Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Fenomén potravinové pomoci
Kohoutková, Terezie ; Nová, Monika (vedoucí práce) ; Cimrmannová, Tereza (oponent)
Diplomová práce "Fenomén potravinové pomoci" se zabývá potravinovou pomocí, dále vysvětluje pojem potravinová banka, Operačním programem materiální a potravinové pomoci stanoveného na roky 2014 až 2020. Zjišťuje faktory, které ovlivňují potravinovou bezpečnost, a porovnává různé instituce nabízející potravinovou pomoc. Dalším důležitým tématem, aktuálním v současnosti, je plýtvání potravinami. Také uvádím legislativu, ale i myšlení spotřebitele a toho co ho vede k nakupování. V praktické části výzkumného šetření se zjišťují zejména otázky vyhazování potravin, jaké potraviny se nejčastěji vyhazují, ale i množství vyhozených potravin, ochota provozovatelů potraviny určené k vyhození poskytovat potřebným lidem, ale i povědomí o Národní potravinové sbírce. Součástí praktické části byl krátký veřejný průzkum, kde byl dotazován člověk žijící na ulici, na téma potravinová pomoc.
Potravinová pomoc a potravinové banky v České republice
VRBOVÁ, Andrea
Cílem práce je představit potravinovou pomoc a potravinové banky na území České republiky. Práce se věnuje především charakteristice a rozdělení pojmů potravinové pomoci a potravinových bank. Snaží se poukázat na význam potravinové pomoci a na důležité propojení s potravinovými bankami a organizacemi, které se snaží bojovat proti hladu a plýtvání potravin. Důležité je zde představení projektů, které stojí za vznikem spolupráce potravinových bank a organizací. Část práce se také věnuje přímé spolupráci potravinové banky s registrovanými sociálními službami na území Českých Budějovic. Konkrétně se jedná o čtyři registrované sociální služby, které spadají pod organizaci Městská charita České Budějovice, a které aktivně spolupracují s potravinovou bankou. Zde jsem se snažila poukázat na to, jak odlišně se může poskytovat potravinová pomoc v rámci každé služby. Na závěr se práce zajímá o budoucnost potravinové pomoci.
Fenomén potravinové pomoci
Kohoutková, Terezie ; Nová, Monika (vedoucí práce) ; Cimrmannová, Tereza (oponent)
Diplomová práce "Fenomén potravinové pomoci" se zabývá potravinovou pomocí, dále vysvětluje pojem potravinová banka, Operačním programem materiální a potravinové pomoci stanoveného na roky 2014 až 2020. Zjišťuje faktory, které ovlivňují potravinovou bezpečnost, a porovnává různé instituce nabízející potravinovou pomoc. Dalším důležitým tématem, aktuálním v současnosti, je plýtvání potravinami. Také uvádím legislativu, ale i myšlení spotřebitele a toho co ho vede k nakupování. V praktické části výzkumného šetření se zjišťují zejména otázky vyhazování potravin, jaké potraviny se nejčastěji vyhazují, ale i množství vyhozených potravin, ochota provozovatelů potraviny určené k vyhození poskytovat potřebným lidem, ale i povědomí o Národní potravinové sbírce. Součástí praktické části byl krátký veřejný průzkum, kde byl dotazován člověk žijící na ulici, na téma potravinová pomoc.
Potravinový problém Latinské Ameriky
Ahrafenina, Kseniia ; Kuna, Zbyněk (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje pojmům a příčinám potravinového problému všeobecně. V praktické části byla dána sociální, geografická a ekonomická charakteristika Latinské Ameriky, byla provedená analýza potravinového problému v Latinské Americe a byly navrženy způsoby jak vyřešit tento potravinový problém. Světový potravinový problém je obecně považován za jeden z nejvýznamnějších problémů současného světa. Hlad a chudoba to jsou sociálně-ekonomické problémy, které se spojí s potravinovým problémem. Existuje mnoho různých příčin potravinového problému. Všechny příčiny mohou být rozděleny do dvou skupin: tě, které souvisejí s lidskou činností a nesouvisí. Hlavní příčiny způsobené člověkem jsou populační příčiny, chudoba, náboženské příčiny, politické konflikty, a příčiny spojené s přírodou: globální oteplování a degradace půdy. Přírodní příčiny, které nesouvisí s lidskou činností, mají primární vliv na zemědělskou produkci. Různé přírodní katastrofy a změny klimatu člověk nemůže ovlivnit. Pro řešení potravinového problému je tedy nutný zásah mezinárodních organizací, které poskytují finanční i potravinovou pomoc takto postiženým zemím. A hlavní roli v řešení tohoto problému hraje vzájemná spolupráce států po celém světě.
