Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení vlivu složení krmné směsi na změnu biochemických parametrů krevní plazmy brojlerových kuřat
Šmalcová, Kateřina
Diplomová práce s názvem „Hodnocení vlivu složení krmné směsi na změnu biochemických parametrů krevní plazmy brojlerových kuřat“ se zabývá, jak složení krmné směsi ovlivňuje vnitřní prostředí a růstovou užitkovost brojlerových kuřat. Cílem bylo vypracovat literární rešerši na téma krmení brojlerových kuřat a biochemické parametry krevní plazmy. Dále také prověřit, zda suplementované krmné dávky o ostropestřec mariánský (Sylibum marianum L.) a o komerčně vyráběné přípravky Presan – FY a Selko pH ovlivňují růstovou intenzitu a parametry vnitřního prostředí. V experimentu byly provedeny 3 kontrolní vážení a jedno závěrečné vážení, u kterých byl zjištěn aktuální přírůstek. Dále byla odebrána krev do zkumavky s heparinem, ze které byla získána krevní plazma pro analýzu biochemických parametrů. Data, jež byla získána z analýzy byla statisticky vyhodnocena a byly zaznamenány statisticky průkazné rozdíly. Statisticky průkazný rozdíl byl zaznamenán u koncentrace celkového bilirubinu mezi skupinami O a K (p < 0,05), ale také mezi skupinami O a P (p < 0,01), dále byl statisticky průkazný rozdíl v koncentraci glukózy mezi skupinami P a O (p < 0,001) a také mezi P a K (p < 0,01). Katalytická koncentrace glutathion peroxidázy byla statisticky diferentní mezi skupinami O a P (p < 0,05). Mezi skupinami P a O (p < 0,001), ale také mezi skupinami P a K (p < 0,05) byl statisticky významný rozdíl v koncentraci betahydroxybutyrátu. Koncentrace fosforu byla statisticky významná mezi skupinami K a O (p < 0,01) a koncentrace cholesterolu měla signifikantní rozdíl mezi skupinami O a K (p < 0,001) a mezi skupinami O a P (p < 0,05). Statisticky významný rozdíl v koncentraci neesterifikovaných mastných kyselin byl mezi skupinami O a K (p < 0,001), ale také mezi skupinami O a P (p < 0,05). Koncentrace laktát dehydrogenázy byla statisticky významná mezi skupinami O a P (p < 0,05) a hladina kreatinkinázy byla statisticky významná mezi skupinami O a K (p < 0,01). Z výsledků práce je patrné, že suplementace dle metodiky experimentu ovlivnila růstovou intenzitu sledovaných zvířat a také parametry vnitřního prostředí brojlerových kuřat.
Vliv probiotických krmných aditiv na výživu výkrmových brojlerů
SLUNEČKO, Jiří
Tato práce se zabývá tím, jaký vliv má přidání krmných probiotických aditiv do výživy brojlerových kuřat. Cílem práce bylo zjistit vliv probiotických krmných aditiv, na výkrm brojlerových kuřat. Práce byla zpracována v zemědělském podniku ZS Dynín a.s., kde byla získána potřebná data k porovnávání. Data byla vždy u každé skupiny na konci výkrmu zapsána a po konci výkrmu poslední skupiny seřazena a porovnána, mezi skupinami bez použití probiotik a skupinami kterým byla předkládána probiotická aditiva. V práci byly navrhnuty 3 návrhy krmných směsí, kterými se krmila brojlerová kuřata. Pro odhad funkce přežití jsme použili neparametrický odhad maximální pravděpodobnosti, konkrétněji jsme použili Kaplan-Meierův odhad, kde byla jasně dokázana, vyšší míra přežití a to 0,97 u skupiny kuřat, které byla předkládána probiotika a prebiotika. Dále byly data vyhodnoceny pomocí jednofaktorové anovy a tukeyho testu, kde došlo k porovnání skupin z průměrné váhy při vyskladnění kuřat, konfiskátu, průměrné konverze živin a indexu efektivnosti výkrmu. Nejvyšší vliv probiotik byl zjištěn u konfiskátu a IEV. Index efektivnosti výkrmu (IEV) vyjadřuje úroveň výkrmu a je charakterizován především jeho délkou, spotřebou krmiva na 1 kg živé hmotnosti, dosaženou živou hmotností a procentem úhynu kuřat.
