Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zdravotní účinky českého piva
Bokrová, Jitka ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá studiem fyziologického účinku různých značek světlých piv typu ležák se zaměřením na porovnání rozdílů mezi pivy českými a zahraničními. Teoretická část obsahuje charakterizaci „českého piva“ a obsahových složek s potenciálními fyziologickými účinky. V analytické části byla kvantifikace polyfenolů, flavonoidů, celkové antioxidační aktivity a hořkých látek provedena s využitím fotometrických metod. Obsah vitaminu C byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií se spektrofotometrickou detekcí. Analýza pufrovací kapacity piva byla provedena měřením změn pH v umělé žaludeční a střevní šťávě. Sledování fyziologického účinku bylo doplněno měřením aktivity proteolytických trávicích enzymů. Z celkového počtu 22 vzorků bylo 16 českých a 6 zahraničních piv. Srovnání zjištěných skupinových parametrů piv a pufrovací kapacity bylo provedeno jak mezi vzorky českými a zahraničními, tak i mezi pivy vícestupňovými a nealkoholickými. Experimentálně bylo potvrzeno, že konzumace „českého piva“ (zejména typu ležák) pozitivně ovlivňuje proces trávení a aktivitu trávicích enzymů.
Spatio-temporal distribution of atmospheric aerosol in urban and rural environment
Bendl, Jan ; Hovorka, Jan (vedoucí práce) ; Mikuška, Pavel (oponent) ; Vojtíšek, Michal (oponent)
Kvalita ovzduší v Evropě zůstává významným problémem v oblasti životního prostředí, který ovlivňuje zdraví a kvalitu života obyvatel. Stacionární síť monitorování kvality venkovního ovzduší sice umožňuje sledovat hlavní trendy, ale vzhledem k vysoké časoprostorové proměnlivosti atmosférického aerosolu není plně reprezentativní pro osobní expozici občanů. Proto jsou zapotřebí měření s vysokým časovým a prostorovým rozlišením, která umožní sledovat jak dynamiku aerosolu, tak identifikovat horká místa a zdroje znečištění. To je nezbytný předpoklad pro úspěšná cílená opatření ke zlepšení kvality ovzduší. Práce se zaměřuje na charakterizaci časoprostorového rozložení atmosférického aerosolu v obydleném prostředí. Byly vyvinuty a použity nové systémy pro mobilní měření určené pro charakterizaci venkovských, městských a příměstských oblastí. Byly provedeny experimenty vedoucí k rozlišení zdrojů aerosolu a stanovení jeho toxikologických účinků. Byl vyvinut nový mobilní měřicí systém pro měření osobní expozice a mapování znečištění v městském a venkovském prostředí. Systém byl použit k měření kvality ovzduší v mnichovském metru a odhalil vysokou dynamiku aerosolů s výrazně vyššími koncentracemi především hrubých částic - především oxidů železa z kolejnic a otěrů kol - ve srovnání s okolním ovzduším (rukopis...
Syrovátka ve výživě člověka
Dangová, Taťána
Tato bakalářská práce je zaměřena na současné využití a význam syrovátky a syrovátkových produktů ve výživě člověka. Syrovátka, v minulosti považována za bezcenný odpad sloužící převážně pro zkrmování zvířat, je v současné době ceněna pro své výborné nutriční vlastnosti, a to především pro její bohatou skladbu bílkovin, z nichž mnohé mají prokazatelný pozitivní efekt na lidský organismus. Úpravou a zpracováním syrovátky vzniká široké spektrum senzoricky kvalitních produktů, které nachází uplatnění nejen v potravinářském průmyslu. V práci je popsána dřívější problematika zpracování syrovátky, obecné informace týkající se jejího chemického složení, technologických operací se zaměřením na využití membránových procesů a nutričně-fyziologický význam jednotlivých syrovátkových složek, jenž je primárně soustředěn na bioaktivní peptidy vznikající hydrolýzou proteinů.
