Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  začátekpředchozí26 - 35  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Utilizace syrovátky termofilními mikroorganismy
Rychová, Alexandra ; Vítová, Eva (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se věnuje utilizaci syrovátky termofilními bakteriemi rodu Thermus a Geobacillus. Jako kultivační médium byla použita syrovátka, ze které byly odstraněny bílkoviny. Kultivace probíhaly v Erlenmeyerových baňkách ke stanovení optimálních podmínek růstu jednotlivých mikroorganismů. V průběhu kultivace ve fermentoru byly stanoveny růstové křivky. Míra utilizace syrovátky byla posuzována analytickými metodami stanovujícími koncentraci redukujících cukrů (laktosy) a chemickou spotřebu kyslíku (CHSK) při studiu optimálních podmínek a metodou stanovující koncentraci redukujících cukrů při studiu růstových křivek.
Příprava vybraných mikrobiálních metabolitů z odpadních surovin
Jechová, Iva ; Vítová, Eva (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá biodegradací syrovátky na vybrané mikrobiální produkty (sacharidy, kyselina mléčná, kyselina octová a ethanol) termofilními bakteriemi rodu Thermus aquaticus a mezofilními bakteriemi rodu Lactobacillus casei a Bacillus coagulans. Pro kultivaci byla jako médium použita syrovátka, ze které byla odstraněna její bílkovinná část a jenž byla obohacena živinami. Na základě kultivací ve fermentoru byly určeny růstové křivky a pomocí metody HPLC byly stanoveny jednotlivé biodegradační produkty.
Studium biodegradace syrovátky termofilními bakteriemi
Fischerová, Lenka ; Vránová, Dana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá možnostmi biodegradace syrovátky pomocí směsné termofilní aerobní bakteriální kultury rodů Bacillus a Thermus. Syrovátka po odstranění bílkovin byla použita jako médium pro kultivaci termofilních mikroorganismů. Kultivace probíhaly ve fermentoru a v Erlenmayerových baňkách na temperované třepačce v syrovátkovém mediu. Vyhodnocovány byly bioinženýrské charakteristiky kultivačních procesů a míra biodegradace syrovátky. Míra biodegradace syrovátky byla posuzována prostřednictvím analytických charakteristik – koncentrace biomasy, laktosy a chemické spotřeby kyslíku (CHSK). Zjištěn byl úbytek CHSK při všech kultivacích. K nejvýraznějšímu poklesu CHSK docházelo vždy cca. v první půli každé exponenciální fáze růstu, tj. o 15 ± 3 % po první růstové fázi a sumárně o 62 ± 4 % po druhé růstové fázi
Biodegradace organických látek aplikací termofilní kultury
Piechová, Jana ; Burdychová, Radka (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Cílem práce je studium biodegradability modifikovaných polyuretanových materiálů (pěn a folií) v glukosovém mediu a biodegadability syrovátky pomocí směsné aerobní termofilní bakteriální kultury rodů Bacillus a Thermus. Kultivace probíhaly ve fermentoru a v Erlenmayerových baňkách na temperované třepačce. Nejlépe probíhala degradace polyuretanů při odbourávání ve fermentoru. Docházelo zde k nejvýraznějšímu nárůstu biomasy i poklesu CHSK. Hlavní vliv na degradaci měl abiotický rozpad materiálu a až následně se mohla projevit utilizace štěpných produktů mikrobiálními kulturami. Z dosažených výsledků se jako nejvhodnější modifikační činidlo jeví 10 % karboxymethyl celulóza. Srovnáním polyuretanových pěn a folií jsou lépe odbouratelné polyuretany ve formě pěn. Odbouráváním syrovátky ve fermentoru, která byla zbavena bílkovin, bylo dosaženo 50% poklesu CHSK a laktosy v prvních 20 hodinách. Optimální pH pro biodegradaci syrovátky pro kultivace směsnou termofilní bakteriální kulturu se jeví hodnota 6,5.