Vyhodnocení emisí amoniaku z chovu drůbeže ve vybraném zemědělském podniku
HUCEK, Jiří
Tato diplomová práce se zabývá znečišťujícími látkami, které unikají do ovzduší při intenzivním chovu brojlerových kuřat. Největším znečišťovatelem je plyn amoniak, který má za následek především tvorbu skleníkového efektu a tím přispívá ke globálnímu oteplování planety. Mnoho vědců se zabývá možnostmi na snížení toho nežádoucího plynu, a proto vyvíjí moderní technologie ustájení pro všechny druhy hospodářských zvířat chovaných v intenzivním hospodářství. Závěrečná práce vyhodnocuje produkci emisí zemědělského chovu brojlerů. Především vyhodnocení roční emise amoniaku a snižování produkce tohoto plynu, ve vybraném zemědělském podniku. Měření probíhalo u soukromé zemědělské firmy ZEFA Nová Pec spol. s r. o. v zemědělském areálu chovu brojlerových kuřat, ležící nedaleko Strunkovic nad Blanicí.
Vliv probiotických krmných aditiv na výživu výkrmových brojlerů
SLUNEČKO, Jiří
Bakalářská práce se zaměřuje na chov brojlerových kuřat a jejich výživu, konkrétně na krmná probiotika. Pro drůbež je výživa velice důležitá. Nejdůležitější je v období od vylíhnutí po dosažení dospělosti. Pokud se v této době výživa zanedbá, není již možné dosáhnout požadovaných hodnot, jak z hlediska vývoje jedince, tak jeho produkce. Probiotika představují revoluční doplněk jak ve výživě zvířat, tak ve výživě lidí. U brojlerových kuřat mají pozitivní vliv na trávicí trakt a na celkovou hmotnost a zdraví jedinců.
Využití netradičních krmiv ve výživě brojlerových kuřat
Mánková, Lucie
Diplomová práce se zabývala vlivem zařazení pokrutin z ostropestřece mariánského do krmné dávky hybridních brojlerů Ross 308. Byly zkoumány hmotnostní přírůstky, konverze krmiva, jatečná výtěžnost kuřat, retence dusíkatých látek a biochemické parametry krve. Experimentální skupina - MT40 obsahovala 40 % ostropestřecových pokrutin a byla srovnávána s kontrolní skupinou. Skupina MT40 vykazovala nižší hmotnostní přírůstky a vyšší konverzi krmiva oproti kontrolní skupině. S nižšími přírůstky koresponduje i nižší retence dusíkatých látek u skupiny MT40. Příznivé bylo vyhodnocení některých krevních parametrů, které byly u skupiny MT40 stabilizovány. Průkazně nižších hodnot dosahovaly jaterní enzymy - AST (alaninaminotransferáza), ALP (alkalická fosfáza) a LD (laktátdehydrogenáza), jejichž nižší aktivita souvisí se zlepšením jaterního profilu, případně se sníženým poškozením jiných orgánů, či kosterní svaloviny.
Vliv různého podílu purpurové pšenice na senzorickou jakost drůbežího masa
Hrabal, Ondřej
Cílem diplomové práce bylo zjistit, jaký vliv má purpurová pšenice v krmné dávce na senzorickou kvalitu masa brojlerových kuřat Cobb 500. Kuřata byla rozdělena do 5 skupin, kde každá skupina byla krmena různým poměrem barevné a kontrolní pšenice. Následná senzorická analýza prsní a stehenní svaloviny proběhla v senzorické laboratoři v areálu univerzity, která splňuje normu ISO 8589. Z výsledků statistického hodnocení lze říct, že jak u prsní, tak i u stehenní svaloviny byly lépe hodnoceny vzorky pocházející od brojlerů krmených purpurovou pšenicí. U stehenní svaloviny byla nejlépe hodnocena skupina, která byla krmena z 1/3 barevnou pšenicí a z 2/3 kontrolní pšenicí. U prsní svaloviny nebylo možné jednoznačně určit konkrétní skupinu brojlerových kuřat, která byla nejlepší. Obecně můžeme říct, že kuřata, která byla krmena purpurovou pšenicí, měla lepší hodnocení než kontrolní skupina.
