Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vyhodnocení účinnosti a ekonomické náročnosti protokolu selektivního zaprahování krav v zemědělském podniku
VLÁŠEK, Pavel
Cílem diplomové práce Vyhodnocení účinnosti a ekonomické náročnosti protokolu selektivního zaprahování krav v zemědělském podniku bylo zpracovat literární přehled zaměřený na popis fyziologie laktace a fáze stání na sucho. Dále rozebrat jednotlivé postupy zaprahování a popsat mastitidu jako onemocnění včetně jejích původců a průběhů. V praktické části pak bylo cílem vyhodnotit vliv tří způsobů zaprahování krav holštýnského plemene na výskyt mastitid a vývoj počtu somatických buněk během laktace po následujícím otelení. Konkrétními sledovanými zpsůoby zaprahování bylo pomocí zátek či jejich kombinace s antibiotiky. Zpracovávaná data pocházela z podniku Zemědělská akciová společnost Lípa, který chová přibližně 300 kusů krav holštýnského plemene s uzavřeným obratem stáda. Hodnoceny byly údaje z let 2020-2024. Podle způsobu zaprahování byly vytvořeny skupiny následovně: Skupina 1 - Orbeseal (zátky), Skupina 2 - Orbenin a Orbeseal a Skupina 3 - Virbactan a Orbeseal. Počet somatických buněk (PSB) se zvyšoval v průměru se zvyšujícím se pořadím laktace. Skupina 1 zaprahnutá pomocí přípravku Orbeseal měla oproti Skupině 2 a 3 průměrně vyšší PSB v prvním měsíci kontroly užitkovosti, výskyt mastitid však vyšší nebyl. Průměrně nejnižší počet PSB byl u Skupiny 3.
Využití infračervené termografie v managementu zdraví dojnic
BERÁNKOVÁ, Barbora
Diplomová práce se zabývá využitím infračervené termografie v managementu zdraví dojnic. V rešeršní části se práce zaměřuje na fyziologii mléčné žlázy, termoregulaci a zvládání tepelného stresu. Dále nastíní problematiku nejčastějších onemocnění skotu s hlavním zaměřením na mastitidu. Druhá část pojednává o infračervené termografii. Rozebírá její význam a uplatnění v provozu. Následující kapitoly se zabývají termografickými kamerami, termogramem a charakteristikou měření živých objektů. Poslední kapitola teoretické části se zaměřuje na robotické systémy a jejich využití v chovu dojnic. Praktická část se zabývá využitím termokamer pro rozpoznávání mastitid u dojnic. Do experimentu bylo v průměru zařazeno 800 dojnic a sledované údaje byly shromažďovány od května roku 2023 do března roku 2024. K vyhodnocení dat byly vybrány termogramy vemen od dojnic s nejvyšším a nejnižším počtem somatických buněk, a ty byly mezi sebou porovnávány a statisticky vyhodnoceny. Z výsledků pokusu se ukázalo, že v případě kamery FLIR E96 s lepším rozlišením byla kumulativní úspěšnost větší, a to 71,43 %, což lze považovat za statisticky významné. Cohenovo Kappa má hodnotu 0,407, což poukazuje na dobrou shodu. V případě kamery E6 byla kumulativní úspěšnost vyhodnocení 57,43 %. Cohenovo Kappa má hodnotu 0,132, což poukazuje na velmi malou shodu.
Měření vybraných kvalitativních parametrů mléka při dojení skotu
KAŠPAR, Roman
Pro zajištění kvality dojeného mléka je potřeba přesně dodržovat hygienické postupy jak při jeho získávání, tak i při ošetřování a skladování. Diplomová práce je zaměřena na sledování kvality mléka v korelaci s brzkou detekcí onemocnění dojnice pomocí moderních technologií. V literární části je seznámení s obecnou problematikou kvality mléka. V metodice práce je porovnání přesnosti různých metod pro detekci kvality mléka. Pomocí těchto metod lze identifikovat pokročilé onemocnění anebo onemoc nění na raném začátku. Při včasné diagnostice lze rychle zahájit adekvátní léčbu a ušetřit finanční prostředky. Nejvyšší přesností jsou výsledky z kontroly užitkovosti (KU), ale tyto laboratorní metody jsou finančně a časově nákladné. Druhé měření bylo provedeno pomocí optické metody prostřednictvím přenosného přístroje Ekomilk Horizon. Tato metoda je levná, ale oproti ostatním je nejméně přesná. Třetí měření bylo pomocí dojícího robotu. Tato metoda je přesná na úkor vysoké pořizovací ceny, ovšem její provozní náklady jsou poměrně nízké.