Monitoring termofilních organismů v odpařovacích zařízeních
VÁLKOVÁ, Michaela
Práce se zabývá problematikou stanovení termofilních a termorezistentních mikroorganismů u vzorků odstředěného mléka. Dále pak problematikou stanovení termofilních mikroorganismů u vzorků syrovátky. Mezi nejvýznamnější mikroorganismy způsobující kažení mléka a mléčných výrobků patří některé druhy rodů Bacillus a Clostridium. Termofilní mikroorganismy mají optimální růstovou teplotu mezi 55 až 60 °C. Odebraný materiál (odstředěné mléko a syrovátka) byl vyočkován na GTK agar a kultivován v termostatu 3 dny, při 55 °C. Termorezistentní mikroorganismy se vyznačují odolností vůči záhřevu. Před inokulací bylo třeba inaktivovat ostatní mikroorganismy pasterací mléka (85 °C, 10 minut). Naočkované Petriho misky byly kultivovány 3 dny, při 55 °C. Analýzou odebraného materiálu bylo zjištěno, že počet termofilních mikroorganismů u vzorků odstředěného mléka nepřekračuje stanovenou interní hodnotu 3000 mikroorganismů na 1 mililitr nebo gram výrobku (limitní hodnota stanovena jihočeskou mlékárnou Madeta a.s.). Počet termorezistentních mikroorganismů nepřekročil limitní hodnotu 2000 mikroorganismů na 1 mililitr nebo gram výrobku. Výsledné počty termofilních mikroorganismů u vzorků syrovátky byly téměř totožné s výsledky poskytnutými firmou Madeta a.s., závod Planá nad Lužnicí.Z výsledků vyplývá, že po zavedení nových hygienických opatření počty termofilních a termorezistentních mikroorganismů výrazně klesly.
Využití bioaktivních látek k prodloužení údržnosti mléčných výrobků
Šafářová, Iveta
Tato diplomová práce na téma Využití bioaktivních látek k prodloužení údržnosti mléčných výrobků se v teoretické části zabývá významem, výskytem a vlivem bioaktivních látek na zdraví člověka. Také je popsán vliv bioaktivních látek obsažených v mléčných výrobcích na zdraví člověka. Dále jsou popsány jednotlivé mléčné výrobky a jejich výroba, využití fermentace k prodloužení trvanlivosti výrobků a použití bakterií mléčného kvašení k výrobě fermentovaných mléčných výrobků. Praktická část této práce se zabývá přídavkem bylinných silic a výluhů do sladké syrovátky. Bylo pozorováno, zda přídavek těchto silic a výluhů má vliv na chemické vlastnosti syrovátky během určité doby skladování a zda došlo k prodloužení trvanlivosti syrovátky.
Výkrm prasat s využitím tradičních komponent v krmné dávce
Kořínek, Matěj
Podstata této práce je navržení několika variant zařazení tradičních komponent do krmné dávky ve výkrmu prasat, jako jsou například cukrovarské řízky, ovocné výlisky, bramborové zdrtky, syrovátka a hrách. Je zpracován přehled typů výkrmu prasat, dle specifických hledisek pro výkrm prasat. Jedná se o organizaci chovu, produkční zaměření, technika krmení a ustájení. Dále je vypracována charakteristika tradičních komponent zařazovaných do krmných dávek a pracovní postup při sestavování krmné dávky. V poslední části práce je vytvořeno několik variant krmných dávek se zakomponovanými tradičnímy krmivy.
Technologický postup výroby hnědého syrovátkového sýru a sledování vlivu teploty na konzistenci
Boucník, Miroslav
Obsahem diplomové práce bylo pojednání o technologickém postupu výroby hnědého syrovátkového sýra a sledování vlivu teploty na konzistenci. Při výrobě sýra byla použita kozí syrovátka z farmy Šošůvka. Syrovátka je zředěný roztok laktózy, proteinů, tuku, solí a vitaminů rozpustných ve vodě. Hlavní složkou syrovátky je laktóza, která tvoří 70 -- 80 % z celkové sušiny. Další významnou složkou syrovátky jsou syrovátkové bílkoviny, které jsou přirozenou součástí mléka. Produktem odpařování je sýr tzv. Mysost či Geitost z kravské a kozí syrovátky v určitém objemovém poměru. Hotový sýr vypadá jako kostka mýdla, je polotvrdý a karamelově zbarvený.
Mikrobiologie syrovátky
Štěrbová, Lucie
Bakalářská práce pojednává v teoretické části o syrovátce, mikroorganismech a produktech jejich metabolismu, které negativně ovlivňují lidské zdraví. Dále jsou charakterizovány možné postupy vedoucí ke zmenšení nebo k úplnému vyloučení rizika těchto mikroorganismů. V praktické části se práce zaměřuje na stanovení vybraných skupin mikroorganismů v syrovátce. Naměřené hodnoty jsou uvedeny ve výsledcích a závěru.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   začátekpředchozí26 - 35  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.