Vliv barevných pšenic na senzorickou jakost drůbežího masa
Habrová, Stanislava
Tato diplomová práce se zabývá vlivem zkrmování barevných pšenic KONINI a UC 66049 na senzorickou jakost drůbežího masa. K pokusu byli zvoleni kohoutci hybridní kombinace ROSS 308, kteří byli rozděleni do tří skupin. První skupina byla krmena krmnou směsí s pšenicí Vánek s nízkým obsahem antioxidantů (Kontrola), u druhé skupiny byla použita pšenice s modrým aleuronem UC 66049 (Modrá) a u třetí skupiny byla v krmné směsi použita pšenice s purpurovým perikarpem KONINI (Purpurová). Pokus byl ukončen v 36 dnech věku kohoutků. Senzorické hodnocení bylo provedeno na prsní a stehenní svalovině. U prsní svaloviny byl zjištěn pozitivní vliv purpurové pšenice na vůni, naopak negativní byl vliv obou barevných pšenic na žvýkatelnost. U stehenní svaloviny byla pozitivně hodnocena barva u obou skupin s přídavkem barevných pšenic, vláknitost byla pozitivně ovlivněna purpurovou pšenicí KONINI, naopak purpurová pšenice negativně působila na žvýkatelnost stehenní svaloviny.
Zkrmování celého zrna pšenice brojlerovým kuřatům
Doležalová, Nikola
Tato práce se zabývá sledováním zkrmování celého zrna pšenice brojlerovým kuřatům a vyhodnocením vlivů tohoto zkrmování na parametry užitkovosti kuřat a kvalitu jatečně upraveného těla. Do sledování byl zahrnut také rozvoj trávicího traktu, hmotnosti svalnatého a žlaznatého žaludku, hmotnost kutikuly svalnatého žaludku, hmotnost pankreatu a délka tenkého střeva. Pokus byl proveden na 570 ks kuřat hybrida Cobb 500 v období od 10. do 35. dne věku. Od 10. dne věku skupiny číslo 1,3,5,7,9,11 byly krmeny granulovanou směsí obsahující celé zrno pšenice a skupiny číslo 2,4,6,8,10,12 granulovanou směsí jako kontrolu pokusu. Kuřata přijímala potupně krmné směsi: BR2 ve věku od 10. do 21. dne, BR3 ve věku od 22. do 28. dne a BR4 ve věku od 28. do 35. dne. Do 10. dne věku žrala všechna kuřata stejnou krmnou směs BR1. Mezi kontrolní a pokusnou skupinou nebyl statisticky průkazný rozdíl v živé hmotnosti kuřat. Statisticky průkazný rozdíl nebyl ani mezi těmito skupinami v konverzi krmiva 10. a 18. den věku kuřat. Ve 25. dni věku byla statisticky průkazně (P<0,05) lepší konverze krmiv u kuřat v pokusné skupině, a to průměrně 1520,3 g/kg, oproti kontrolní skupině s hodnotou konverze krmiva 1573,2 g/kg. Ve věku 31 dnů nebyl statisticky průkazný rozdíl mezi pokusnou a kontrolní skupinou a taktéž na konci výkrmu 35. den věku. Statistický průkazný rozdíl nebyl také u hmotnosti JUT, hmotnosti abdominálního tuku, hmotnosti svalnatého žaludku, hmotnosti kutikuly svalnatého žaludku, hmotnosti žlaznatého žaludku a hmotnosti pankreatu a ani u podílů těchto části traktu z JUT. Zatímco při hodnocení délky tenkého střeva byly zjištěny průkazné statistické (P<0.05) rozdíly mezi kontrolní a pokusnou skupinou. U pokusné skupiny byla menší délka tenkého střeva, a to průměrně u kohoutků 165,5 cm a u slepiček 166,3 cm, oproti kontrolní skupině, kdy kohoutci měli v průměru délku tenkého střeva 173,8 cm a slepičky 169,2 cm. Při zhodnocení vlivu pohlaví na rozvoj trávicího traktu byly zjištěny u všech částí vyšší statistické průkazné rozdíly u kohoutků. Na základě výsledků lze doporučit zkrmování celého zrna pšenice jako součást krmné směsi bez průkazných vlivů na parametry užitkovosti kuřat, kvalitu JUT a rozvoj trávicího traktu.
