Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Srovnání méně známých druhů ovoce z hlediska obsahu vitaminu C
Mařáková, Veronika ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením obsahu vitaminu C v různých odrůdách dřínu obecného (Cornus mas) a jeřábu obecného (Sorbus aucuparia). V teoretické části jsou popsány botanické charakteristiky obou rostlin, rozšíření na území ČR a ve světě, způsoby rozmnožování, obsah zdravotně významných látek a význam obou rostlin v potravinářství. Pozornost je soustředěna na vitamin C, který se v jejich plodech nachází ve vysokém množství. Závěr teoretické části se zabývá různými metodami stanovení vitaminu C. Cílem experimentální části bylo porovnat obsah vitaminu C v jednotlivých odrůdách dřínu a jeřábu. Zvolená metoda stanovení vitaminu C vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií (HPLC) s UV detekcí byla nejdříve ověřena na standardech. Poté byly stanoveny vybrané validační parametry této metody. Validovaná metoda byla použita ke stanovení obsahu vitaminu C v devíti odrůdách dřínu obecného a v šesti odrůdách jeřábu. Pro porovnání bylo také na některých vzorcích testováno stanovení celkového vitaminu C po redukci kyseliny dehydroaskorbové za pomoci dithiothreitolu (DTT).
Srovnání méně známých druhů ovoce z hlediska obsahu vitaminu C
Mařáková, Veronika ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením obsahu vitaminu C v různých odrůdách dřínu obecného (Cornus mas) a jeřábu obecného (Sorbus aucuparia). V teoretické části jsou popsány botanické charakteristiky obou rostlin, rozšíření na území ČR a ve světě, způsoby rozmnožování, obsah zdravotně významných látek a význam obou rostlin v potravinářství. Pozornost je soustředěna na vitamin C, který se v jejich plodech nachází ve vysokém množství. Závěr teoretické části se zabývá různými metodami stanovení vitaminu C. Cílem experimentální části bylo porovnat obsah vitaminu C v jednotlivých odrůdách dřínu a jeřábu. Zvolená metoda stanovení vitaminu C vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií (HPLC) s UV detekcí byla nejdříve ověřena na standardech. Poté byly stanoveny vybrané validační parametry této metody. Validovaná metoda byla použita ke stanovení obsahu vitaminu C v devíti odrůdách dřínu obecného a v šesti odrůdách jeřábu. Pro porovnání bylo také na některých vzorcích testováno stanovení celkového vitaminu C po redukci kyseliny dehydroaskorbové za pomoci dithiothreitolu (DTT).
Možnosti využití plodů méně známých keřovin
Mařáková, Veronika ; Vránová, Dana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá dřínem obecným (Cornus mass). Úvodní část bakalářské práce pojednává o botanických charakteristikách dřínu: popis rostliny, její rozšíření, rozmnožování a stanoviště. Dále jsou popsány vybrané odrůdy, zemědělská výsadba dřínu, jeho sklizeň a zařazení do tržních druhů podle vyhlášky Ministerstva zemědělství. Pozornost je věnována účinným látkám obsažených v jeho plodech a to především vitamínu C, který je zde zastoupen ve vysokém množství. Tento keř obsahuje řadu dalších významných látek jako jsou přírodní barviva - antokyany, minerální látky, organické kyseliny, bílkoviny, pektiny, sacharidy, vláknina aj. Plody dřínu je možno zpracovat jak v potravinářském, tak farmaceutickém průmyslu. V závěru této bakalářské práce je zmíněno, jak je možno vitamin C izolovat pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Dalšími metodami, kterými lze stanovit vitamin C jsou titrační metoda, spektroskopická metoda, polarografická metoda a plynová chtomatografie.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.