Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 29 záznamů.  začátekpředchozí20 - 29  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
UV-fotochemické generování těkavých sloučenin selenu pro potřeby ultrastopové analýzy metodou AAS
Rybínová, Marcela
Disertační práce se zabývá studiem UV-fotochemického generování těkavých sloučenin (UV-PVG) ve spojení s atomovou absorpční spektrometrií (AAS). S využitím modelového analytu selenu (Se(IV)) byla provedena celá řada experimentů přispívajících k rozšíření dosavadních poznatků o dané problematice. V prvé fázi výzkumu byla sestavena aparatura pro UV-PVG v režimu kontinuální průtokové analýzy propojená s detekcí AAS se zevně vyhřívaným křemenným atomizátorem. Důraz byl kladen na konstrukci generátoru těkavých sloučenin neboli na UV-fotoreaktor, kdy byly jako reakční cívky využity teflonové hadičky a křemenné trubičky různých rozměrů. Po kompletaci aparatury následovala optimalizace pracovních podmínek (především koncentrace a druh fotochemického činidla i dalších činidel zvyšujících analytický signál; průtoková rychlost nosného plynu a vodíku; průtoková rychlost vzorku) a určeny byly základní analytické charakteristiky stanovení selenu navrženou metodou. Z výsledků vyplynulo, že teflonové reakční cívky velmi dobře konkurují těm křemenným. Správnost metody byla úspěšně potvrzena analýzou certifikovaného referenčního materiálu, praktická využitelnost byla ověřována analýzou vzorků s různorodou matricí. Stanovován byl obsah selenu ve vzorcích pitných vod a ve vybraných potravinových doplňcích. Za účelem...
Užívání potravinových doplňků seniory
Tenglerová, Dana ; Kulhavá, Miluše (vedoucí práce) ; Podaná, Jana (oponent)
Primárním cílem mé práce bylo nastínit problematiku užívání potravinových doplňků seniory. Většina užívá léky předepsané lékařem, ale někteří také lépe dostupné volně prodejné potravinové doplňky. Zejména senioři, pod neustálým vlivem masivní reklamy v televizi a ostatních sdělovacích prostředcích, považují potravinové doplňky za plnohodnotné léky a mnozí jsou ochotni za tyto preparáty utratit nemalé částky ze svých příjmů. V teoretické části své práce definuji pojem senior, zabývám se rysy stárnutí a problematikou výživy této věkové skupiny. Dále se věnuji potravinovým doplňkům obecně a jejich rozlišením od léčiv. Závěr teoretické části věnuji reklamě a jejímu vlivu na seniory. Ve výzkumné části, která probíhala formou kvantitativního výzkumu realizovaného formou dotazníku šetření, zjišťuji užívání potravinových doplňků u seniorů nad 65 let věku hospitalizovaných v Nemocnici Slaný. Osloveno bylo 100 respondentů, do konečného zpracování bylo použito 95 dotazníků. Z šetření vyplývá skutečnost, že 60 % dotazovaných užívá pravidelně nebo jen občas potravinové doplňky. Dále jedním z dílčích cílů bylo zjistit ekonomické zatížení seniorů při pořizování těchto preparátů. Dle výsledků empirického šetření finanční prostředky měsíčně vynaložené seniory, kteří užívají potravinové doplňky, za toto zboží, jsou...
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek I.
Rohlíková, Martina ; Pokladníková, Jitka (vedoucí práce) ; Marešová, Helena (oponent)
Bezpečnost vybraných doplňků stravy z pohledu přítomnosti přídatných látek Přídatné látky se běžně vyskytují kromě potravin také v doplňcích stravy. Bezpečnost těchto látek zůstává otázkou. Cílem práce bylo zhodnotit bezpečnost nejprodávanější doplňků stravy v České republice za rok 2011 z pohledu přídatných i obsahových látek. Vzhledem k rozsáhlosti zkoumaných produktů jsem se zaměřila na produkty posilující kardiovaskulární systém s obsahem omega 3 mastných kyselin, česneku, koenzymu Q 10 a lecitinu. Jako zdroj informací o obsahu a přítomnosti přídatných látek byly použity data z Ministerstva zdravotnictví a informačního systému rozhodnutí hlavního hygienika (IS RoHy). Hodnocení bezpečnosti přídatných látek bylo prováděno na základě dostupné metodiky pro spotřebitele. Informace o nežádoucích účincích přídatných látek byly vyhledávány za využití informačních databází Martindale , Reprotox, AltMedDex, Drugdex, National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), IPCS INCHEM, PubMed databáze nezávislé komise JECFA Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Byla použita deskriptivní statistika. Z celkového počtu 97 přípravků bylo 5 přípravků hodnoceno jako bezpečných a 92 přípravků jako zdraví škodlivých. U některých přípravků byly zjištěny stejné nežádoucí účinky, které...