Možnosti snížení obsahu dusíkatých látek v krmných směsích pro brojlerová kuřata
Rada, Vojtěch
Cílem disertační práce bylo zjistit vliv přídavku exogenní proteázy (EP) v krmných směsích (KS) pro brojlerová kuřata se sníženým obsahem dusíkatých látek (NL) o 4 a o 8 % na růstové parametry, kvalitu JUT, zdánlivou ileální stravitelnost aminokyselin a aktivitu proteáz v jejunu u brojlerových kuřat. Současně byl zkoumán vliv EP na dané parametry při zvýšené hladině řepkového extrahovaného šrotu (ŘEŠ) v KS. Přídavek EP do KS s 4% snížením NL neměl statisticky průkazný (P>0,05) vliv na růst, konverzi a příjem krmiva, kvalitu JUT, ani na zdánlivou ileální stravitelnost aminokyselin a aktivitu proteáz v jejunu brojlerových kuřat. Vyšší obsah ŘEŠ v KS se 4% snížením NL negativně (P<0,05) ovlivnil aktivitu proteáz v jejunu. Přídavek EP do KS s 8% snížením NL statisticky průkazně (P<0,05) zvýšil průměrnou živou hmotnost kuřat v 17. a 24. dnu věku kuřat. Ve vyšším věku již EP neovlivnila živou hmotnost kuřat a celkovou konverzi krmiva. Slepičky s příjmem KS s 8% snížením NL měli průkazně (P<0,05) nižší hmotnost prsní svaloviny a jatečná hodnota. Přídavek proteázy do KS s 8% snížením NL statisticky významně (P<0,001) snížil stravitelnost Pro a stravitelnost Tyr (P<0,05). Proteáza neměla průkazný (P>0,05) vliv na aktivitu proteáz v jejunu u kuřat s příjmem KS se 8 % snížením NL. Vyšší obsah ŘEŠ v KS se 8 % snížením NL průkazně snížil (P<0,05) zdánlivou ileální stravitelnost Pro a prokazatelně (P<0,05) zvýšil aktivitu proteáz v jejunu brojlerových kuřat.
Vliv výlisků ostropestřece mariánského v krmné směsi brojlerových kuřat na sensorickou jakost masa
Sedláčková, Kateřina
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit vliv zkrmování výlisků semen ostropestřece mariánského (Silybum marianum L.), na senzorickou kvalitu masa brojlerových kuřat. Pokusným skupinám brojlerů ROSS 308 byla podávána krmná směs obsahující 0 % (C - kontrolní), 5 % (MT5) a 15 % (MT15) výlisků semen ostropestřece mariánského. Pokus probíhal chovem na podestýlce a trval celkem 37 dní. Senzorická analýza prsní a stehenní svaloviny byla provedena ve speciální senzorické laboratoři (Ústav technologie potravin, Mendelova univerzita v Brně) v souladu s ISO 8589. Prsní svalovina byla průkazně nejlépe (P < 0,05) hodnocena v parametru chuti, a to u kontrolní skupiny C a skupiny MT15. Stehenní svalovina byla průkazně (P < 0,05) nejlépe hodnocena v parametru barvy a vláknitosti u skupiny MT15. Přídavek výlisků semen ostropestřece mariánského nezhoršoval senzorickou jakost prsní ani stehenní svaloviny brojlerových kuřat, svalovina vykazovala standardní senzorické vlastnosti.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.