Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Mikrobiologie syrového mléka a mléka po ošetření
Pláničková, Jana ; Vítová, Eva (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Tématem bakalářské práce byla mikrobiologická kvalita syrového mléka a mléka tepelně ošetřeného pasterací a UHT záhřevem. V teoretické části byly popsány nejdůležitější a nejběžnější mikroorganismy, které kontaminují mléko, saprofytické a patogenní. Praktická část byla provedena v laboratoři mlékárenského závodu. Mikrobiologickou analýzou byly stanoveny počty mikroorganismů syrového, pasterovaného a UHT mléka.
Sledování vybraných parametrů při procesu čištění odpadních vod v různých ČOV
Dalajková, Nikola ; Zlámalová Gargošová, Helena (oponent) ; Repková, Martina (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na problematiku čištění odpadních vod, konkrétně na ČOV Brno Modřice. Jsou zde popsány obecné technologické parametry velkých a středních ČOV a také postup čištění odpadní vody přímo v ČOV Brno Modřice. Největší důraz je kladen na biologický stupeň čištění odpadní vody. V daném stupni čištění se uplatňují chemické, biologické i fyzikální procesy. Pro stanovení účinnosti ČOV se používají různé ukazatele jako je CHSK, BSK, Ncelk. a Pcelk., jejichž maximální přípustné hodnoty jsou stanoveny normou. Základem biologického čištění je aktivovaný kal obsahující mikroorganismy, podle kterých se stanovuje účinnost čistícího procesu. Tyto mikroorganismy jsou stanovovány kvalitativně a kvantitativně. Pro porovnání účinnosti byly provedeny i měření aktivovaného kalu na dvou jiných ČOV. Tyto hodnoty byly poté porovnány v experimentální části práce.
Sledování výskytu patogenních mikroorganismů v potravinovém odpadu po přídavku různých aditiv
Tomková, Lenka
Plýtvání potravinami a nakládání s potravinovým odpadem je celosvětový problém. Je nutné plýtvání omezit a v případě vzniku potravinových odpadů volit ekologické řešení jejich odstranění jako je kompostování. Proces kompostování je přirozený rozkladný proces, jehož finálním produktem je cenný kompost použitelný jako hnojivo. V této práci je zkoumán vliv aditivních látek na potlačení patogenních mikroorganismů potenciálně přítomných v potravinovém odpadu, aby potraviny vstupující do procesu kompostování byly zdravotně nezávadné. Pro mikrobiologické analýzy byly použity klasické kultivační metody (selektivní média pro bakteriální kmeny Salmonella spp., Escherichia coli, Helicobacter pylori a enterokoky) a pro přesnou identifikaci narostlých kolonií byla provedena MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie a Sangerovo sekvenování. Z výsledků vyplývá, že odpad bez přídavku aditiva obsahoval více patogenních mikroorganismů než odpad s přídavkem aditiva. Nejčastěji se jedná o Serratia spp. a rod Pseudomonas. Jako nejlepší aditivum se jeví Tea tree olej, který efektivně potlačoval zápach a také se v odpadu s jeho přídavkem nevyskytovaly významné patogeny jako např. Pseudomonas fluorescens oproti kontrolnímu vzorku bez jeho přídavku.
