Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nízkosacharidová dieta v terapii diabetu mellitu 2. typu
Kábelová, Adéla ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Šeda, Ondřej (oponent)
Diabetes mellitus 2. typu (DM2) je vysoce prevalentní metabolické onemocnění, které významným způsobem ovlivňuje kvalitu života pacientů a současně v důsledku rozvoje specifických komplikací zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Terapie DM2 v současné době sestává primárně z farmakoterapie, nicméně režimová opatření, zejména změna stravovacích návyků, hrají v léčbě tohoto onemocnění neméně důležitou úlohu. Zatímco konvenční dietoterapie DM2 zahrnuje primárně snížení příjmu tuků, s cílem dosáhnout kalorické restrikce, nízkosacharidová dieta, která je v posledních letech v souvislosti s terapií DM2 diskutována, vychází z výrazného omezení příjmu sacharidů, kdežto příjem tuků a/nebo bílkovin je navýšen. Účinky nízkosacharidové diety v terapii DM2 a jeho komorbidit jsou shrnuty v teoretické části práce. Cílem praktické části bakalářské práce bylo posouzení vlivu nízkosacharidové diety na zdravotní parametry asociované s DM2 a současné zhodnocení subjektivní spokojenosti respondentů s tímto typem stravování, jakožto i jejich adherenci a komplianci. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že nízkosacharidová dieta vedla u respondentů ke snížení tělesné hmotnosti, obvodu pasu, glykémie a glykovaného hemoglobinu a u řady z nich došlo i ke snížení medikace. Spokojenost výzkumného souboru s nízkosacharidovou dietou...
Nízkosacharidová strava v prevenci a léčbě chronických onemocnění
Šebestová, Michaela ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Sadílková, Aneta (oponent)
Nízkosacharidová strava, jejímž charakteristickým znakem je snížení příjmu sacharidů oproti běžným doporučením, nabývá v poslední době na popularitě a je také předmětem bádání v řadě vědeckých studií. V teoretické části této bakalářské práce jsou představeny některé její varianty a shrnuty možné přínosy i rizika. Následně je pojednáno o jejím vztahu k vybraným chronickým onemocněním. Popsána je zde dieta uplatňující se v léčbě farmakorezistentní epilepsie. Dále je rozebrána nízkosacharidová strava v souvislosti s diabetes melitus, která má potenciál se uplatnit v léčbě tohoto onemocnění a zároveň i v prevenci komplikací při něm hrozících, a popsána je také nízkosacharidová strava v souvislosti s redukcí hmotnosti, která by sloužila především jakožto preventivní prostředek. Na závěr teoretické části jsou ještě představena některá další onemocnění, u nichž byl již vliv nízkosacharidové stravy také zkoumán. Praktická část se zabývá tím, jaké zkušenosti s nízkosacharidovou stravou mají lidé, kteří se takto stravovali nebo stravují. Úkolem této části bylo zmapovat okolnosti zahájení zmiňovaného stravování, jeho průběh i plán budoucího naložení s ním. Kromě toho se soustředila také na způsob pojetí stravy a změny pociťované v souvislosti s ní. K získání dat bylo použito dotazníkové šetření a dotazník o...
Nízkosacharidová dieta v terapii diabetu mellitu 2. typu
Kábelová, Adéla ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Šeda, Ondřej (oponent)
Diabetes mellitus 2. typu (DM2) je vysoce prevalentní metabolické onemocnění, které významným způsobem ovlivňuje kvalitu života pacientů a současně v důsledku rozvoje specifických komplikací zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Terapie DM2 v současné době sestává primárně z farmakoterapie, nicméně režimová opatření, zejména změna stravovacích návyků, hrají v léčbě tohoto onemocnění neméně důležitou úlohu. Zatímco konvenční dietoterapie DM2 zahrnuje primárně snížení příjmu tuků, s cílem dosáhnout kalorické restrikce, nízkosacharidová dieta, která je v posledních letech v souvislosti s terapií DM2 diskutována, vychází z výrazného omezení příjmu sacharidů, kdežto příjem tuků a/nebo bílkovin je navýšen. Účinky nízkosacharidové diety v terapii DM2 a jeho komorbidit jsou shrnuty v teoretické části práce. Cílem praktické části bakalářské práce bylo posouzení vlivu nízkosacharidové diety na zdravotní parametry asociované s DM2 a současné zhodnocení subjektivní spokojenosti respondentů s tímto typem stravování, jakožto i jejich adherenci a komplianci. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že nízkosacharidová dieta vedla u respondentů ke snížení tělesné hmotnosti, obvodu pasu, glykémie a glykovaného hemoglobinu a u řady z nich došlo i ke snížení medikace. Spokojenost výzkumného souboru s nízkosacharidovou dietou...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.