Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Marketingové odporučenia pre riešenie plytvania potravinami v Juhomoravskom kraji
Hamajová, Lenka
Cílem této práce je navržení doporučení pro tvorbu komunikační strategie pro instituce působící v oblasti prevence plýtvání potravinami. Komunikační strategie by měla sloužit ke zviditelnění problému vyhazování potravin a aktivit zainteresovaných institucí mezi lidmi, což by mělo mít za následek snížení plýtvání. Výsledky práce vycházejí z analýz dotazníkového šetření (n = 406) a hloubkových rozhovorů (n = 41). Na základě dosažených výsledků byly stanoveny doporučení pro Potravinovou banku pro Brno a Jihomoravský kraj a jiné instituce působící v oblasti prevence plýtvání potravinami.
Zhodnocení připravenosti zainteresovaných subjektů na povinnosti vyplývající z novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích
Skoupá, Dominika
Skoupá, D. Zhodnocení připravenosti zainteresovaných subjektů na povinnosti vyplývající z novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2018. Práce se zabývá zhodnocením připravenosti zainteresovaných subjektů (prodejců a neziskových organizací) na povinnosti vyplývající z nového zákona č. 180/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Cílem diplomové práce je zhodnotit připravenost těchto subjektů na legisla-tivní změnu ukládající provozovnám s prodejní plochou nad 400 m2 povinnost darovat bezzávadné potraviny neziskovým organizacím. Na základě analýzy sekundárních dat a primárních dat získaných od zástupců zainteresovaných subjektů jsou identifikovány požadavky vztahující se k povinnostem jednotlivých subjektů. Jejich připravenost je zhodnocena podle zjištěných požadavků a jejich dostatečného naplnění. Na základě zhodnocení získaných dat lze konstatovat, že prodejci jsou na povinnosti vyplývající ze zákona zcela připraveni a neziskové organizace pouze částečně. Diplomová práce dále obsahuje návrhy na zabezpečení povinností vznikající subjektům v souvislosti s legislativní změnou.
Změny v činnosti potravinové banky po novele zákona 110/97 Sb.
ŠKABRADOVÁ, Kristýna
Cílem diplomové práce je identifikace změn v oblasti potravinových bank v České republice po účinnosti novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Průzkum byl realizován na úrovni všech potravinových bank, které jsou členy České federace potravinových bank a byly založeny před novelou zákona. Dalším cílem je zmapovat celý proces darování potravin a změny v tomto procesu po novele zákona v Potravinové bance Jihočeského kraje.
Potravinová pomoc a potravinové banky v České republice
VRBOVÁ, Andrea
Cílem práce je představit potravinovou pomoc a potravinové banky na území České republiky. Práce se věnuje především charakteristice a rozdělení pojmů potravinové pomoci a potravinových bank. Snaží se poukázat na význam potravinové pomoci a na důležité propojení s potravinovými bankami a organizacemi, které se snaží bojovat proti hladu a plýtvání potravin. Důležité je zde představení projektů, které stojí za vznikem spolupráce potravinových bank a organizací. Část práce se také věnuje přímé spolupráci potravinové banky s registrovanými sociálními službami na území Českých Budějovic. Konkrétně se jedná o čtyři registrované sociální služby, které spadají pod organizaci Městská charita České Budějovice, a které aktivně spolupracují s potravinovou bankou. Zde jsem se snažila poukázat na to, jak odlišně se může poskytovat potravinová pomoc v rámci každé služby. Na závěr se práce zajímá o budoucnost potravinové pomoci.
Plýtvání potravinami v České republice
MAURICOVÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce je představit téma plýtvání potravinami, a to jak v kontextu udržitelného rozvoje, tak i z pohledu obecných "zdrojů" plýtvání a České republiky. Budou identifikovány hlavní oblasti nehospodárného nakládání s potravinami a také možnosti jejich alternativního využití. Hlavní metodou, která bude používána je literární rešerše. Praktická práce bude věnována průzkumům na úrovni domácností u konečného spotřebitele. Využitím analytického přístupu vyhodnocení sesbíraných dat se získají odpovědi na otázky týkající se problematiky plýtvání ze strany spotřebitelů. Práce se zabývá i redukcí plýtvání potravinami ve všech částech potravinového řetězce od primární produkce po domácnosti. Věnuje se také potravinovým bankám. Dále jsou v práci uvedeny dopady, které sebou plýtvání přináší a okrajově je zmíněna i legislativa. Na závěr jsou uvedeny aktivity probíhající proti plýtvání a také některé příklady řešení tohoto problému jak ve světě, tak v České republice.