Hodnocení jakosti bílých jogurtů v závislosti na obsahu tuku vstupní suroviny
Šťastná, Magdaléna
Cílem diplomové práce bylo hodnocení jakosti bílých jogurtů v závislosti na obsahu tuku vstupní suroviny. Literární část je zaměřena na legislativní požadavky a rozdělení fermentovaných mléčných výrobků a bílých jogurtů, na suroviny, ze kterých se bílé jogurty vyrábí a na základní technologické operace procesu výroby. Dále je zde zmínka o rostlinných tucích a jejich používání při výrobě alternativních mléčných produktů. Praktická část se zabývá výrobou jogurtů s různým obsahem tuku a rozdílnou vstupní surovinou (živočišný a rostlinný tuk). Experimentálně vyrobené vzorky byly podrobeny fyzikálně-chemické a mikrobiologické analýze. Byl vytvořen senzorický dotazník, podle kterého byly jogurty senzoricky hodnoceny. Na závěr bylo posouzeno, zda je možné použití rostlinných tuků, jako přídavek tuků při výrobě jogurtů. Z výsledků bylo zjištěno, že použití rostlinných tuků, k výrobě jogurtů o nižší tučnosti by bylo možné, bez negativních dopadů na jakost, pokud by to však bylo legislativně povoleno. Podle české legislativy se jogurtem smí nazývat pouze výrobek obsahující mléčnou surovinu. Proto by tento výrobek nemohl být nazván jogurtem, ale alternativním mléčným produktem.
Vliv přírodních aditiv na prodloužení skladovatelnosti chlazených paštik z kapra obecného (Cyprinus carpio)
TUNYS, Ondřej
Tato diplomová práce hodnotí účinky brusinky, česneku a cibulového extraktu na mikrobiologickou kvalitu, senzorické atributy a oxidativní působení u paštik z kapra obecného (Cyprinus carpio). Hodnocení je vyjádřeno ve srovnání s kontrolním vzorkem (bez aditiva). Jednotlivé analýzy probíhaly v různých termínech v závislosti na prováděné analýze (obvykle v den 0, dále po 1, 2, 3 a 6 měsících skladování). Mikrobiologická analýza vykazovala v jednotlivých termínech (0, 1, 2 a 6 měsíců) hodnoty v rozmezí 1,71 - 2,05; 1,73 - 2,23; 1,43 - 2,14; 1,36 - 2,21 log CFU*g-1. K překročení přípustné hranice ke konzumaci sladkovodních ryb (7 log CFU*g-1) za celou dobu testování nedošlo. Nejlepších hodnot u mikrobiologické analýzy dosáhl cibulový extrakt. U senzorické analýzy však nejlepších výsledků v téměř všech smyslových atributech (vůně, chuť, pachuť, konzistence, barva, celková přijatelnost) dosahovala paštika s česnekem a brusinkou. Též analýza TBARS vyhodnocující oxidaci lipidů prokázala inhibici oxidačních procesů. Veškeré výsledky tohoto zkoumání ukázaly, že přírodní aditiva mají dobré antioxidační účinky prodlužující skladovatelnost kapřích paštik za vhodného skladování (zakonzervování a zchlazení při 4 +- 1 °C) až na dobu 6 měsíců.
Vliv přírodních extraktů na senzorické vlastnosti a prodloužení skladovatelnosti masa pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss)
TUNYS, Ondřej
Tato bakalářská práce hodnotí účinky přírodního rozmarýnového extraktu "Inolens 4" na mikrobiologickou kvalitu, senzorické atributy, změnu zbarvení a oxidativní působení u filet pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss). Hodnocení je vyjádřeno ve srovnání s kontrolním vzorkem (bez aditiva). Jednotlivé analýzy probíhaly v různé dny (0, 3, 6, 10 a 14 dnů). Mikrobiologická analýza vykazovala v jednotlivých dnech (0., 6., 8. a 10.) hodnoty v rozmezí 1,93 - 2,25; 5,10 - 5,27; 5,12 - 5,80 a 6,34 - 7,66 log CFU*g-1. K překročení přípustné hranice ke konzumaci sladkovodních ryb (7 log CFU*g-1) došlo 10. den pouze u kontroly. Naopak Inolens 0,5 dosáhl nejlepšího výsledku. Také senzorické analýzy ukázaly, že Inolens 0,5 dosáhl nejlepších výsledků ve všech smyslových atributech (vůně, chuť, pachuť, konzistence) u vařené ryby. Též analýza TBARS vyhodnocující oxidaci lipidů dokázala, že aplikace extraktu "Inolens 4" měla pozitivní účinek, což vedlo k inhibici oxidačních procesů ve svalovině. Celkově tedy veškeré výsledky tohoto zkoumání prokázaly, že přírodní extrakt "Inolens 4" má antioxidační účinky prodlužující skladovatelnost masa pstruha duhového při vhodném skladování (zavakuování a zchlazení při 4 +- 1 °C) až na 10 dní a má mírný vliv na zlepšení senzorických vlastností.
