Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Analýza hlavních sacharidů vína
Horáková, Hana ; Šabata, Pavel (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením hlavních sacharidů vína. Teoretická část se věnuje výrobě vína od samotného hroznu až po ošetřování a školení vína. Zmiňuje se také o sacharidech ve víně, hlavně glukóze a fruktóze. Práce poskytuje přehled dostupných literárních pramenů o možnostech stanovení hlavních sacharidů ve víně pomocí chromatografických metod a pomocí automatického analyzátoru Skaláru. Studie se krátce zmiňuje o dalších jednoduchých analytických metodách stanovení cukrů ve víně. Z této literární rešerže vychází experimentální část zabývající analýzou sacharidů vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s refraktometrickou a UV detekcí na koloně s vázanou aminoalkylovou fází a stanovením redukujících sacharidů na automatickém analyzátoru Skalaru. V závěru byly výsledky těchto metod porovnány.
Izolace biologicky aktivních alkaloidů z Papaver rhoeas pomocí separačních metod
Češpivová, Barbora ; Jenčo, Jaroslav (vedoucí práce) ; Šafratová, Marcela (oponent)
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Kandidát: Barbora Češpivová Školitel: RNDr. Jaroslav Jenčo, Ph.D. Název diplomové práce: Izolace biologicky aktivních alkaloidů z Papaver rhoeas pomocí separačních metod Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění charakterizované progresivním kognitivním úpadkem. Tato práce je zaměřena na izolaci alkaloidů z Papaver rhoeas L. jakožto potenciálních léčiv této choroby. Izolace nových látek v této oblasti je významná především vzhledem nemožnosti současné terapie pacienta plně vyléčit, nýbrž jen onemocnění příznivě ovlivnit oddálením jeho těžkých stádií. Na alkaloidním extraktu získaného z nati a nezralých tobolek Papaver rhoeas L. byla provedena fytochemická studie. Na základě biologického testování inhibičních aktivit vůči acetylcholinesteráze (AChE) a butyrylcholinesteráze (BuChE) byla k izolaci aktivních látek vybrána frakce vykazující nejvyšší aktivitu vůči BuChE, která ještě nebyla zkoumána. Jednalo se o PPR-9 a PPR-10, tato spojená frakce se označila PPR Fr-B. Z frakce PPR Fr-B byly pomocí separačních chromatografických metod izolovány dva alkaloidy aporfinového typu. Jedná se o (+)-kaaverin a lirinidin, jejichž struktury byly objasněny za použití HPLC-MS, GC-MS a NMR. U...
Analýza hlavních sacharidů vína
Horáková, Hana ; Šabata, Pavel (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá stanovením hlavních sacharidů vína. Teoretická část se věnuje výrobě vína od samotného hroznu až po ošetřování a školení vína. Zmiňuje se také o sacharidech ve víně, hlavně glukóze a fruktóze. Práce poskytuje přehled dostupných literárních pramenů o možnostech stanovení hlavních sacharidů ve víně pomocí chromatografických metod a pomocí automatického analyzátoru Skaláru. Studie se krátce zmiňuje o dalších jednoduchých analytických metodách stanovení cukrů ve víně. Z této literární rešerže vychází experimentální část zabývající analýzou sacharidů vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s refraktometrickou a UV detekcí na koloně s vázanou aminoalkylovou fází a stanovením redukujících sacharidů na automatickém analyzátoru Skalaru. V závěru byly výsledky těchto metod porovnány.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.