Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Cukry a další sladidla
Krejčí, Martina ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Panovská, Zdeňka (oponent)
Bakalářská práce se zabývá tématem cukry a další sladidla. V teoretické části je podán stručný přehled sacharidů z hlediska výživy, složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována konkrétním druhům sladidel přírodních energetických, neenergetických a polyolům. Práce se zabývá vlivem těchto sladidel na zdraví, historií používání a u cukru je rozebrána jeho spotřeba i produkce. Zvláštní prostor je věnován legislativě, kontrole a bezpečnosti některých neenergetických sladidel. Část práce se konkrétněji zaměřuje na umělé sladidlo aspartam a na kauzy týkající se jeho bezpečnosti a účinků na lidské zdraví. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku stolních sladidel a sirupů, vytvořit jejich seznam a následně nejběžnější druhy sirupů senzoricky zhodnotit. Dalším cílem bylo zjistit, jaká sladidla široká veřejnost a studenti středních škol používají, zda preferují nápoje s umělými sladidly a dále zjistit, jaký mají názor na bezpečnost a kontrolu umělých sladidel. Praktická část se nejprve zabývá průzkumem trhu ve 13 obchodech, 6 drogériích, 6 lékárnách a 3 prodejnách se zdravou výživou. Byl vytvořen přehled 52 druhů stolních sladidel a 46 druhů sirupů nabízených ve vybraných prodejnách. Následně byly 4 nejběžnější sirupy senzoricky zhodnoceny 20 dobrovolníky slovní formou na základě...
Vliv umělých sladidel na metabolické parametry pacientů s diabetem 2. typu
Petrů, Kateřina ; Škrha, Jan (vedoucí práce) ; Krátký, Jan (oponent)
Vliv umělých sladidel na zdraví je v dnešní době velice častým tématem různých diskusí. Stejným tématem se zabývá i tato bakalářská práce. Konkrétně se věnuje vlivu umělých sladidel na metabolické parametry pacientů s diabetem 2. typu (DM2). Cílem této práce je objasnit, zda konzumace umělých sladidel ovlivňuje metabolické parametry pacientů s DM2. Dalším cílem je zhodnotit, jaké mají pacienti s DM2 povědomí o umělých sladidlech a v jakém množství tato sladidla konzumují. Do výzkumu bylo zahrnuto 30 pacientů s DM2 docházejících do diabetologické ambulance III. interní kliniky a 20 subjektů v kontrolní skupině. Obě skupiny vyplňovaly dotazník s 16 otázkami. Laboratorní metabolické parametry byly získány pouze u skupiny pacientů s DM2, a následně vyhodnoceny ve vztahu k výsledkům dotazníkového šetření. Statisticky významná souvislost byla nalezena pouze u vyšší hodnoty LDL cholesterolu u pacientů zkoumajících etikety potravin, a dále horší kompenzace diabetu u těch, kteří konzumují diabetické výrobky. Mezi celkovým příjmem umělých sladidel, hlavním předmětem zkoumání, a hodnotami vybraných metabolických parametrů nebyla prokázána souvislost. V porovnání s kontrolní skupinou se pacienti s DM2 více zajímají o složení potravin a rozlišují v nich cukr a umělá sladidla, zároveň také umělá sladidla...
Stanovení sladidel a konzervantů v energetických nápojích metodou HPLC
Zídková, Anežka ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na simultánní stanovení vybraných sladidel a konzervantů v energetických nápojích metodou kapalinové chromatografie ve spojení s DAD a ELSD detekcí. Metoda byla optimalizována pro stanovení aspartamu, acesulfamu K, sacharinu, sukralózy, steviol-glykosidů, kyseliny benzoové a kyseliny sorbové. Analýzy byly provedeny na koloně Poroshell 120 EC-C18 (4.6 x 150 mm, 2.7 m, Agilent) za použití směsi methanolu, acetonu a vody s přídavkem kyseliny mravenčí a triethylaminu jako mobilní fáze. Byla použita gradientová eluce při průtoku mobilní fáze 0,5 ml•min-1. Byly stanoveny validační parametry (limit detekce, limit kvantifikace, opakovatelnost a výtěžnost). Validovaná metoda byla použita pro analýzu reálných vzorků.
Stanovení sladidel a konzervantů v energetických nápojích metodou HPLC
Zídková, Anežka ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na simultánní stanovení vybraných sladidel a konzervantů v energetických nápojích metodou kapalinové chromatografie ve spojení s DAD a ELSD detekcí. Metoda byla optimalizována pro stanovení aspartamu, acesulfamu K, sacharinu, sukralózy, steviol-glykosidů, kyseliny benzoové a kyseliny sorbové. Analýzy byly provedeny na koloně Poroshell 120 EC-C18 (4.6 x 150 mm, 2.7 m, Agilent) za použití směsi methanolu, acetonu a vody s přídavkem kyseliny mravenčí a triethylaminu jako mobilní fáze. Byla použita gradientová eluce při průtoku mobilní fáze 0,5 ml•min-1. Byly stanoveny validační parametry (limit detekce, limit kvantifikace, opakovatelnost a výtěžnost). Validovaná metoda byla použita pro analýzu reálných vzorků.
Náhradní sladidla
Žuffová, Frederika ; Drastík, Martin (vedoucí práce) ; Kuchařová, Monika (oponent)
Cieľom diplomovej práce "Náhradní sladidla" bolo vytvoriť prehľad náhradných sladidiel a zhodnotiť ich vplyv na ľudské zdravie. Práca analyzuje spojitosť náhradných sladidiel s obezitou, diabetom a zubným kazom. Diplomová práca pojednáva o možnostiach použitia náhradných sladidiel a ich vlastnostiach. Zahŕňa informácie o prijateľnej dennej dávke každého sladidla a porovnaní jeho sladivosti k sacharóze. Súčasťou práce je stručná charakteristika všetkých skupín prídavných látok, rovnako ako kapitola o platnej legislatíve. Kľúčové slová: náhradné sladidlá, umelé sladidlá, prídavné látky, prijateľná denná dávka, diabetes mellitus, obezita, zubný kaz
Uplatnění umělých sladidel ve výrobě potravin rostlinného původu
Šidlová, Pavlína
Bakalářská práce Uplatnění umělých sladidel ve výrobě potravin rostlinného původu pojednává o využití umělých sladidel v potravinářském průmyslu a o jejich vlivu na lidské zdraví. Součástí bakalářské práce je praktická část, která se věnuje vlivu sladidel na senzorické, mechanické a texturní vlastností pekárenských výrobků.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.