Sledování vybraných parametrů při procesu čištění odpadních vod v různých ČOV
Dalajková, Nikola ; Zlámalová Gargošová, Helena (oponent) ; Repková, Martina (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na problematiku čištění odpadních vod, konkrétně na ČOV Brno Modřice. Jsou zde popsány obecné technologické parametry velkých a středních ČOV a také postup čištění odpadní vody přímo v ČOV Brno Modřice. Největší důraz je kladen na biologický stupeň čištění odpadní vody. V daném stupni čištění se uplatňují chemické, biologické i fyzikální procesy. Pro stanovení účinnosti ČOV se používají různé ukazatele jako je CHSK, BSK, Ncelk. a Pcelk., jejichž maximální přípustné hodnoty jsou stanoveny normou. Základem biologického čištění je aktivovaný kal obsahující mikroorganismy, podle kterých se stanovuje účinnost čistícího procesu. Tyto mikroorganismy jsou stanovovány kvalitativně a kvantitativně. Pro porovnání účinnosti byly provedeny i měření aktivovaného kalu na dvou jiných ČOV. Tyto hodnoty byly poté porovnány v experimentální části práce.
Mikrobiologie syrového mléka a mléka po ošetření
Pláničková, Jana ; Vítová, Eva (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Tématem bakalářské práce byla mikrobiologická kvalita syrového mléka a mléka tepelně ošetřeného pasterací a UHT záhřevem. V teoretické části byly popsány nejdůležitější a nejběžnější mikroorganismy, které kontaminují mléko, saprofytické a patogenní. Praktická část byla provedena v laboratoři mlékárenského závodu. Mikrobiologickou analýzou byly stanoveny počty mikroorganismů syrového, pasterovaného a UHT mléka.
Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení): Problematika biologicky rozložitelných odpadů
Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, Praha ; Vološilová, Dagmar
V první části jsou popsány možnosti nakládání s biologicky rozložitelnými odpady v ČR a EU včetně související legislativy, informací o pohledu řešení v EU, použitelnosti strategií a nástrojů k redukování množství biologicky rozložitelných odpadů, které se ukládají na skládky. Na odebraných vzorcích digestátu z bioplynových stanic byly vyhodnocena rovnocennost dvou způsobů stanovení zbytkové produkce bioplynu pro určení stability digestátu (systém OxiTop Control a měření plynovou byretou). Na základě výsledků hodnocení byla upravena metodika testu zbytkové produkce bioplynu z digestátu. Byla aktualizována databáze zařízení zpracovávajících BRO v České republice.
Výzkum pro hospodaření s odpady v rámci ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje (prevence a minimalizace vzniku odpadů a jejich hodnocení): Biologicky rozložitelné odpady
Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, Praha ; Matulová, Dragica
V subprojektu 1 výzkumného záměru byly v roce 2007 sledovány možnosti nakládání s biologicky rozložitelnými odpady a shromážděny relevantní legislativní předpisy. Ve vzorcích kompostů fermentátů a kuchyňském odpadu byly stanoveny mikrobiální ukazatele (intestinální enterokoky, Escherichia coli, termotolerantní koliformní bakterie, koliformní bakterie a Salmonely) a vybrané chemické ukazatele (As, Cd, Cr, Hg, Ni, Pb, AOX, suma PCB, suma PAU, uhlovodíky C10-C40). Ve vybraném kompostu byla stanovena respirační aktivita po čtyřech dnech (AT4), toto stanovení podává informaci o stupni stabilizace BRO, tedy zda testovaný vzorek je již možné uložit na skládku.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.