Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Termofilní enzymy
Kuchtová, Ludmila ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Termofilní enzymy se tvoří v organismech žijících při teplotách 60-80°C, v některých případech i vyšších a jsou za těchto teplot aktivní a stabilní. Tato práce se zabývá výskytem termofilních a hypertermofilních organismů, způsoby jejich adaptace na život v prostředí s teplotou výrazně přesahující optimum pro většinu organismů a současnými poznatky a názory na jednotlivé možné faktory zvyšující termostabilitu proteinů. Shrnuje vlastnosti a funkce termofilních enzymů a jejich současné aplikace (např. PCR, škrobárenství). Srovnává výhody a nevýhody použití těchto enzymů oproti současným používaným mesofilním enzymům. Předkládá možnosti budoucího použití termozymů v různých odvětvích průmyslu, kde by mohly nahradit některé postupy značně znečišťující životní prostředí, zjednodušit procesy a mít ekonomický význam.
Termofilní mikroorganismy
Sůkalová, Kateřina ; Vránová, Dana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá zmapováním termofilních druhů mezi mikroorganismy, charakteristikou významných rodů, ve kterých tyto organismy nacházíme a podrobným popisem vybraných druhů. Je popsán vznik termálního prostředí a lokality výskytu termofilních mikroorganismů se zaměřením na geotermální oblasti, kde se nachází největší počet těchto druhů. V důsledku tepelné stability enzymů nalézají tyto mikroorganismy uplatnění v potravinářském průmyslu, při čištění odpadních vod, v lékařství a při produkci termostabilních enzymů.
Studium biodegradace syrovátky termofilními bakteriemi
Fischerová, Lenka ; Vránová, Dana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá možnostmi biodegradace syrovátky pomocí směsné termofilní aerobní bakteriální kultury rodů Bacillus a Thermus. Syrovátka po odstranění bílkovin byla použita jako médium pro kultivaci termofilních mikroorganismů. Kultivace probíhaly ve fermentoru a v Erlenmayerových baňkách na temperované třepačce v syrovátkovém mediu. Vyhodnocovány byly bioinženýrské charakteristiky kultivačních procesů a míra biodegradace syrovátky. Míra biodegradace syrovátky byla posuzována prostřednictvím analytických charakteristik – koncentrace biomasy, laktosy a chemické spotřeby kyslíku (CHSK). Zjištěn byl úbytek CHSK při všech kultivacích. K nejvýraznějšímu poklesu CHSK docházelo vždy cca. v první půli každé exponenciální fáze růstu, tj. o 15 ± 3 % po první růstové fázi a sumárně o 62 ± 4 % po druhé růstové fázi
Studium biodegradace syrovátky termofilními bakteriemi
Fischerová, Lenka ; Vránová, Dana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá možnostmi biodegradace syrovátky pomocí směsné termofilní aerobní bakteriální kultury rodů Bacillus a Thermus. Syrovátka po odstranění bílkovin byla použita jako médium pro kultivaci termofilních mikroorganismů. Kultivace probíhaly ve fermentoru a v Erlenmayerových baňkách na temperované třepačce v syrovátkovém mediu. Vyhodnocovány byly bioinženýrské charakteristiky kultivačních procesů a míra biodegradace syrovátky. Míra biodegradace syrovátky byla posuzována prostřednictvím analytických charakteristik – koncentrace biomasy, laktosy a chemické spotřeby kyslíku (CHSK). Zjištěn byl úbytek CHSK při všech kultivacích. K nejvýraznějšímu poklesu CHSK docházelo vždy cca. v první půli každé exponenciální fáze růstu, tj. o 15 ± 3 % po první růstové fázi a sumárně o 62 ± 4 % po druhé růstové fázi
Termofilní enzymy
Kuchtová, Ludmila ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Termofilní enzymy se tvoří v organismech žijících při teplotách 60-80°C, v některých případech i vyšších a jsou za těchto teplot aktivní a stabilní. Tato práce se zabývá výskytem termofilních a hypertermofilních organismů, způsoby jejich adaptace na život v prostředí s teplotou výrazně přesahující optimum pro většinu organismů a současnými poznatky a názory na jednotlivé možné faktory zvyšující termostabilitu proteinů. Shrnuje vlastnosti a funkce termofilních enzymů a jejich současné aplikace (např. PCR, škrobárenství). Srovnává výhody a nevýhody použití těchto enzymů oproti současným používaným mesofilním enzymům. Předkládá možnosti budoucího použití termozymů v různých odvětvích průmyslu, kde by mohly nahradit některé postupy značně znečišťující životní prostředí, zjednodušit procesy a mít ekonomický význam.
Termofilní mikroorganismy
Sůkalová, Kateřina ; Vránová, Dana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá zmapováním termofilních druhů mezi mikroorganismy, charakteristikou významných rodů, ve kterých tyto organismy nacházíme a podrobným popisem vybraných druhů. Je popsán vznik termálního prostředí a lokality výskytu termofilních mikroorganismů se zaměřením na geotermální oblasti, kde se nachází největší počet těchto druhů. V důsledku tepelné stability enzymů nalézají tyto mikroorganismy uplatnění v potravinářském průmyslu, při čištění odpadních vod, v lékařství a při produkci termostabilních enzymů.
Monitoring termofilních organismů v odpařovacích zařízeních
VÁLKOVÁ, Michaela
Práce se zabývá problematikou stanovení termofilních a termorezistentních mikroorganismů u vzorků odstředěného mléka. Dále pak problematikou stanovení termofilních mikroorganismů u vzorků syrovátky. Mezi nejvýznamnější mikroorganismy způsobující kažení mléka a mléčných výrobků patří některé druhy rodů Bacillus a Clostridium. Termofilní mikroorganismy mají optimální růstovou teplotu mezi 55 až 60 °C. Odebraný materiál (odstředěné mléko a syrovátka) byl vyočkován na GTK agar a kultivován v termostatu 3 dny, při 55 °C. Termorezistentní mikroorganismy se vyznačují odolností vůči záhřevu. Před inokulací bylo třeba inaktivovat ostatní mikroorganismy pasterací mléka (85 °C, 10 minut). Naočkované Petriho misky byly kultivovány 3 dny, při 55 °C. Analýzou odebraného materiálu bylo zjištěno, že počet termofilních mikroorganismů u vzorků odstředěného mléka nepřekračuje stanovenou interní hodnotu 3000 mikroorganismů na 1 mililitr nebo gram výrobku (limitní hodnota stanovena jihočeskou mlékárnou Madeta a.s.). Počet termorezistentních mikroorganismů nepřekročil limitní hodnotu 2000 mikroorganismů na 1 mililitr nebo gram výrobku. Výsledné počty termofilních mikroorganismů u vzorků syrovátky byly téměř totožné s výsledky poskytnutými firmou Madeta a.s., závod Planá nad Lužnicí.Z výsledků vyplývá, že po zavedení nových hygienických opatření počty termofilních a termorezistentních mikroorganismů výrazně klesly.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.