Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 106 záznamů.  začátekpředchozí97 - 106  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zdravá výživa a stravovací návyky dětí v MŠ
KRBCOVÁ, Jana
Bakalářská práce je zaměřena na důležitou otázku spojenou se založením zdravého životního stylu života předškolních dětí. Týká se uplatňování zásad zdravé výživy v mateřské škole. Tématem práce je výživa dětí z hlediska jejich zdravého vývoje, analýza výživové hodnoty jednotlivých potravin, jak mohou určité potraviny zlepšit zdravotní stav dětí. Jak obecně souvisí zdravá výživa a imunita. Je zde věnována pozornost také rizikovým potravinám (např. alergenní potraviny, aditiva, barviva v potravinách). Není zde zapomenuto ani na specifické oblasti výživy, např. ekologické produkty, biopotraviny, makrobiotiku a vegetariánskou stravu a uplatnění těchto principů ve školním stravování.
Organoleptické vlastnosti a kvalita stravy poskytované studentům v Menze JU v ČB ve srovnání se stravou převáženou klientům Nemocnice ČB, a.s.
RYTÍŘOVÁ, Zuzana
V bakalářské práci, jak již z názvu vyplývá, se zabývám kvalitou a organoleptickými vlastnostmi stravy připravované v Menze Jihočeské univerzity.V teoretické části práce se snažím pomocí literatury popsat základní zásady a složení kvalitní a zdravé stravy, popisuji historii a základní informace o klinické dietologii a vysvětluji důležitost organoleptických vlastností stravy. Dále se zde zabývám problematikou stravovacích zařízení a provozem menzy.Snažila jsem se touto cestou upozornit na důležitost stravy, která je nedílnou součástí léčby nemocného, a podle toho by měla být volena. V praktické části práce jsou zobrazeny výsledky kvantitativního dotazníkového šetření, prováděného u klientů Nemocnice České Budějovice a studentů Jihočeské univerzity. Toto šetření má za cíl upozornit na kvality a nedostatky jejich stravy a zjistit míru spokojenosti jak u klientů Nemocnice České Budějovice tak u studentů Jihočeské univerzity. Před zahájením šetření byly stanoveny tři hypotézy. Na základě vyhodnocení dat byla potvrzena pouze hypotéza číslo jedna a druhá část hypotézy číslo tři. Hypotéza číslo dvě a první část hypotézy číslo tři potvrzeny nebyly.
Víme, co jíme?
HEŘMANOVÁ, Martina
Tato diplomová práce se skládá ze dvou hlavních částí. V první části této práce je uvedena teorie týkající se zdravé výživy. Teoretická část zahrnuje např.: základní obecné informace o zdravé výživě člověka, stručný výčet obsahových látek v potravinách a souhrn potravinových aditiv. Hlavním úkolem druhé, praktické, části bylo zjistit, jaké pojetí o zdravé výživě člověka mají žáci na druhém stupni základní školy, konkrétně žáci 8. a 9. ročníků. Pro zjištění vědomostí žáků bylo použito didaktického testu. Výsledky testů jsou vyhodnoceny v tabulkách a grafech a závěrečně shrnuty.
Výchovně vzdělávací program se zaměřením na zdravý životní styl dětí předškolního a mladšího školního věku realizovaný v Centru ekologické a globální výchovy Cassiopeia
KURZOVÁ, Alena
V první části práce jsou shromážděné informace o ekologické výchově, z kterých se vycházelo při přípravě výukového programu. Další část pojednává o zdravé výživě a jejích pravidel u dětí a následující kapitola je věnována alternativám běžných produktů a potravin. V praktické části je uveden vytvořený program {\clqq}Dobrá svačinka``, který se skládá z teoretické a praktické části. Na závěr jsou presentovány výstupy z výukového programu.
