Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv nabídky stravovacích zařízení na environmentálně udržitelný rozvoj cestovního ruchu
Lochman, Josef ; Vágner, Jiří (vedoucí práce) ; Jehlička, Petr (oponent) ; Matlovičová, Kvetoslava (oponent)
Jídlo provází pobyt turistů v destinaci od samotného počátku až po úplný konec a významně ovlivňuje celkový dojem z cestování. Gastronomické zážitky ale zároveň mají nezanedbatelný dopad na životní prostředí, neboť potraviny je nezbytné produkovat, transportovat a zpracovat. Tato dizertační práce se blíže věnuje právě environmentální problematice stravování turistů. Hlavní snahou je komplexně uchopit zkoumaný problém z několika perspektiv. Konkrétně si práce klade čtyři cíle: 1) kvantifikovat množství globálně spotřebovaných potravin v rámci cestovního ruchu a jejich environmentální nároky; 2) poznat potenciální příčiny, které stojí za nadměrným negativním tlakem na životní prostředí; 3) vyhodnotit úroveň environmentální udržitelnosti vybraných evropských městských destinací a 4) posoudit možné příležitosti pro udržitelný rozvoj destinace ve vztahu k její gastronomické nabídce. Práce z hlediska teoretického ukotvení využívá koncept geografie času a teorii plánovaného chování, jimiž dokládá význam role stravovacích zařízení v oblasti environmentální udržitelnosti destinace. Důvodem je primárně omezený pohyb turistů a jejich přístup ke stravovacím zařízením. Stěžejní vliv má dále struktura nabídky (jídelníčků) ovlivňující selekci zákazníků. K dosažení cílů je využito především sekundárních a volně...
Aplikace cirkulární ekonomiky ve vybraných gastro provozovnách
KOUTNÍKOVÁ, Jana
Bakalářská práce se zabývá cirkulární ekonomikou, jejím propojením s udržitelným rozvojem, základními cirkulárními principy, obchodními modely a bariérami rozvoje. Představuje udržitelnou gastronomii a její zásady. Zaměřuje se konkrétně na aplikaci cirkulárních principů v pizzeriích. Základní výzkumnou metodou pro získání dat bylo dotazníkové šetření realizované na úrovni podnikatelských subjektů v České republice - pizzerií. Praktická část analyzuje úroveň aplikace cirkulárních principů v tomto segmentu gastronomických provozoven. Zaměřuje se na míru znalosti modelu cirkulární ekonomiky, nakládání s obalovými odpady a gastroodpadem a využití nevydaných jídel. Dále se zaměřuje na názor na významnost jednotlivých cirkulárních principů, úroveň aplikace v daných provozovnách a odhad dopadu cirkulárních principů na podnikání.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.