Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
The Influence of the Type of Electrodes on the Biological Impedance Measurement
Prokopyeva, Elena
Electric impedance during meat storage can be affected by various processes: microbial growth, changing of ions mobility, structural changes, etc. Impedance of biological tissues is frequency dependent. The aim of current study is to determine and evaluate the impedance properties of pork meat using two types of electrodes. Measurements were performed during three days in frequency range 100 Hz ÷ 1 MHz.
Kvalitativní ukazatele vepřového masa z prasat krmených řasou Chlorella
WADENKOVÁ, Pavlína
Cílem práce jsou zanalyzované a vyhodnocené vybrané kvalitativní ukazatele vepřového masa z prasat, jejichž krmná dávka obsahovala suspenzi řasy Chlorella. Výsledky pokusné skupiny jsou porovnány s kontrolní skupinou vzorků vepřového masa. Pro analýzu je v této práci využita metoda infračervené spektroskopie v blízké oblasti (NIRS).
The Influence of the Type of Electrodes on the Biological Impedance Measurement
Prokopyeva, Elena
Electric impedance during meat storage can be affected by various processes: microbial growth, changing of ions mobility, structural changes, etc. Impedance of biological tissues is frequency dependent. The aim of current study is to determine and evaluate the impedance properties of pork meat using two types of electrodes. Measurements were performed during three days in frequency range 100 Hz ÷ 1 MHz.
Obsah základních analytických složek ve výsekovém mase
URBAN, Martin
Tato práce je zaměřena na analýzu základních složek výsekového masa. Cílem bylo změřit obsah vody, tuku, bílkovin, kolagenních částí vepřové kýty, vepřové plece a vepřové pečeně pomocí metody NIR. U výrobce Masokombinát Plzeň byl zjištěn vysoký obsah vody ve všech výsekových částech v  porovnání s nižším obsahem tuku. U výrobce Jatky Lišov byl jev potvrzen v opačném směru výsekové části obsahovaly vyšší obsah tuku a méně vody. Například vepřová kýta zakoupená od výrobce Jatky Lišov obsahovala 66,2 %, resp. 71,65 %, resp. 72,99 % vody. Vepřová kýta od výrobce Masokombinát Plzeň obsahovala 74,28 %, resp. 75,18 %, resp. 73,84 % vody. Obsah tuku ve vepřové kýtě od výrobce Jatky Lišov byl změřen 12,27 %, resp. 4,55 %, resp. 3, 96 %. Vepřová kýta od výrobce Masokombinát Plzeň obsahovala1a 76 %, resp. 2,06 %, resp. 3,01 % tuku. Nejvyšší obsah vody 75,29 % byl změřen u vepřové plece výrobce Masokombinát Plzeň, nejméně obsahovala vepřová kýta od firmy Jatky Lišov (66,2 %). Nejvyšší obsah tuku 12,03 % byl zjištěn ve vepřové pleci od výrobce Jatky Lišov, nejméně tuku 1,76 % obsahovala vepřová kýta od společnosti Masokombinát Plzeň. Na bílkoviny nejbohatší byla vepřová kýta výrobce Jatky Lišov (24,13 %), pouze 18,34 % bílkovin bylo změřeno u vepřové plece firmy Libor Novák. Nejvíce kolagenních částí obsahoval vzorek vepřové pečeně z Jatek Lišov (1,78 %), nejméně vepřová kýta (0,32 %) od výrobce Masokombinát Plzeň.
Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa
MUŽÍKOVÁ, Monika
Hlavním cílem bakalářské práce bylo porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa. V literární rešerši jsou popsány základní charakteristiky vepřového masa a vývoj posmrtných změn, při kterých dochází ke zrání nebo k případným odchylkám. V praktické části byly naměřeny hodnoty pH a bioimpedance u dvou různých plemen prasat, čistokrevné linie Českého bílého ušlechtilého a hybridní linie křížence Large White a Landrase. Prasata pocházela z odlišných chovů. Hodnoty pH a pH ve všech případech odpovídaly jakosti normálního masa. Při porovnání kvalitativních ukazatelů mezi plemeny nebyl prokázán statisticky významný rozdíl (p > 0,05). Na základě vyhodnocení korelační závislosti bylo shledáno, že nejvíce závislé hodnoty jsou hodnota pH na teplotě, kdy r = -0,50 a r? = 25,1 %.
Kvalita masa finálních hybridů prasat
VONDRUŠKOVÁ, Jana
Cílem diplomové práce bylo podat informace o vlivu genotypu a pohlaví na vybrané ukazatele kvality masa. Do sledování byly zařazeny kombinace finálních hybridů prasat (ČLxČBU)xBO, (ČLxČBU)x(BOxPn), (ČLxČBU)x(DxPn) a (ČLxČBU)x(BOxD) s vyrovnaným poměrem pohlaví (vepříci : prasničky). Nejvyšší obsah intramuskulárního tuku (2,15 %) byl zjištěn u kombinace (ČLxČBU)x(BOxD); vepříci (1,78 %) dosáhli vyššího obsahu ve srovnání s prasničkami (1,42 %). U ukazatelů pH45 a pH24 byly mezi kombinacemi zjištěny jen malé rozdíly, ani mezi pohlavím nebyla nalezena diference. Nejsvětlejší maso (% remise) vykázala kombinace (ČLxČBU)xBO; mezi pohlavím nebyla velká odlišnost. U světlosti masa (L*) byly hodnoty mezi kombinacemi velmi podobné; i mezi pohlavím byl zjištěn malý rozdíl. Ztráta masové šťávy odkapem byla nejvyšší u kombinace (ČLxČBU)x(DxPn); mezi pohlavím byla nepatrná diference. U síly ve střihu byla nejnižší hodnota zjištěna u kombinace (ČLxČBU)x(BOxPn); mezi vepříky a prasničkami nebyl velký rozdíl. Z hlediska genotypu byly statisticky významné rozdíly potvrzeny u ukazatelů obsah intramuskulárního tuku, světlost masa (% remise), odkap masové šťávy a síla ve střihu. Z hlediska pohlaví byly statisticky významné diference nalezeny pouze u obsahu intramuskulárního tuku.
Konkurence výroby hovězího a vepřového masa
MICHALCOVÁ, Petronila
Analýza různých faktorů výroby hovězího a vepřového masa ve vztahu ke konkurenceschopnosti

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.