přístroje FermentoFlasher stano-ven obsah objemového a hmotnostního alkoholu, skutečný a zdánlivý extrakt a extrakt pů-vodní mladiny. V rámci senzorické analýzy, kdy byl hodnocen vzhled, pitelnost, vůně a chuť, dosáhly nejlepších výsledků vzorky ochucené marakujou. Přídavek marakuji lze vy-hodnotit jako perspektivní ve výrobě ovocných piv.
|
|
Technológia výroby ovocných pív
Seriš, Daniel
Táto bakalárska práca sa zaoberá popisom technológie výroby ovocných pív. Literárna časť je venovaná histórii výroby piva, charakteristike základných surovín, technologickému procesu výroby, sortimentu a legislatívnym požiadavkám na kvalitu. Zvýšená pozornosť je venovaná ovocnej zložke, formám jej použitia, a aplikácii ovocia do piva počas výroby piva. V praktickej časti bolo analyzovaných 8 vzoriek ovocných pív. 4 vzorky boli experimentálne pripravené na Ústave pozberovej technológie záhradníckych produktov Záhradníckej fakulty Mendelovej univerzity v Brne a zvyšné 4 boli zakúpené v obchodných reťazcoch a pivovaroch. V laboratóriu bol vo vzorkách stanovený etanol, polyfenoly a antioxidačná kapacita. Senzorickou analýzou boli zhodnotené organoleptické vlastnosti pív. Hodnotená bola chuť, vôňa, farba, ovocná chuť, horkosť a celkový dojem. Výsledky boli štatisticky vyhodnotené a spracované do grafov a tabuliek.
|
|
Změny na trhu piva v České republice
Donátová, Martina ; Vávra, Oldřich (vedoucí práce) ; Chládek, Ladislav (oponent)
Bakalářská práce na téma "Změny na trhu piva v České republice" přibližuje současný stav pivovarnictví v České republice. Cílem práce je vysvětlit k jakým změnám na našem trhu dochází a proč. Teoretická část je zaměřena na marketingovou komunikaci, segmentaci trhu a výzkum trhu. Navazuje na to charakteristika produktu -- piva a popis současného stavu trhu piva, který v posledních letech zaznamenal výrazné změny. Pivovarské společnosti přichází na český trh piva s novými produkty určenými pro nově utvářející se segmenty lidí. Největší pozornost je věnována ovocným pivům a jejich spotřebitelům. Součástí práce je i dotazník, jehož cílem je potvrdit předpoklad, podle kterého se ovocná piva na našem trhu ujala.
|