Stanovení kvalitativních parametrů dojeného mléka indikující zdravotní stav dojnic
PROKOP, Daniel
V době, kdy se k dojení mléka využívají výhradně automatické systémy je důležité vyhodnocovat kvalitu mléka nejlépe v reálném čase, aby bylo možné zachovat vyso kou kvalitu produktů a zároveň včasně detekovat zdravotní problém u dojnice. Při včasné detekci zdravotního problému u dojnice, který lze detekovat změnou v kvalitě mléka, je možné také snížit náklady na její léčbu a eliminovat finanční ztráty během období, kdy mléko nemůžeme zpeněžovat. Pro efektivní zhodnocení kvality nadoje ného mléka je vhodné monitorovat následující parametry: počet somatických buněk, vodivost, obsah tuku, bílkovin, laktózy a močoviny. V bakalářské práci jsou uvedeny hladiny výše zmíněných veličin, které indikují změny v kvalitě dojeného mléka, vnitřní a vnější vlivy, které je ovlivňují a také metody pro jejich detekci a vyhodnocení.
Vyhodnocení kvality mléka ve vybraných zemích Evropské unie
POKORNÝ, Martin
Diplomová práce se zabývá posouzením kvalitativních ukazatelů dodávek syrového kravského mléka v rámci Evropské unie (EU) a České republiky (ČR), v závislosti na roku a průběhu roku. V rámci EU byly zjištěny průměrné hodnoty za sledované ob-dobí 2016-2020 u obsahu tuku 4,01 ? 0,26 % a bílkovin 3,39 ? 0,13 %; u ČR 3,91 ? 0,11 %, resp. 3,46 ? 0,08 %. Vliv roku v rámci zemí EU byl prokázán pouze u obsahu bílkovin (p<0,001). Při vyhodnocení vlivu jednotlivých měsíců v zemích EU včetně ČR byly prokázány statisticky významné rozdíly u obsahu tuku (p<0,001) i bílkovin (p<0,001). V letním období se hodnoty obou složek zvyšovaly, naopak v zimním se snižovaly. Z výsledků vyhodnocení bazénových vzorků nakupovaného mléka v ČR vyplývá, že v závislosti na roku byl zjištěn také vliv na celkový počet mikroorganismů (p<0,001), rezidua inhibičních látek (p<0,05) a bod mrznutí mléka (p <0,001). Vliv průběhu roku byl zaznamenán u celkového počtu mikroorganismů (p<0,05) a počtu somatických buněk (p<0,001). Z hlediska prodeje mléka je pro producenta kvalita syrového mléka prvořadým cílem a zároveň rozhodujícím faktorem při zpeněžování této důležité živočišné komodity.
Vliv vybraných faktorů na počet somatických buněk v mléce
ŠPIKLOVÁ, Hana
Cílem bakalářské práce bylo posoudit počet somatických buněk (PSB) v mléce v závislosti na vybraných faktorech (měsíc, dojicí systém, laktace). Kromě PSB byly sledovány i další ukazatele jakosti syrového kravského mléka. Odběry mléka od 15 dojnic českého strakatého plemene byly prováděny v průběhu 11 týdnů v roce 2017, při dvou odlišných parametrech pulzace. Změna pulzace statisticky významně zkrátila délku dojení z průměrné doby 7,34 min. na 6,19 min. (P.0,001). Po změně pulzace se také snížila hodnota PSB ze 188 tis./1 ml na 154 tis./1 ml, avšak rozdíly nebyly statisticky průkazné. Z dalších faktorů ovlivnilo PSB především pořadí laktace (P.0,01), prvotelky měly významně nižší hodnoty PSB (45 tis./1 ml) než dojnice na druhé a vyšších laktacích (237 tis./1 ml).