Strategie výživy u dálkových běžců na lyžích
Opočenská, Tereza ; Česák, Petr (vedoucí práce) ; Šimková, Michaela (oponent)
Název práce: Strategie výživy u dálkových běžců na lyžích Cíle práce: Cílem bakalářské práce je co možná nejsrozumitelnější formou zodpovědět následující výzkumné otázky: 1. Jakým způsobem vhodná strava ovlivňuje vnitřní prostředí organismu dálkových běžců na lyžích? 2. Jaká skladba stravy a suplementů je pro dálkové běžce na lyžích nejvhodnější? 3. Kdy zahájit režim stravování, který pomůže závodníkům připravit organismus na absolvování dálkového běhu? Metodika práce: Použili jsme metodu rešerše české a zahraniční odborné literatury. Prostřednictvím služby Google Scholar jsme vyhledávali vědecké studie související s naším tématem. Čerpali jsme rovněž z licencovaných internetových databází (PubMed, SportDiscus, Scopus, ProQuest, OvidSP, JSTOR). Výsledky: Zjistili jsme, že dálkoví běžci na lyžích by v souvislosti s příjmem potravy měli sledovat především obsah makronutrientů a mikronutrientů. Poměry přijímaných nutrientů závisí na tom, zda se jedná o období před závodem, v průběhu závodu nebo po jeho skončení. Klíčovou roli však ve všech třech fázích plní sacharidy. Optimální nutriční strategii je vhodné zahájit nejpozději 1 - 3 dny před startem závodu. Klíčová slova: sport, pohyb, běh na lyžích, výživa, potravinové doplňky, vytrvalost, výkon
Potravinové doplňky a výživa výkonnostních a profesionálních cyklistů
Bednář, Michal ; Šafránek, Jiří (vedoucí práce) ; Polášková, Marcela (oponent)
Název práce: Potravinové doplňky a výživa výkonnostních a profesionálních cyklistů. Cíle práce: Cílem mé práce je zjistit rozdíly v používání potravinových doplňků profesionálními a výkonnostními cyklisty. Zjišťovat budu také, jak se liší suplementace obou sledovaných skupin před výkonem, v jeho průběhu a po výkonu. Zaměřil jsem se též na to, kterým značkám suplementů dávají přednost profesionální cyklisté a které upřednostňují výkonnostní cyklisté. Samozřejmě jsem neopomenul porovnat pitný režim dotazovaných skupin. Metodika práce: Údaje jsem získával pomocí dotazníku, který jsem rozesílal e-mailem přes internet. S některými závodníky se pravidelně setkávám osobně, čehož jsem využil k přímému vyplnění dotazníku. V dotazníku byly použity jednoznačné a jednoduché otázky. Použitý dotazník je uveden níže v příloze. Většina z dotazovaných respondentů byli muži a věkové rozpětí bylo široké. Výsledky: Z výsledků vyplývá, že největší rozdíly mezi dotazovanými skupinami jsou v suplementaci před výkonem, v průběhu výkonu a po něm. Rozdíly jsou také v používaných značkách potravinových doplňků. Profesionální cyklisté získávají informace o suplementaci z jiných zdrojů než výkonnostní cyklisté. Profesionální cyklisté většinou využívají rad trenéra nebo čerpají ze zkušeností svých týmových kolegů. Výkonností...
Využití UV-fotochemického generování těkavých sloučenin pro stanovení Se ve vybraných potravinových doplňcích
Kolorosová, Alžběta ; Červený, Václav (vedoucí práce) ; Kratzer, Jan (oponent)
Tato práce se zabývá možnostmi UV-fotochemického generování těkavých sloučenin ve spojení s atomovou absorpční spektrometrií pro potřeby stanovení obsahu selenu v reálných vzorcích (tablet). Vybrané potravinové doplňky obsahující selen byly analyzovány navrhovanou optimalizovanou metodou s vynikající citlivostí, kdy bylo dosaženo meze detekce 58 ppt Se+IV a 30 ppt Se+VI. Bylo zjištěno, že stanovení selenu v reálných vzorcích je zatíženo významnou měrou interferencemi jodidů a měďnatých iontů.