Výživové zvyklosti žáků vybraných základních škol v Třebíči
POSPÍŠILOVÁ, Lucie
Diplomová práce je zaměřena na výživové zvyklosti žáků vybraných základních škol v Třebíči. Stravovací návyky i správná výživa je u dětí velice důležitá a lze ji ovlivnit. Dítě ovlivňuje rodina, škola, kamarádi, prostředí, ve kterém žije, reklama především v televizi i na internetu. Správná výživa je taková výživa, která zajišťuje lidskému organismu pravidelný a dostatečný přívod energie a živin. Ty jsou významné pro zdravý růst a vývoj organizmu. Slouží tedy k udržení kondice po celý život. Strava by měla být pestrá a pravidelná. Teoretická část je zaměřena na vymezení charakteristiky školního věku, popis jednotlivých složek potravy, důležitost pitného režimu a riziko dehydratace. Dále popisuje vhodné a nevhodné nápoje pro děti, výživu u dětí i mladistvých a s tím spojené dodržování pravidelného stravovacího režimu a vhodnost určitých potravin, zásady správné výživy a potravinovou pyramidu. V teoretické části je také věnována pozornost pohybové aktivitě, nadváze a obezitě dětí. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Práce byla zpracována metodou kvantitativního výzkumu- formou dotazníků. Dotazníky byly rozdány ve čtyřech základních školách v Třebíči. Kvótou pro výběr byli žáci osmých tříd. Sledovaný soubor tvořilo 208 respondentů. Z toho bylo 101 dívek a 107 chlapců. Byly stanoveny 2 cíle a 3 hypotézy. Prvním cílem diplomové práce bylo zjistit stravovací návyky žáků II. stupně vybraných základních škol v Třebíči. Druhým cílem bylo zmapovat Body Mass Index vybrané skupiny žáků. Hypotéza č. 1: Žáci osmých tříd konzumují nedostatek ovoce a zeleniny. Hypotéza č. 2: Žáci osmých tříd nedodržují pitný režim. Hypotéza č. 3: Žáci při stravování nemají zařazenou snídani. Oba cíle byly splněny. První hypotéza se nepotvrdila u konzumace ovoce. Převážná většina žáků osmých tříd jí ovoce každý den v celkovém počtu 130 žáků. Druhá část hypotézy se potvrdila. Žáci do svého jídelníčku zařazují zeleninu minimálně. Zeleninu konzumuje každý den pouze 79 žáků. Druhá hypotéza se nepotvrdila. Většina dotazovaných vypije dva litry a více tekutin. Pitný režim dodržuje 135 dotazovaných žáků. Třetí hypotéza byla potvrzena. Žáci při stravování nemají zařazenou snídani. Pravidelně snídá jen 93 dětí. Závěry práce poskytnu školám, které jsem oslovila, a rodičům dotazovaných žáků.
Sonda do celodenních stravovacích zvyklostí školáků ve vybraných školách a věkových skupinách.
SCHNEIDEROVÁ, Monika
Teoretická část podává přehledný nástin problematiky výživy. Podrobně charakterizuje cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Věnuje se zásadám zdravé výživy, vysvětluje pojem výživová pyramida a výživové doporučené dávky. Poslední kapitola se zabývá problematikou poruch příjmu potravy a jejich syndromy, dále obezitou, jejími příčinami, prevencí a následnými zdravotními riziky. V praktické části si práce klade za cíl zmapovat nezdravé návyky cílové skupiny ve stravování. K tomu bylo použito kvantitativní metody ve formě dotazníků s následným grafickým znázorněním odpovědí.
Výživa předškolních dětí a možné negativní důsledky na zdraví
HYNKOVÁ, Jana
Autor: Jana HYNKOVÁ Název práce: Výživa předškolních dětí a možné negativní důsledky na zdraví Druh práce: Bakalářská práce Vedoucí práce: MUDr. Marie Nosková Místo a rok vydání: České Budějovice 2008 Počet stran: 79 Klíčová slova: předškolní děti, zdravá výživa, rodiče, stravovací návyky, nadváha, mateřská škola
Adolescenti jako riziková skupina v oblasti stravování a jejich pohybová aktivita\\
DEDKOVÁ, Veronika
Tato práce je zaměřená na pohybovou aktivitu a zdravou výživu studentů dvou vybraných českobudějovických gymnázií ve věku patnáct až dvacet let. Dále ve vybrané složce studentů zjišťuje výskyt anorexie a obezity. Práce může být rozdělena na dvě části. První část je zaměřená na možnosti stravování v podobě bílkovin, tuků, sacharidů a tekutin. Zabývá se poruchami příjmu potravy a pohybovou činností, přičemž poukazuje na několik typů alternativní výživy. Druhá část práce představuje výzkum o výživě a pohybových aktivitách u zvoleného vzorku studentů. Ke zpracování výsledků byly využity BIA a BMI metody doplněné o údaje z měření výšky, váhy a množství tělesných tuků. Jak ukazují grafy obezita se vyskytuje ve vybrané složce studentů pouze v malé míře, anorexie se pak neobjevuje vůbec.
Analýza vybrané skupiny zboží - biopotraviny
Bosíková, Jana ; Kališová, Libuše (vedoucí práce) ; Černá, Jitka (oponent)
analýza postojů české populace k biopotravinám, porovnání se zahraničím, cenový výzkum

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 106 záznamů.   začátekpředchozí97 - 106  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.