Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hobby akvaponie
VONDRUŠKA, Vojtěch
Cílem této bakalářské práce bylo analyzování hobby akvaponických systémů prodávaných na trhu a následné navržení, sestavení a otestování vlastního akvaponického hobby systému, využitelného na balkónech, terasách a zahradách. V rámci bakalářské práce bylo zhodnoceno celkem 5 media bed systémů a jedna kombinace media bed a raftového systému dostupných na trhu. Ze zjištěných nedostatků prodávaných systémů byly následně navrženy, sestaveny a v praxi otestovány dva akvaponické media bed systémy. Tyto systémy byly následně zhodnoceny a porovnány s dostupnými systémy na trhu.
Porovnání starých a krajových odrůd tyčkových rajčat (Lycopersicon esculentum Mill.) s moderními hybridy domácího sortimentu
Novák, Richard
Výsledky diplomové práce vychází z polního pokusu v roce 2010. Bylo sledováno celkem jedenáct odrůd. "Starých" sedm a čtyři "nové". Byla provedena degustace jednotlivých plodů, stanovena sušina, vitanín C. Z porovnání vychází, že ve sledovaném roce "nové" odrůdy předčily "staré".
Hodnocení odrůd rajčat se zaměřením na technologické vlastnosti
Badinková, Lenka
Diplomová práce na téma "Hodnocení odrůd rajčat se zaměřením na technologické vlastnosti" obsahuje v literární části popis původu a botanickou charakteristiku rajčete, vliv konzumace rajčat a výrobků z nich na zdraví člověka, látkové složení rajčat. Dále se zabývá technologií pěstování rajčat, sklizní a skladováním rajčat a byla prostudována literatura týkající se mechanických vlastností rajčat a možností jejich zpracování. V experimentální části byly vyhodnoceny odrůdy rajčat vhodné ke konzervárenskému zpracování, byl vyhodnocen průběh dozrávání plodů a kvalita plodů (zdravotní stav, náchylnost k práskání, hmotnostní a rozměrové parametry, pevnost plodů, barevnost, obsah rozpustné sušiny, obsah titračních kyselin, vitamín C a množství odpadu).
Míra odolnosti rezistentních odrůd rajčete (\kur{Solanum lycopersicum }L.) k plísni bramboru (\kur{Phytophthora infestans})
DUŠEK, Jakub
Tato práce je zaměřena na ověření odolnosti resistentních odrůd rajčat proti plísni bramborové. Plíseň bramborová je způsobena patogenem P. infestans a je nejzávažnější chorobou venkovních rajčat. Některé nové odrůdy rajčat deklarují odolnost proti P. infestans. Cílem práce bylo ověřit stupeň rezistence v podmínkách České republiky. Byl založen polní pokus, se čtrnácti resistentními a dvěma kontrolními odrůdami. Na rostlinách byl sledován stupeň poškození listů P. infestans. Odrůdy Mountain Magic, De Barao, Cherry Bomb, Tomato Des Comodores, Matts Wild Cherry a Plum Regal prokázali vyšší odolnost oproti kontrole. Odrůdy Phantasia, Phitovia, Mountain Merit prokázali nižší stupeň odolnosti. Používání těchto odrůd může podstatně zredukovat používání chemické ochrany proti plísni bramborové a umožnit malopěstitelské pěstování rajčat bez chemické ochrany.
Stanovení vodního potenciálu vybraných rostlin pěstovaných v podmínkách vodního deficitu
Procházková, Denisa ; Hniličková, Helena (vedoucí práce) ; Martinková, Jaroslava (oponent)
Bakalářskou práci jsem zpracovala na téma Stanovení vodního potenciálu vybraných rostlin pěstovaných v podmínkách vodního deficitu. Rajčata a papriky jsou teplomilné rostliny, které jsou velmi náchylné na nedostatek vláhy. Zejména pak paprika, která má menší kořenovou soustavu a sucho snáší hůře. Obě rostliny patří do čeledi Solanaceae. Tato čeleď je velmi významná z hlediska užitkovosti, díky svým plodům, které se konzumují, potřebují ke svému vývoji dostatek vláhy. Proto je sucho jedním z nejvýznamnějších stresových faktorů. Cílem pokusu bylo sledovat průběh stresové reakce a následné vyhodnocení reakce vybraných druhů. Pokus probíhal v létě roku 2015 s mladými rostlinami rajčete a papriky. Tyto rostliny byly vystaveny řízenému vodnímu stresu ve skleníku Katedry botaniky a fyziologie rostlin FAPPZ ČZU v Praze. Během pokusu měly rostliny přirozené světelné podmínky a byly pěstovány v nádobách se zahradním substrátem. Pokusné rostliny byly rozděleny na dvě varianty a to na kontrolní a stresovanou. U kontrolní varianty probíhala pravidelná zálivka, naopak u varianty stresované byla zálivka během pokusu přerušena. Pokus probíhal po dobu 14 dní a byl ukončen po 7. odběru, kdy byly rostliny zcela dehydratovány. Vodní potenciál byl mě-řen Dew point meter a hmotnostní vlhkost pomocí přístroje HH2 moisture meter. Hodnota vodního potenciálu u stresované varianty během pokusu klesala. U rostlin Solanum lycopersicum byly počáteční hodnoty - 1,09 MPa a klesaly až na - 4,07 MPa. K poklesu došlo i u Capsicum annuum, jejíž hodnoty se pohybovaly mezi - 1,02 až - 4,15 MPa . Hodnoty naměřené u rostlin stresovaných vodním deficitem byly nižší než tomu bylo u varianty kontrolní. Hmotnostní vlhkost se u stresovaných rostlin také měnila. U obou stresovaných druhů rostlin došlo během měření k poklesu půdní vlhkosti. U Solanum lycopersicum se naměřené hodnoty pohybovaly od 0,38 g.g-1 do 0 g.g-1. U rostlin Capsicum annuum se měření pohybovalo v rozmezí od 0,55 g.g-1 do 0,01 g.g-1. Kdy hodnoty naměřené u stresovaných rostlin dosáhly nižších hodnot než u kontrolní varianty. Oba druhy rostlin měly na vodní stres podobnou reakci a nijak zvláště se nelišily.