Zavedení metody stanovení pyridoxinu kapalinovou chromatografií v potravinářských výrobcích a surovinách
Nechyba, Ondřej ; Benešová, Karolína (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vitamínu B6 v nápojích, potravinových doplňcích a surovinách potravinářského průmyslu. V literární části jsou shromážděné obecné informace o vitamínech, vitamínu B6, kyselině nikotinové a vitamínu B1. Dále se literární část věnuje principu vysokoučinné kapalinové chromatografii a stanovení jednotlivých vitamínů. V experimentální části jsou uvedeny používané pomůcky, přístroje a chemikálie. Je zde popsána příprava jednotlivých vzorků potravinových doplňků, iontových nápojů, multivitaminových nápojů, piv a sladů. Tato kapitola také obsahuje informace o chromatografických separačních systémech Shimadzu a SpectraSystem. Stanovení bylo provedeno vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií na reverzní fázi s gradientovou elucí a dvěmi způsoby detekce, fluorescenční a spektrofotometrickou. V další kapitole jsou prezentovány výsledky experimentální činnosti obsah vitamínů v analyzovaných vzorcích. V závěrečné části jsou zhodnoceny výsledky experimentální činnosti. Diplomová práce byla naměřena v laboratoři Ústavu chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické VUT v Brně.
Význam a zdroje selenu ve výživě člověka
KRATOCHVÍLOVÁ, Zuzana
Bakalářské práce je zaměřena na funkce selenu ve výživě člověka. Selen je esenciální stopový prvek důležitý pro lidské zdraví. Jeho dostupnost závisí na koncentraci selenu v půdě. Průměrné příjmy selenu u obyvatel České republiky jsou obvykle 36 g/den na jednotlivce. Nadměrný nebo nedostatečný příjem selenu může vést k nepříznivým účinkům na lidské zdraví. K nejvýznamnějším zdrojům selenu ve stravě většiny lidí patří maso, ryby, vejce, mléko, obiloviny a ořechy. Selen hraje důležitou roli v řadě metabolických funkcí, včetně antioxidačních systémů, hormonů štítné žlázy, metabolismu, imunitní funkce a reprodukce. Nízké hladiny selenu jsou spojeny se zvýšeným rizikem mortality, špatnou funkcí imunitního systému a úbytkem kognitivních funkcí, zatímco vysoké hladiny selenu způsobují po česneku zapáchající dech, ztrátu vlasů a nehtů, poruchy nervového systému a kůže a kazivost zubů. Množství selenu a jeho potřeba se mění v průběhu života. Doporučené dávky selenu pro ženy jsou 55 g/den a pro muže 70 g/den. Těhotné a kojící ženy potřebí v průměru 65-75 g selenu/den. Nedostatek selenu u žen způsobuje problémy s otěhotněním, vývojové vady plodu či poporodní komplikace. Novorozenec přijme mateřským mlékem zhruba 10 g selenu/den. Doporučené dávky pro děti se pohybují v rozmezí 20-30 g selenu/den. U seniorů nedostatek selenu způsobuje úbytek svalové hmoty a síly. Naopak dostatečné dávky selenu mohou předejít vzniku osteoporózy a různým zdravotním komplikacím. Při sportovní činnosti vzniká v těle velké množství volných radikálů, a proto je potřeba tělu dodat dostatečné množství selenu, který pomáhá svými antioxidační účinky předejít oxidačnímu poškození svalů. U obyvatel vystavených nízkým hladinám selenu může být případný nedostatek zvýšen užitím potravinových doplňků se selenem.
Obchod s potravinovými doplňky a jejich důvěryhodnost
Hroudová, Martina ; Chylíková, Hana (vedoucí práce) ; Turnerová, Lenka (oponent)
Bakalářská práce se zabývá obchodem s potravinovými doplňky a jejich důvěryhodností. Cílem práce je informovat o současném postavení obchodu s potravinovými doplňky na českém i zahraničním trhu, poukázat na důležitost užívání potravinových doplňků a prezentovat závěry na základě vlastního dotazníkového šetření. Práci lze rozdělit do dvou částí, přičemž první část je teoretická a druhá pak praktická. Záměrem první části je především úvod do problematiky potravinových doplňků a zprostředkování informací o obchodu s potravinovými doplňky i o potravinových doplňcích samotných. Praktická část podává informace o nákupním chování a znalostech spotřebitele.
Komparativní studie potravinových doplňků využitých při aplikaci pohybové aktivity vytrvalostního charakteru jako prevence KVO.
DIČE, Michal
Cílem práce je porovnání potravinových doplňků užívaných při aplikaci pohybové aktivity vytrvalostního charakteru a jejich účinků na kardiovaskulární systém. Teoretická část je věnována základním složkám potravy a jejich metabolismu a dělení pohybových aktivit. Praktická část pak seznamuje s dělením sportovních doplňků při aktivitě vytrvalostního charakteru, jejich využitím a účinků. Zabývá se otázkou, jak se chová lidský organismus při zátěži vytrvalostního charakteru a jak napomáhají potravinové doplňky k jeho regeneraci. Dále uvádí přehled potravinových doplňků dle zaměření a účinku na lidský organismus během vytrvalostní zátěže. V závěru pak je uváděn přehled, který z konkrétních přípravků by bylo nejoptimálněji používat při zátěži vytrvalostního charakteru.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 29 záznamů.   začátekpředchozí20 - 29  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.