Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Larvy tasemnic a nádory: charakterizace protilátkové odpovědi a zkřížených reakcí
Vajs, Vojtěch ; Horák, Petr (vedoucí práce) ; Panská, Lucie (oponent)
V posledních letech dochází k rozvoji výzkumu zabývajícího se vlivem některých druhů helmintů na nádorová onemocnění. Například preventivní infekce těmito parazity je schopna zpomalit nebo úplně předejít rozvoji některých národů v experimentálních modelech. V předběžných experimentech byl objeven takovýto potlačující efekt u infekce tasemnicemi Taenia crassiceps a Mesocestoides corti, které svou přítomností dokázaly omezit, a v některých případech dokonce úplně potlačit, růst a metastázování melanomové buněčné linie B16F10. Parazité svou přítomností a produkty různými způsoby ovlivňují imunitní systém svého hostitele, a tak bylo cílem této práce prozkoumat jeden ze způsobů, kterým by mohla být přítomnost těchto tasemnic v hostiteli za efekt zodpovědná - zkřížená reakce protilátek vázajících antigeny tasemnic a nádorových buněk. Nejprve byla v rámci této práce měřena protilátková odpověď myšího organizmu na tasemnici, kterou byl inbrední kmen C57BL/6J nebo outbrední kmen ICR nakažen. Pomocí metody ELISA byl sledován růst hladiny imunoglobulinů v rámci pěti týdnů, načež byly antigeny, které je vážou, specifikovány pomocí metody Western blot. Nakonec byly tyto antigeny lokalizovány v tasemničím organizmu pomocí fluorescenční imunohistochemické detekce. Rovněž byla zkoumána role sacharidových struktur...
Alergeny v potravinách
Vlková, Veronika
Tato bakalářská práce se zaměřuje na hlavní alergeny v potravinách, které jsou nebezpečné pro alergické jedince. V současné době je známo osm hlavních alergenních potravin, ale stále k nim přibývají další. Práce popisuje charakteristiku těchto alergenů, včetně jejich struktury a stability vůči různým vlivům. Je zmíněn i alergenní potenciál přídatných látek. Zahrnuje také informace o základních funkcích imunitního systému a jeho složek. Vysvětluje klasifikaci nepříznivých reakcí na potraviny a jejich základní mechanismy. Jedna kapitola je věnována projevům potravinové alergie, které se objeví po požití potravin obsahující alergeny. Dále uvádí problematiku zkřížené reakce a hlavní metody detekce potravinových alergenů. Vzhledem k závažnosti potravinových alergenů se vědci snaží o harmonizaci v oblasti detekce těchto alergenů po celém světě. Na závěr práce poskytuje informace o označování alergenů v potravinách.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.