Vliv teplotních faktorů na fenologii rajčete jedlého
Kolaříková, Dagmar ; Türkott, Luboš (vedoucí práce) ; Brigita, Brigita (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem teplotních faktorů na fenologii rajčete jedlého (Lycopersicon esculentum). Cílem práce pak je předložit ucelený přehled o pěstování rajčete jedlého v podmínkách mírného pásu, popsat fenologii této plodiny a určit fyziologické nároky na teplotní podmínky v jednotlivých fázích vývoje rostliny. Tyto poznatky poté použít při polním pokusu, a provést analýzu dynamiky nástupu jednotlivých fenologických fází v závislosti na teplotních podmínkách. Rajče jedlé se řadí mezi plodovou zeleninu, i když je v některých zemích spíše přiřazováno k ovoci. Jedná se o teplomilnou trvalku, která je díky svým specifickým nárokům na teplotu pěstována v oblasti mírného pásu jako jednoletka. Mnoho odrůd řadíme mezi tzv. F1 hybridy, kde je hybridní efekt přínosný především raností, výnosem a menší náchylností k chorobám. Fenologie se zabývá otázkami rychlosti vývoje rostlin v jednotlivých fázích (takzvaných fenologických fází) v závislosti na počasí a podnebí. Vývoj rostliny rajčete prochází jednotlivými fenologickými fázemi: klíčení, tvorba listů, vytváření vedlejších výhonů, tvorba květů, kvetení, růst plodů, zrání plodů (semen) a stárnutí, kdy každá tato růstová fáze má specifické požadavky na teplotní podmínky. Vlastní výzkum probíhal na dvou experimentálních plochách, v Praze 6 - Suchdole a v Mochově. Pokusnými rostlinami byly hybridní LSL odrůdy rajčete Palava F1 a Thomas F1, které byly po celou dobu vegetace standardně ošetřovány. V průběhu vegetačního období u nich byly určovány růstové charakteristiky, a to konkrétní růstové fáze a jejich zastoupení v porostu. U vybraných jedinců pak bylo zjišťováno množství suché biomasy a index listové plochy (LAI). Výsledky byly analyzovány a zpracovány pomocí grafů a tabulek. Po analýze veškerých získaných dat bylo potvrzeno, že rostliny rajčete mají specifické nároky na prostředí v jednotlivých růstových fázích. Tyto požadavky se poté mění i s použitou odrůdou rostliny. Celkově je možno říci, že z klimatologických ukazatelů rajčata nejvíce reagují právě na teplotu vzduchu. Teplota vzduchu mimo porost dosahovala vyšších hodnot v porovnání s teplotou vzduchu v zapojeném porostu. U obou odrůd pak docházelo ke stagnaci růstových fází především při prudké změně teploty, při tropických teplotách nad 30 °C a při výrazném ochlazení. Hodnota LAI narůstala v průběhu vegetace, avšak v období vlny veder a následného ochlazení došlo na obou lokalitách k poškození listové plochy a poklesu LAI. Odrůdy reagovaly odlišně svou adaptabilitou na vysoké teploty.
