Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Trh s pivem v České republice
Bureš, Jiří ; Maier, Tomáš (vedoucí práce) ; Lukáš, Lukáš (oponent)
Diplomová práce Trh s pivem v České republice představuje odvětví pivovarství na území České republiky od jeho počátků až po současnost. Pozornost je zaměřena na činnost velkých pivovarských společností, které nejvíce ovlivňují český trh s pivem. Stále výraznější postavení na trhu zaujímají minipivovary, které jsou v práci také rozebrány. Počet minipivovarů každoročně roste. Tento segment trhu přesně vystihuje nový trend ve společnosti, kdy konzumenti piva hledají nové chutě piva. Úvodní část se zabývá metodickými postupy, které byly využity pro hlubší pochopení problematiky pivovarství na území České republiky. Druhá část práce je věnována rešerši odborné literatury. Vysvětleny jsou základní výrobní postupy a specifika výroby piva. Základní pivovarské ukazatele a současné trendy v rámci výroby i konzumace piva zachycují zpracované tabulky a grafy. Pro analýzu vývoje trhu s pivem jsou jednotlivé ukazatele vždy sledovány za delší časové období. Závěrečná část je věnována konkrétním analýzám odvětví a rozborům sledovaných subjektů. Analyzovány jsou čtyři největší pivovarské společnosti na českém trhu. Minipivovary jsou sledovány z hlediska vývoje jejich počtu v čase. Vypracované dotazníkové šetření hodnotí zájem konzumentů piva o minipivovary v konfrontaci s průmyslovými pivovary. Na závěr jsou zhodnoceny získané poznatky.
Analýza a vývoj pivovarnictví v ČR
Janebová, Monika ; Maier, Tomáš (vedoucí práce) ; Hlavatý, Robert (oponent)
Bakalářská práce se zabývá analýzou okolí odvětví pivovarnictví a vývojem základních ukazatelů formujících toto odvětví. V teoretické části jsou vymezeny pojmy jako trh, tržní struktura, odvětví a pivo. Obsahuje též stručný popis výroby piva a historického vývoje, jímž od jeho vzniku prošlo. Praktická část je rozdělena na dva hlavní tematické celky. První část je věnována vývoji na trhu s pivem, jsou sledovány údaje o výstavu, spotřebě, exportu, importu a ceně piva. Významné změny ve vývoji ukazatelů jsou okomentovány a doplněny o příčinné souvislosti. Druhou část tvoří analýza vlivů mikrookolí a makrookolí, jež na pivovarnictví působí. Makrookolí je popsáno pomocí PEST analýzy, mikrookolí poté Porterovým pětifaktorovým modelem a ukazateli koncentrace a růstu odvětví. V závěru jsou shrnuty poznatky o struktuře odvětví a hlavních změnách, které na pivním trhu v posledních letech proběhly.
Analýza odvětví pivovarnictví v České republice
Martinů, Barbora
Martinů, B.: Analýza odvětví pivovarnictví v České republice. Diplomová práce. Brno, 2014. Diplomová práce charakterizuje rozměr a vývoj sektoru pivovarnictví v České republice dle vybraných ukazatelů. Teoretická část vymezuje vývoj agrárního sektoru se zaměřením na problematiku ekonomických souvislostí formování agrobyznysu. Dále se zabývá vymezením agrárního trhu a charakteristikou potravinářského sektoru. V neposlední řadě práce charakterizuje rozhodující vazby a historické souvislosti vývoje odvětví pivovarnictví v ČR. Vlastní práce identifikuje základní faktory formující odvětví pivovarnictví v České republice a zejména vývoj tohoto sektoru s vyhodnocením změn, k nimž v analyzovaném období dochází, s popsáním příčinných souvislostí. Práce se věnuje faktorům, podmiňujícím existenci a úspěšné fungování českého pivovarnictví, jako je vývoj výstavu, počtu pivovarů, spotřeby či zahraničního obchodu. Zbývající část práce analyzuje jednotlivé determinanty tržní struktury a zabývá se kategorizací českých pivovarů, rozdíly v jejich produkci a tržní strategii, jako je koncentrace trhu, bariéry vstupu či konkurenční strategie, a zároveň je zde vymezena celá komoditní vertikála produkce piva. Získané poznatky je dále možné použít k odhadu budoucího vývoje českého odvětví pivovarnictví a rovněž k předvídání změn, ke kterým v tomto sektoru může docházet.
Možnosti rozvoje minipivovaru ve vybraném regionu
Kaiserlichová, Lenka
Bakalářská práce se zabývá možnostmi rozvoje minipivovaru Vildenberg v mikroregionu Rokytnice. Literární rešerše se zaměřuje na vymezení významu a překážek rozvoje drobného podnikání v oblasti pivovarnictví v regionu. Hlavní pozornost je věnována charakteristice minipivovaru Vildenberg, jeho strategickým cílům v mikroregionu Rokytnice, průzkumu postojů, názorů spotřebitelů technikou dotazníkového šetření a analýze SWOT. Na základě analýzy zjištěných informací bylo navrženo doporučení pro další rozvoj minipivovaru.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.