Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Metodika efektivního terénního průzkumu a dokumentace historických staveb: tematický plošný průzkum sušáren chmele
Podroužek, Kamil ; Eismann, Šimon ; Horák, Jan ; Kaláb, Jiří ; Papoušek, Miroslav ; Kuprová, Renata ; Radová, Lucie ; Skalický, David ; Švec, Roman
Hlavním cílem projektu NAKI DG16P02B021 Dokumentace historických staveb sloužících pro zpracování chmele bylo provést základní dokumentaci historických staveb sloužících pro zpracování chmele. Tyto stavby jsou součást stavebního fondu vážícího se na specifické přírodní podmínky a vyskytující se proto pouze v některých regionech. Zde však představují důležitou součást urbanismu obcí a kulturní krajiny. Jejich vývoji, funkci, konstrukcím ani technologickému vybavení však nebyla dosud věnována žádná badatelská pozornost. Zároveň se jedná o stavby, které až na výjimky nejsou památkově chráněné. Vzhledem ke své velikosti dnes pro vlastníky představují finanční zátěž a v posledních pěti letech jsou ve velkém měřítku demolovány. Z více než 5 500 těchto staveb zaznamenaných na počátku 20. století jen v Žatecké chmelařské oblasti, jich dnes zůstaly zachovány stovky. Dokumentace tak představuje poslední možnost, jak jejich existenci zaznamenat pro budoucnost. Vedle základní dokumentace staveb, tedy nezpochybnitelné identifikace, fotodokumentace, popis specifických stavebních součástí dokládajících zpracování chmele včetně konstrukčního řešení, technologického vybavení a technického stavu, bylo u vybraných hodnotných objektů provedeno i zaměření a odběr vzorků pro dendrochronologické datování a archivní rešerše. Průzkumem stavebního fondu a archivních pramenů byly sledovány i změny v technologii zpracování chmele. Na základě těchto údajů byla vytvořena speciální mapa a databáze fungující na platformě systému IISPP/GIS NPÚ. Při dokumentaci byly využívány moderní technologie - telefony a fotoaparáty s GPS, tablety, dálkový přístup k síti a společnému externímu úložišti se skenovanými dokumenty, mapovými podklady s možností přístupu k databázi GIS a MIS, díky kterým byl vytvořen efektivní systém pro operativní terénní průzkum a dokumentaci. Na základě těchto zkušeností vznikla tato metodika, věnující se využití těchto dnes běžně dostupných zařízení pro základní dokumentaci staveb v terénu.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Využití odpadů na pile v Prusinovicích
Měrka, Tadeáš
Práce porovnává možnosti využití odpadů a navrhuje způsob jeho využívání, vhodný pro podmínky pilařského závodu v Prusinovicích. Vychází z celkového objemu a sortimentu zpracovávané suroviny při zastoupení jednotlivých sortimentů vyráběného řeziva, technologického toku výroby a dosahované výtěže. Zaměřuje se na veškeré druhy odpadů vznikající při výrobě, místa jejich vzniku, objemy, charakter, vlastnosti a možnosti využití. Současně se zaměřuje na druhy sušáren řeziva, sortiment rozměrů a druhů sušeného řeziva a jeho vstupní a potřebné výstupní vlhkosti. Stanovuje průměrnou spotřebu tepla na jednotku objemu vysušeného řeziva pro jeho hlavní sortimenty pro daný typ sušárny, spotřebu tepla pro vytápění objektů provozu a množství tepla, které lze získat spalováním odpadů. Stanovuje možnosti krytí energetických potřeb provozu a možnosti prodeje, případně nákupu jednotlivých druhů odpadu včetně jeho úpravy. Práce navrhuje alternativy využití pilařského odpadu pro vytápění a vysoušení řeziva na pile v Prusinovicích, vyhodnocuje je a doporučuje optimální variantu.
Sušení chmele na komorových sušárnách
Kořen, Jiří ; Ciniburk, Václav ; Podsedník, Jan ; Rybka, Adolf ; Veselý, František
Metodika sušení chmele na komorových sušárnách upřesňuje parametry sušení chmele a jejich optimalizaci.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Sušení chmele na pásových sušárnách
Kořen, Jiří ; Ciniburk, Václav ; Podsedník, Jan ; Rybka, Adolf ; Veselý, František
Metodika sušení chmele na pásových sušárnách upřesňuje parametry sušení chmele a jejich optimalizaci.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.