Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Faktory ovlivňující množství vitaminu C v zeleném koření
Průchová, Simona
Diplomová práce se zabývá vybranými druhy zeleného koření jako jsou Mentha longifolia L., Mentha spicata L., Mentha tomentosa Sm. 'Fíková', Mentha suaveolens Ehrt. 'Jablečná', Mentha piperita 'Persephone', Origanum vulgare L., Origanum heracleoticum L., Origanum vulgare L.'Aureum', Origanum vulgare L. 'Thumbles variety', Satureja montana L., Satureja hortensis L., Salvia glutinosa L., Salvia verbanaca L., Salvia verticilata L., Salvia lyrata L., Salvia przewalskii Maxim, Salvia officinalis L. 'Purpurascens', Allium nutans L., Allium stipitatum L.a Allium tuberosum Rottl. Ex Spreng. V literární části je popsaná botanická charakteristika, legislativa zabývající se zeleným kořením, nové informace o vitaminu C a faktory ovlivňující množství kyseliny askorbové v rostlinách. Poznatky byly získány z různých odborných článků. V praktické části se u rostlin stanovil obsah vitaminu C ve vegetativní a v generativní fázi. Výsledky byly hodnoceny a porovnány.
Faktory ovlivňující množství vitaminu C v zeleném koření
Průchová, Simona
Bakalářská práce s názvem Faktory ovlivňující množství vitaminu C v zeleném koření, se zaobírala druhy Ocimum basilicum L., Origanum vulgare L., Satureja montana L., Satureja hortensis L., Salvia officinalis L. a Thymus vulgaris L. Byla popsána botanická charakteristika vybraných druhů, legislativa koření a zeleného koření a obsahové látky. Největší pozornost byla věnována vnitřním a vnějším faktorům, které ovlivňují množství kyseliny askorbové v čerstvých natích zeleného koření. Poznatky byly získány z různých odborných článků.
Obsahové látky planých rostlin používaných jako zelené koření
Doležalová, Vanda
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou planých rostlin používaných jako zelené koření, jejich obsahovými látkami a antioxidační aktivitou. V práci je popsáno 11 druhů planých rostlin, místo jejich původního výskytu a aktuální rozšíření, botanický popis, obsahové látky, podmínky sběru a možnosti jejich využití. Dále jsou zde popsány obsahové látky (metabolity, minerální látky a vitamíny), jejich koncentrace v jednotlivých druzích, účinky a funkce v organismu, antioxidanty a volné radikály, včetně jejich popisu, funkcí, vlivu na organismus a metod stanovení.
Štúdium faktorov ovplyvňujúcich kvalitu Ocimum basilicum L. pestovaného jako zelené korenie
Brajerová, Katarína
Bakalářská práce se zabývá studiem odborných článků, které se týkají vnitřních a vnějších faktorů, které ovlivňují kvalitu čerstvé produkce Ocimum basilicum L. pěstovaného jako zelené koření. Cílem práce bylo také charakterizovat druh Ocimum basilicum L. z hlediska systematiky a morfologie. V práci je popsána technologie kultivace a jsou určeny hlavní kvalitativní znaky (obsahové látky) bazalky vonné jako čerstvého zeleného koření. Na základě zjištěných výsledků bylo úkolem určit rizikové faktory v průběhu kultivace a posklizňové úpravy čerstvého zeleného koření.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.