Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 186 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 


Možnosti působení sester v terciární prevenci dětské obezity
PFEFFEROVÁ, Miroslava
Teoretická východiska: Obezita negativně působí na kvalitu života dětí a její vysoká prevalence je celosvětovým problémem. Obezita je multifaktoriální onemocnění, jehož vznik ovlivňuje faktory exogenní a genetické. Exogenní faktory mohou působit přímo na obézního jedince a dají se vymezit pomocí osobní anamnézy. Protože zdravotní rizika spojená s obezitou jsou vysoká, je třeba se zaměřit na léčbu obezity v dětském věku, kdy je ještě možné změnit nezdravé návyky a zapůsobit na životní styl dětí.

Zdravý životní styl a stravovací návyky žáků středních škol
Břínková, Marcela
Cílem teoretické části práce je definovat zdravý životní styl s ohledem na stravování, popsat potravinovou pyramidu a živiny potřebné pro správný vývoj žáků. Práce se také zaměřuje na školní stravování a důsledky špatných stravovacích návyků -- obezita, poruchy příjmu potravy. Metodou teoretické části je studium odborných literárních zdrojů, tvorba výpisků, jejich analýza, syntéza a srovnávání. Cílem praktické části je uskutečnit dotazníkové šetření mezi žáky SOŠ a získaná data analyzovat a zhodnotit. Získaná data jsou vyhodnocována jednoduchými statistickými metodami. Cílem průzkumného šetření je zjistit informovanost žáků SOŠ o správných stravovacích návycích a jejich postoj ke zdravému životním stylu. Praktická část také zhodnotí funkčnost preventivních opatření na SOŠ proti nezdravému životnímu stylu a navrhuje možnosti efektivnějšího preventivního působení na žáky v oblasti zdravého životního stylu. Na základě zjištěných výsledků jsou formulována doporučení pro praxi.

VÝŽIVA DOSPÍVAJÍCÍCH A MLADISTVÝCH, MOŽNÁ RIZIKA
DOLÉNKOVÁ, Petra
Abstrakt: Výživa dospívajících a mladistvých, možná rizika. Má bakalářská práce by měla upozornit na možná rizika při nevhodné výživě dospívajících. Zejména riziko vzniku obezity, mentální anorexie a mentální bulimie. Teoretická část je zaměřena na základní informace o racionální výživě, alternativní výživě a problematice výskytu obezity, mentální anorexie a mentální bulimie. Racionální výživu charakterizuje vhodný a přiměřený příjem potravy, ideálně rozložený kvalitativně i kvantitativně. Normou pro racionální výživu je takzvaná pyramida výživy. Zdravotní rizika u alternativní výživy se zvyšují se stupněm přísnosti a množstvím potravy, které jsou ze stravy vyloučeny. Mezi nejčastější patří vegetariánské diety, makrobiotická strava, organická výživa a dělená strava. Obezita je způsobena nadměrným příjmem energie a nedostatečným výdejem energie. Na vzniku obezity se často podílejí pokrmy typu Fast Food, které nenaplňují z hlediska racionální výživy doporučovanou výživovou hodnotu pokrmů standardního oběda a lze je proto akceptovat jen příležitostně. Mentální anorexie a mentální bulimie je psychická porucha charakterizovaná zejména úmyslným snižováním tělesné hmotnosti. U mentální anorexie docílí nemocný snížení hmotnosti tím, že se vyhýbá pokrmům, jež jsou zařazeny do skupiny potravin, po kterých dotyčný přibírá na váze. U mentální bulimie se nemocný opakovaně přejídá a následně vyvolává zvracení. V praktické části jsou pak prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Výzkumná část práce je realizována formou dotazníků, které se zaměřují na zhodnocení způsobu stravování u dospívajících. Tyto dotazníky jsou vyhotoveny pro dvě skupiny dospívajících. Do jedné skupiny jsou zahrnuti studenti středních škol a do druhé studenti středních učilišť.

