Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Technologie výroby a jakost sušených hroznů
Osičková, Nikola
Diplomová práce „Technologie výroby a jakost sušených hroznů“ je v první části zaměřena na shrnutí poznatků o hroznech révy vinné a jejich sušení. Popsána je historie pěstování révy vinné i historie sušárenství, stručně je nastíněno chemické složení vinných hroznů. Dále jsou popsány různé technologie výroby sušených hroznů, a to jak průmyslové, tak domácí. Následují informace o mikrobiologii sušených hroznů a jejich nutriční hodnotě. Hlavní částí diplomové práce je praktická část, na jejímž počátku jsou popsány odrůdy hroznů a způsoby výroby, které byly použity. Hrozny byly sušeny klasicky v sušičce a také pomocí lyofilizace. Dále navazuje metodika každého stanovení, které bylo u hotového výrobku provedeno. Ve výsledcích nalezneme, jakou měly čerstvé hrozny sacharizaci a pH. Následuje stanovení aktivity vody, mikrobiologické a senzorické hodnocení, stanovení obsahu vitamínu C a barvy u hroznů sušených.
Možnosti využití plodů méně známých keřovin
Mařáková, Veronika ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá dřínem obecným (Cornus mass). Úvodní část bakalářské práce pojednává o botanických charakteristikách dřínu: popis rostliny, její rozšíření, rozmnožování a stanoviště. Dále jsou popsány vybrané odrůdy, zemědělská výsadba dřínu, jeho sklizeň a zařazení do tržních druhů podle vyhlášky Ministerstva zemědělství. Pozornost je věnována účinným látkám obsažených v jeho plodech a to především vitamínu C, který je zde zastoupen ve vysokém množství. Tento keř obsahuje řadu dalších významných látek jako jsou přírodní barviva - antokyany, minerální látky, organické kyseliny, bílkoviny, pektiny, sacharidy, vláknina aj. Plody dřínu je možno zpracovat jak v potravinářském, tak farmaceutickém průmyslu. V závěru této bakalářské práce je zmíněno, jak je možno vitamin C izolovat pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Dalšími metodami, kterými lze stanovit vitamin C jsou titrační metoda, spektroskopická metoda, polarografická metoda a plynová chtomatografie.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.