Jakost mléka v mléčných automatech
JEŘÁBEK, Tomáš
Cílem této bakalářské práce bylo posoudit jakost mléka z mléčných automatů. Posuzovány byly jakostní a mikrobiologické ukazatele syrového kravského mléka ze dvou farem, jedné z Jihočeského kraje a druhé z Plzeňského kraje.
ANALÝZA VYBRANÝCH JAKOSTNÍCH UKAZATELŮ SYROVÉHO KRAVSKÉHO MLÉKA V ZEMĚDĚLSKÉM PODNIKU
HUBENÁ, Šárka
Cílem diplomové práce byla analýza mikrobiologických a hygienických ukazatelů ve vybraném zemědělském podniku, posouzení změn v průběhu roku,vysvětlení příčin jejich rozdílů a navržení postupů vedoucích ke zlepšení dosavadního stavu. V období od června 2008 do února 2011 byly pravidelně odebírány vzorky syrového kravského mléka se zaměřením na celkový počet mikroorganismů (CPM) a počet somatických buněk (PSB) v chovu Dolní Bukovsko a v chovu Popovice. Při statistickém zpracování dat byly pro výpočty výsledků využity programy Microsoft Excel a Statistica Cz 6.1. Vyšší průměrné hodnoty CPM a PSB byly zaznamenány v chovu Dolní Bukovsko. Nicméně, průměry pro tyto dva chovy jsou v souladu s právními předpisy Evropské unie a České republiky (CPM ?100.000 tis/ml a PSB ?400.000 tis/ml). Průměrné hodnoty PSB překročily limit pro zdravé stádo, a to PSB ?200 tis/ml, což ukazuje možný výskyt subklinických mastitid a s tím spojené značné ekonomické ztráty ve výrobě mléka.
Počet somatických buněk v syrovém kravském mléce v souvislosti s použitými metodami prevence mastitid
MÍKOVÁ, Andrea
Diplomová práce se zabývá počtem somatických buněk (PSB) v syrovém kravském mléce v souvislosti s použitými metodami prevence mastitid. V průběhu let 2005 a 2006 byly sledovány hodnoty počtu somatických buněk v syrovém kravském mléce u čtyř chovů dojnic. Jednalo se o chovy, které se od sebe lišily způsobem chovu (stájový, letní pastva), technologií ustájení a dojení. Počet somatických buněk v bazénových vzorcích mléka byl stanoven podle ČSN EN ISO 133366 {--} 3 Mléko {--} stanovení počtu somatických buněk, část 3: Fluoro-opto-elektronická metoda. Nejnižší průměrné hodnoty PSB (156,3 {$\cdot$} 10{$^3$} {$\cdot$} ml&#713;{$^1$}) vykazoval chov používající letní pastvu (volné kotcové stelivové ustájení). Chov s vazným stelivovým ustájením, nevyužívající pastvu (PSB 277,3 {$\cdot$} 10{$^3$} {$\cdot$} ml&#713;{$^1$}) a chov s volným roštovým bezstelivovým ustájením, nevyužívající pastu (PSB 277,4 {$\cdot$}10{$^3$} {$\cdot$} ml&#713;{$^1$}) měly problémy především s nedostatečnou hygienou stáje a hygienou dojení. Nejvyšší průměrné hodnoty PSB byly zjištěny v chovu s volným boxovým stelivovým ustájením bez použití pastvy (289,1 {$\cdot$} 10{$^3$} {$\cdot$} ml&#713;{$^1$}), kde byly současně prokázány nedostatky v krmení (zkrmování plesnivé siláže) a vyšší prašnost prostředí. Byl prokázán statisticky významný rozdíl (P<0,001) mezi chovem používajícím pastvu a chovy, které letní pastvu nevyužívají. Jako hlavní nedostatky v prevenci mastitid u všech sledovaných chovů lze označit používání jedné utěrky pro více dojnic při toaletě vemene, nepoužívání predippingu, nedostatky v hygieně ustájení a dojení, zkrmování zaplísněného krmiva u jednoho z chovů a nedostatečné brakování nevyléčitelných dojnic.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.