Plýtvání potravinami v České republice
MAURICOVÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce je představit téma plýtvání potravinami, a to jak v kontextu udržitelného rozvoje, tak i z pohledu obecných "zdrojů" plýtvání a České republiky. Budou identifikovány hlavní oblasti nehospodárného nakládání s potravinami a také možnosti jejich alternativního využití. Hlavní metodou, která bude používána je literární rešerše. Praktická práce bude věnována průzkumům na úrovni domácností u konečného spotřebitele. Využitím analytického přístupu vyhodnocení sesbíraných dat se získají odpovědi na otázky týkající se problematiky plýtvání ze strany spotřebitelů. Práce se zabývá i redukcí plýtvání potravinami ve všech částech potravinového řetězce od primární produkce po domácnosti. Věnuje se také potravinovým bankám. Dále jsou v práci uvedeny dopady, které sebou plýtvání přináší a okrajově je zmíněna i legislativa. Na závěr jsou uvedeny aktivity probíhající proti plýtvání a také některé příklady řešení tohoto problému jak ve světě, tak v České republice.
Potravinová pomoc a potravinové banky v boji proti chudobě v České republice
PAPÁČKOVÁ, Lucie
Diplomová práce na téma Potravinová pomoc a potravinové banky v boji proti chudobě v České republice má snahu nahlédnout do problematiky chudoby a představit potravinovou pomoc a potravinové banky v České republice jako možný nástroj v boji proti ní. Cílem práce je představit činnost potravinových bank v České republice, popsat jejich strukturu, poukázat na význam potravinové pomoci, na důležitost spolupráce mezi potravinovými bankami a organizacemi, které bojují proti hladu a chudobě, seznámit s projektem PEAD Evropské unie a v neposlední řadě představit řízení potravinové banky. První část práce vystihuje základní problematiku, zabývá se chudobou, koncepty chudoby a měřením chudoby, neboť právě tyto přímo souvisí s potravinovou pomocí a jsou propojeny s myšlenkou potravinových bank. Přibližuje pojmy spojené s chudobou jako je materiální deprivace či sociální vyloučení a poukazuje na skutečnost, že chudobu je potřeba vnímat i v širších souvislostech a zaměřit se i na další dimenze chudoby jako je zdraví, vzdělání, přístup ke službám a bezpečnost. Druhá část práce se již konkrétně věnuje potravinové pomoci a projektu potravinových bank. Zaměřuje se na právo na jídlo jako nárok všech lidí na plné zachování lidských práv v oblasti jídla a výživy, definuje lidská práva se zaměřením na práva sociální, včetně legislativní úpravy práva na jídlo v mezinárodních dokumentech. V této části jsou rovněž představeny druhy a formy potravinové pomoci a celosvětové organizace bojující proti hladu a chudobě. Podrobněji se práce zabývá evropskou potravinovou pomocí, představuje činnost Fondu evropské pomoci nejchudším osobám a také Operační program potravinové a materiální pomoci v České republice. Zvláštní pozornost je věnována projektu potravinových bank, jejich poslání a cílům, soustřeďuje se na činnost potravinových bank v České republice, popisuje jejich strukturu, řízení a poukazuje na význam potravinové pomoci a na důležitost spolupráce mezi potravinovými bankami a organizacemi, které bojují proti hladu a chudobě. Tato diplomová práce přináší ucelené informace o problematice potravinové pomoci a projektu potravinových bank v boji proti chudobě a může přispět k pochopení významu této pomoci.
Plýtvání potravinami v České republice
Miklošková, Klára
Bakalářská práce si klade za cíl vysvětlit základní fakta z problematiky plýtvání potravinami v České republice. Popsat celkový problém a rozlišit terminologii ztráty potravin, plýtvání potravinami, virtuální voda apod. Hlavní používanou metodou je literární rešerše. Na základě empiricko-analytického přístupu vyhodnotit sesbíraná data a provedené výzkumy, získat tak odpověď na otázky: Proč je důležité se problémem zabývat? Jak moc se plýtvá v České republice? Dalším záměrem je představit vládní a nevládní iniciativy vyvíjené v této oblasti. Práce věnuje také pozornost potravinovým bankám jako vhodným řešením proti plýtvání. Pro komparaci jsou uvedeny příklady strategií ze světa. Úkolem je také navrhnout vlastní řešení tohoto problému, protože plýtvání představuje složitý ekonomický, environmentální, sociální a etický problém, jehož řešením by se měly zabývat všechny země.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.