Kerblík - jeho biologická charakteristika a možnosti celoročního pěstování
TŘÍLETÁ, Jana
Kerblík třebule je významná rostlina nejen jako zelené koření, ale rovněž pro svoje zdravotní účinky. Výzkum se zabývá i jinými druhy rodu kerblík, proto jsou v práci okrajově zmíněny i další druhy, rostoucí v ČR ve volné přírodě. Cílem této práce bylo ověřit možnost celoročního pěstování kerblíku v ČR, a popsat jeho biologické vlastnosti. Podmínky pro pěstování kerblíku třebule a jejich vliv na rychlost růstu a výnos, byly posuzovány při maloparcelkovém pokusu založeném v Náměšti nad Oslavou v roce 2018. Výsev byl prováděn postupně, v 7 termínech (duben až září). V porostu bylo hodnoceno: doba vzcházení, počet vzešlých rostlin, výskyt plevelů, chorob a škůdců, délka vegetace, výška rostlin a výnos nati. V nati kerblíku byl stanoven obsah bílkovin, vláknina, minerály Ca, Cu, Fe, Mg, Mn, F, K, Na, Zn. Vůně a chuť kerblíku, byla hodnocena senzorickou analýzou. Kuchyňské využití kerblíku bylo ověřeno na několika pokrmech. Kerblík je možné doporučit i pro pěstování v interiéru. V polních podmínkách byl nejvhodnější srpnový výsev s výnosem 2,1 kg/ha, s výškou porostu 35 cm, dosahující 45. den vegetace. Při pěstování lze doporučit společné pěstování s ředkvičkami. Pro kuchyňské využití lze doporučit využití kerblíku místo zelené petrželky případně ve směsi fines herbes s pažitkou, petrželí a estragonem.
Zdravotní účinky Tai-chi a jeho využití jako doplňkové terapie v rehabilitaci
Dzvoník, Ján ; Truc, Michal (vedoucí práce) ; Kobesová, Alena (oponent)
Práce se věnuje bojovému čínskému bojovému umění Tai Chi, které se snaží, kromě jiného, představit také na základě informací získaných z prací medicíny založené na důkazech: Prezentuje základní poznatky o Tai Chi a jeho případném vlivu na pacienty s kardiovaskulárními chorobami, artrózou, revmatoidní artritidou, Parkínsonovou nemocí a poruchami rovnováhy. Zároveň se také zabývá jeho využitím v prevenci pádů u starých lidí biomechanickými charakteristikami a působením na psychický stav člověka. Stručně také srovnává Tai Chi s jinými přístupy z oblasti kinezioterapie a fyzioterapie. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Zdravotní účinky českého piva
Bokrová, Jitka ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá studiem fyziologického účinku různých značek světlých piv typu ležák se zaměřením na porovnání rozdílů mezi pivy českými a zahraničními. Teoretická část obsahuje charakterizaci „českého piva“ a obsahových složek s potenciálními fyziologickými účinky. V analytické části byla kvantifikace polyfenolů, flavonoidů, celkové antioxidační aktivity a hořkých látek provedena s využitím fotometrických metod. Obsah vitaminu C byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií se spektrofotometrickou detekcí. Analýza pufrovací kapacity piva byla provedena měřením změn pH v umělé žaludeční a střevní šťávě. Sledování fyziologického účinku bylo doplněno měřením aktivity proteolytických trávicích enzymů. Z celkového počtu 22 vzorků bylo 16 českých a 6 zahraničních piv. Srovnání zjištěných skupinových parametrů piv a pufrovací kapacity bylo provedeno jak mezi vzorky českými a zahraničními, tak i mezi pivy vícestupňovými a nealkoholickými. Experimentálně bylo potvrzeno, že konzumace „českého piva“ (zejména typu ležák) pozitivně ovlivňuje proces trávení a aktivitu trávicích enzymů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.