Dítě s obezitou - Edukace rodičů
MRZENOVÁ, Jindra
Dítě s obezitou {--} edukace rodičů Dětská obezita v posledních letech nabývá charakteru celosvětové epidemie. Tento trend je mimo jiné zapříčiněn změnou stravovacích návyků a změnou složení stravy, která je bohatá na tuky a sacharidy. Dále se na vzniku obezity podílí genový základ dítěte a životní styl, kdy se snižuje fyzická aktivita dětí a děti tráví svůj volný čas zejména u televize a počítače. Obezita jako taková zhoršuje zdravotní stav a kvalitu života dítěte, které následně trpí zdravotními i psychickými problémy. Tyto děti jsou často vystavovány výsměchu a šikaně od svých vrstevníků, což vede k jejich stahování do ústraní, pocitům úzkosti, z dětí se stávají samotáři a vše kompenzují ještě větším příjmem potravy. Obezita u dětí je velmi těžce léčitelná diagnóza. U celé řady z nich není boj s obezitou úspěšný a obezita přetrvá i v dospělosti. S tímto onemocněním souvisí i zdravotní komplikace, jako jsou onemocnění kloubů, diabetes mellitus, vysoký krevní tlak nebo různé srdeční potíže. Nezastupitelnou roli v péči o děti s obezitou hraje sestra. Pracuje spolu s lékařem na včasném odhalování dětí s obezitou a její preventivní zásahy mohou vést ke snižování rizik a komplikací spojených s dětskou obezitou. Sestra edukuje děti i rodiče o problematice obezity, o možných následcích a komplikacích spojených s touto diagnózou a poskytuje rady a emoční podporu při změnách životního stylu obézního dítěte a jeho rodiny. Bakalářská práce byla zpracována za využití kvantitativního výzkumu, metodou dotazování, technikou dotazníku. Zkoumaným souborem byli děti s obezitou - nadváhou a jejich rodiče. Dotazníky byly rozdány v ambulancích praktického lékaře pro děti a dorost a dětem hospitalizovaným ve Fakultní nemocnici Plzeň. Pro svou bakalářskou práci jsem zvolila dva cíle. Zjistit informovanost rodičů o problematice obezity a zjistit životní styl v rodině s obézním dítětem. Výzkumem jsme došli k závěru, že rodiče jsou informováni o problematice a komplikacích obezity, ale bohužel nedodržují zdravý životní styl. Dále jsem zvolila tři hypotézy. Rodiče jsou informováni o problematice obezity, která se potvrdila. Rodiče nejsou informováni o komplikacích v souvislosti s obezitou u svých dětí, tato hypotéza byla vyvrácena a děti s obezitou nedodržují zásady zdravého životního stylu, tato hypotéza se také potvrdila. Výsledky výzkumu bakalářské práce mohou sloužit jako studijní materiál a jsou nabídnuty rodičům, kteří se podíleli na výzkumu

Obezita jako aktuální problém současné společnosti
FRYŠOVÁ, Iveta
Tato bakalářská práce je na téma Obezita jako aktuální problém současné společnosti. Jejím cílem je shrnout základní témata a otázky týkající se obezity a porovnat náhled na ideál tělesné krásy a váhy z pohledu obézních, lidí s nadváhou, ale i lidí s normální váhou. V souvislosti s cíli bakalářské práce byly stanoveny 3 hypotézy: H1. Obézní lidé se neliší z hlediska mentální reprezentace ideální tělesné postavy od běžné populace. H2. Životní styl obézních nesouvisí s jejich pojetím ideální tělesné postavy. H3. Lidé s obezitou se z hlediska spokojenosti se svým tělem neliší od skupiny lidí s nadváhou. Pro výzkum byla zvolena kvantitativně {--} kvalitativní metoda. Dotazník byl zcela anonymní. Výzkum proběhl v lednu a únoru roku 2007. První hypotéza byla potvrzena. Druhá a třetí hypotéza byla vyvrácena. Dle mého názoru byl cíl práce splněn. Existuje velké množství televizních programů, knih, časopisů a internetových portálů, které se zabývají obezitou. Důvodem je fakt, že počet lidí trpících touto nemocí roste v celé Evropě. Obezita je definována jako nadměrná tělesná hmotnost se zvýšeným podílem tukové tkáně. Není to pouze estetický problém. Obezita může způsobit mnoho zdravotních problémů, např. cukrovku, hypertenzi, rakovinu, gynekologické problémy, srdeční či kloubní onemocnění. Tento stav může mít rovněž dopad na psychickou sféru obézního a mohou se objevit deprese či úzkost. Dnešním ideálem tělesné krásy je velmi štíhlá postava. Ženy a dívky jsou nuceny držet diety. Vedle obézních přibývá také těch, kteří si pouze myslí, že jsou obézní či trpí nadváhou. Dietní průmysl má totiž obrovskou moc podporovat idealizaci štíhlosti.