Studium interakcí nanoželeza a zinku s rostlinou v hydroponickém systému
Švengrová, Denisa ; Vítková, Martina (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou aplikace nanoželeza (nZVI) za účelem chemicky podporované fytostabilizace zinku (Zn) pro snížení mobility tohoto prvku v prostředí. Interakce nZVI a Zn byly sledovány během experimentu na rajčeti jedlém (Lycopersicon esculentum L.), rostliny byly pěstovány v hydroponickém roztoku. Dále byly posouzeny účinky této interakce na příjem vody, příjem makroživin a železa (Fe). Použití nZVI se ukázalo jako vhodné řešení pro stabilizaci nižších koncentrací Zn (100 mikromol) v kořenovém systému rostlin, respektive pro účely podporované fytoremediace. Ovšem působení nZVI nemělo významný vliv na vysoké koncentrace Zn (500 mikromol). Během aplikace Zn ve zvýšených koncentracích byla pozorována snížená schopnost příjmu vody rostlinou, což může mít za následek i omezení příjmu makroživin. Nadále je nutné věnovat pozornost dalším výzkumům a studovat vlivy aplikace nanočástic a jejich interakce v životním prostředí.
Vývoj sortimentu teplomilných zelenin pěstovaných v České republice ve vztahu ke klimatu
Zechovská, Andrea ; Potopová, Vera (vedoucí práce) ; Brigita, Brigita (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá výnosovými a kvalitativními parametry teplomilné zeleniny ve vztahu k rizikovým meteorologickým jevům na území České republiky. V práci je analyzován vliv klimatických změn na rozvoj zelinářství a jejich možný vliv během pěstování teplomilné zeleniny i mimo typické pěstební oblasti. Promítají se zde mimo agroklimatologických aspektů, také aspekty biologické, technické a ekonomické, které tvoří podstatnou roli v produkci. Snahou je nashromáždění dat, vytvoření statistického rozboru výnosů teplomilné zeleniny, vytvoření databáze výnosových řad spolu s vytvořením katalogu extrémních meteorologických jevů a určit vliv rizikových faktorů během vegetačního období, které ovlivňují jednotlivé pěstební oblasti, produkci a kvalitu vyprodukované teplomilné zeleniny na území České republiky v letech 2005 až 2015. Dále byl proveden výzkum fenologických fází rajčete jedlého v jednotlivých letech při působení různých meteorologických extrémů a byl hodnocen pozitivní či negativní vliv na vývoj plodiny. Podrobněji byla provedena popisná statistika výnosových parametrů, trendů z výnosových dat teplomilné zeleniny a statistické hodnocení extrémních teplot ve vegetačním období v posledních deseti letech na území České republiky. Tendence průměrných ročních výnosů plodové zeleniny za posledních 10 let stoupají, konkrétně u salátových okurek o 0,10 tun/ha/rok (R 2=0,74) a okurek nakládaček o 0,36 tun/ha/rok (R 2=0,81). Naopak tomu bylo při hodnocení výnosů rajčat, kdy bylo zaznamenáno za pomocí výpočtu lineárního trendu, pokles výnosů rajčat o 0,33 tun/ha/rok (R 2=0,42). Bylo zjištěno, že i přes rostoucí teplotu vzduchu, jsou porosty nejvíce ohrožovány jarními mrazy, a ty opožďují výsadbu a následné vývojové fáze plodin. Rizikovým faktorem pro pěstování rajčat v ČR jsou poklesy teploty pod fyziologické minimum 8 stupňů Celsia v jarním a podzimním období, na které rostliny reagují zastavením růstu a opadem květních poupat. S ohledem na nízký výskyt tropických dnů v zelinářských oblastech ČR, nebývá vysoká teplota rizikovým faktorem při polním pěstování rajčat. Navíc negativní vliv očekávaných vysokých teplot lze snížit závlahou, kdy dostatek vody v půdě a v rostlině v důsledku evapotranspirace porost ochladí.
Inovace v rámci komoditní vertikály čerstvých rajčat na francouzském trhu
Matušková, Eva
Matušková, E.: Inovace v rámci komoditní vertikály čerstvých rajčat na francouzském trhu. Diplomová práce. Brno, 2015. Diplomová práce pojednává o sektoru čerstvých rajčat na francouzském trhu. Práce je zaměřena především na otázku kvality rajčat a vlivy, které na ni působí. Teoretická část pojednává o základních charakteristikách výrobního odvětví, o struktuře komoditní vertikály a vazbách, které jsou mezi jednotlivými aktéry. V neposlední řadě také o kvalitě rajčat a způsobech jejich certifikace. Vlastní práce řeší problematiku vlastností odrůdové skladby, která tvoří nabídku na trhu. Práce se věnuje faktorům působícím na kvalitu výsledných produktů, vlivům a souvislostem, které provází celý proces výroby. Zvolený problém je zkoumán pomocí interview s experty pracujícími ve výrobním odvětví. Získané informace jsou analyzovány pomocí metody analytické mřížky. Hlavním zjištěním práce je přítomnost problému s kolektivní reputací produktu. V závěrečné části práce je pojednáváno o aplikaci politiky značek, jako možném řešení pro zprůhlednění trhu a omezení poklesu kvality rajčat. Získané poznatky je možné dále použít k odhadu budoucího dění na francouzském trhu s čerstvými rajčaty a rovněž k predikci změn, ke kterým by na trhu mohlo docházet.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.