Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Potravní neofobie u obratlovců: mezidruhová variabilita, její příčiny a důsledky
SEM, Lukáš
Práce shrnuje dosavadní poznatky o fenoménu potravinové neofobie u obratlovců. Popisuje mezidruhové a vnitrodruhové rozdíly v úrovni potravinové neofobie, hledá evoluční a ekologické faktory ovlivňující míru potravinové neofobie. Představuje roli sociality při navozování a potlačování potravinové neofobie.
Nausea and vomiting in pregnancy: An evolutionary perspective
Roberts, Kateřina ; Havlíček, Jan (vedoucí práce) ; Żelaźniewicz, Agnieszka (oponent) ; Šebela, Antonín (oponent)
Symptomy nevolnosti a zvracení pociťuje během těhotenství většina žen. Intenzita symptomů se pohybuje od mírných až po vážné, nicméně i mírné příznaky jsou spojeny s negativním vlivem na každodenní život žen. Etiologie těhotenských nevolností a zvracení však stále není zcela objasněna. První část této disertační práce stručně shrnuje, co je známo o prediktorech a možných mechanismech těhotenské nevolnosti, včetně hormonálních vlivů, faktorů souvisejících s těhotenstvím, s životním stylem, demografických a psychosociálních faktorů. Dále se tato část zaměřuje na těhotenské nevolnosti z evoluční perspektivy, která ve srovnání s obecně negativním pohledem, bere v úvahu, že těhotenská nevolnost může mít určité pozitivní vlivy na plod. Tato část představuje různé adaptivní hypotézy NVP, jako je hypotéza ochrany matky a plodu a hypotéza kompenzačního růstu placenty. Druhou část práce tvoří pět studií zaměřených na těhotenskou nevolnost a zvracení a související témata. První studie se zaměřila na vztah NVP a frekvence konzumace určitých typů potravin a také několika psychosociálních faktorů. Tato studie zjistila vztah mezi mírou symptomů NVP a konzumací mléčných výrobků, alkoholu a cereálií a vztah mezi NVP a stresem, úzkostí, únavou a vnímanou partnerskou podporou. Další tři studie se zaměřily na různé...
Faktory ovlivňující vznik a trvání potravních averzí
Křístková, Barbora ; Exnerová, Alice (vedoucí práce) ; Frynta, Daniel (oponent)
Vznik potravních averzí je specifickým typem asociačního učení. Od klasického podmiňování se odlišuje hlavně výrazně delším intervalem mezi podmíněným a nepodmíněným podnětem při vzniku potravních averzí bývá nejčastěji použito stopové podmiňování, při kterém je podmíněný podnět následován podnětem nepodmíněným po určitém časovém intervalu. Potravní averze většinou vzniká už po prvním kole podmiňování. Nepodmíněným podnětem může být nevolnost způsobená celou řadou chemických látek. Jako nepodmíněný podnět může působit i nevolnost způsobená radiací, nuceným anebo dobrovolným pohybem, rotací,… Nejčastěji používaným nepodmíněným podnětem je chlorid litný. Potravní averze byla prokázána jak u bezobratlých živočichů, tak i u obratlovců. Potravní averze nebyla prokázána u obojživelníků.
Faktory ovlivňující vznik a trvání potravních averzí
Křístková, Barbora ; Exnerová, Alice (vedoucí práce) ; Frynta, Daniel (oponent)
Vznik potravních averzí je specifickým typem asociačního učení. Od klasického podmiňování se odlišuje hlavně výrazně delším intervalem mezi podmíněným a nepodmíněným podnětem při vzniku potravních averzí bývá nejčastěji použito stopové podmiňování, při kterém je podmíněný podnět následován podnětem nepodmíněným po určitém časovém intervalu. Potravní averze většinou vzniká už po prvním kole podmiňování. Nepodmíněným podnětem může být nevolnost způsobená celou řadou chemických látek. Jako nepodmíněný podnět může působit i nevolnost způsobená radiací, nuceným anebo dobrovolným pohybem, rotací,… Nejčastěji používaným nepodmíněným podnětem je chlorid litný. Potravní averze byla prokázána jak u bezobratlých živočichů, tak i u obratlovců. Potravní averze nebyla prokázána u obojživelníků.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.