Faktory ovlivňující změny obsahu antioxidantů v organismu
MERLEOVÁ, Gabriela
Bakalářská práce se zabývá vztahem antioxidantů a volných radikálů, jejich vzájemného působení a vlivu na lidský organismus. Charakteristika, vlastnosti a výskyt některých antioxidantů, např. karotenoidů, flavonoidů, kyseliny askorbové, selenu, melatoninu, quercetinu aj., mohou objasnit některé mechanismy jejich působení na lidské zdraví, zejména v oblasti civilizačních onemocnění jako jsou kardiovaskulární choroby, rakovina nebo obezita. Ovoce a zelenina jsou významnými zdroji dietárních antioxidantů a proto je jejich pravidelné zařazování do stravy součástí antioxidační ochrany organismu, ačkoliv se obsah antioxidantů v těchto potravinách může působením vnějších vlivů měnit. Informace použité v této práci byly získané z vědeckých a odborných publikací či periodik vyhledaných v domácích i zahraničních databázích vědecké a odborné literatury.

Metodologie snižování nadváhy u žen po porodu.
ŠULCOVÁ, Veronika
Nadváha či dokonce obezita vzniká u žen nejčastěji v období gravidity. Zvýšení hmotnosti u nich mnohdy přetrvá i dále po porodu. Velmi často již není žena schopna nikdy zredukovat svoji hmotnost na stav před začátkem těhotenství. Nadváha a obezita je pro ženy samozřejmě nepříjemná z kosmetického hlediska, mnohem závažnější jsou ale komplikace, které mohou významně zkracovat délku života. Pokud má tedy žena po porodu nadváhu nebo je dokonce obézní, měla by se snažit svoji hmotnost rozumně redukovat. Správným řešením je příjem vyvážené stravy s přiměřenou energetickou hodnotou v kombinaci s pravidelnou pohybovou aktivitou. Součástí této práce bylo vytvoření tříměsíčního intervenčního programu na bázi jógových technik pro ženy po porodu. Těmto pěti ženám se nenásilnou a příjemnou cestou podařilo zhubnout v průměru 3 kg. Program měl však i další velmi přínosné účinky na všechny oblasti zdraví žen.

Stav školního stravování na ZŠ Brno Otevřená
Koláčková, Veronika
Bakalářská práce popisuje školní stravování v České republice. V první části se zabývá základními předpisy týkající se stravování ve školních jídelnách, popisuje význam školního stravování, požadavky na výživu a doporučené výživové dávky. Dále popisuje systém HACCP, vymezuje pojem spotřební koš a jídelní lístek. Jsou zde stručně rozebrány programy, které pomáhají školám vést děti ke zdravé výživě. Zabývá se vlivy působící na výživu dětí a zdravotními problémy, jako je například obezita a potravinové alergie a intolerance. Nakonec stručně charakterizuje systém školního stravování v zahraničí. Druhá část je zaměřena přímo na ukázku stravování na ZŠ Brno Otevřená v Žebětíně, kde je popsán systém stravování a ukázána příručka systému HACCP. V závěru práce je vyhodnocení dotazníku, který podrobil strávníky otázkami týkající se stravování ve školní jídelně na této základní škole.

Prevalence nadváhy a obezity u adolescentů a její možná redukce pomocí intervenčního pohybového programu
KRÁTOŠKOVÁ, Pavla
Záměrem práce bylo zjistit prevalenci nadváhy a obezity v adolescentní populační skupině, sestavit a aplikovat intervenční pohybový program zaměřený na redukci nadváhy a obezity. V teoretické části byla charakterizována nadváha a obezita, její příčiny a komplikace, metody zjišťování a léčebné postupy. Výzkumného šetření se zúčastnilo 208 adolescentů, ze kterých byla sestavena experimentální a kontrolní skupina. Experimentální skupina (30 adolescentů) prošla 12 týdenním programem. Obsahem byla powerjóga a jógová cvičení. Po absolvování intervenčního pohybového programu došlo ke snížení tělesné hmotnosti, BMI, obvodu pasu, snížila se suma kožních řas a procento tělesného tuku, došlo ke zlepšení psychosociálních vztahů. Stanovené hypotézy potvrdily správný předpoklad o účinku intervenčního pohybového programu. Získaná data byla statisticky zpracována a vyhodnocena.