Potravinová pomoc a potravinové banky v boji proti chudobě v České republice
PAPÁČKOVÁ, Lucie
Diplomová práce na téma Potravinová pomoc a potravinové banky v boji proti chudobě v České republice má snahu nahlédnout do problematiky chudoby a představit potravinovou pomoc a potravinové banky v České republice jako možný nástroj v boji proti ní. Cílem práce je představit činnost potravinových bank v České republice, popsat jejich strukturu, poukázat na význam potravinové pomoci, na důležitost spolupráce mezi potravinovými bankami a organizacemi, které bojují proti hladu a chudobě, seznámit s projektem PEAD Evropské unie a v neposlední řadě představit řízení potravinové banky. První část práce vystihuje základní problematiku, zabývá se chudobou, koncepty chudoby a měřením chudoby, neboť právě tyto přímo souvisí s potravinovou pomocí a jsou propojeny s myšlenkou potravinových bank. Přibližuje pojmy spojené s chudobou jako je materiální deprivace či sociální vyloučení a poukazuje na skutečnost, že chudobu je potřeba vnímat i v širších souvislostech a zaměřit se i na další dimenze chudoby jako je zdraví, vzdělání, přístup ke službám a bezpečnost. Druhá část práce se již konkrétně věnuje potravinové pomoci a projektu potravinových bank. Zaměřuje se na právo na jídlo jako nárok všech lidí na plné zachování lidských práv v oblasti jídla a výživy, definuje lidská práva se zaměřením na práva sociální, včetně legislativní úpravy práva na jídlo v mezinárodních dokumentech. V této části jsou rovněž představeny druhy a formy potravinové pomoci a celosvětové organizace bojující proti hladu a chudobě. Podrobněji se práce zabývá evropskou potravinovou pomocí, představuje činnost Fondu evropské pomoci nejchudším osobám a také Operační program potravinové a materiální pomoci v České republice. Zvláštní pozornost je věnována projektu potravinových bank, jejich poslání a cílům, soustřeďuje se na činnost potravinových bank v České republice, popisuje jejich strukturu, řízení a poukazuje na význam potravinové pomoci a na důležitost spolupráce mezi potravinovými bankami a organizacemi, které bojují proti hladu a chudobě. Tato diplomová práce přináší ucelené informace o problematice potravinové pomoci a projektu potravinových bank v boji proti chudobě a může přispět k pochopení významu této pomoci.
Rozvojová pomoc a její efektivita
Erlichová, Linda ; Volenec, Otakar (vedoucí práce) ; Knotková, Vladimíra (oponent)
Hlavní náplní této diplomové práce je analýza rozvojové pomoci. Rozvojová pomoc je stabilní součástí výdajů státního rozpočtu všech vyspělých zemí od šedesátých let, přesto tato část není pro rozvinuté země natolik významná, aby se detailně soustředily na to, zda jsou tyto prostředky vydávány efektivně. Ve své diplomové práci analyzuji vývoj myšlení i samotných finančních toků od počátku až do současnosti a analyzuji rozvojovou pomoc jako celek i její jednotlivé složky, jako potravinová, technická, enviromentální pomoc a migrace. Popisuji hlavní motivy pro poskytování rozvojové pomoci na straně dárce i motivy na staně příjemce. Věnuji se liberalizaci mezinárodního obcodu jako jedinému logickému řešení neefektivity rozvojové pomoci.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.