Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití jílku jednoletého pro výživu dojnic v podmínkách ČR
Grézlová, Šárka
Tato bakalářská práce se zabývá využitím jílku mnohokvětého jednoletého ve výživě dojnic. Literární přehled je zaměřen na obecnou charakteristiku trav, dále na biologii a morfologii trav kam řadíme popis kořenového systému trav, listů, stébel a travních výhonů, květenství, obilek a odnožování trav. Dále je v práci uvedená tabulka a graf s aktuálním počtem druhů a registrovaných odrůd jednotlivých pícních trav. Mezi hlavní část mé bakalářské práce patří charakteristika rodu jílek, do kterého patří jílek mnohokvětý, jílek vytrvalý a jílek hybridní. Dále se lehce zaměřuji na agrotechniku pěstování jílku mnohokvětého, sklizeň a kvalitu píce. V práci jsou popsány možnosti uplatnění travní píce ve výživě skotu a následně je uveden příklad zařazení jílku jednoletého v krmné dávce dojnic. Součástí práce jsou výsledky pokusu s odrůdami jílku jednoletého na VPS Vatín, který byl smluvně realizován pro firmu Agrokop HB.
Využití naťových zelenin jako součást výživy moderního člověka
Vyhnánek, Miroslav
Bakalářská práce je zaměřena na zpracování literárního přehledu týkajícího se naťových zelenin se zaměřením na nutriční hodnotu a význam ve výživě člověka. Bylo zde popsáno 10 druhů zelenin. U jednotlivých druhů byl uveden původ, botanický po-pis, nároky na výživu, způsob pěstování, potenciální choroby a škůdci, způsob sklizně, obsahové látky a možnosti využití. Byl proveden polní pokus, který si kladl za cíl ověřit růstové vlastnosti a obsahové látky. U jednotlivých druhů zelenin byl zjištěn obsah vitaminu C, sušiny, předpokládaný výnos, termín vzcházení a sklizně, zdravotní stav rostlin v průběhu vegetace a doba skladovatelnosti s následným tabulkovým a grafickým vyhodnocením.
Studium a ověřování sortimentu netradičních zelenin v podmínkách ČR
Skaličková, Zuzana
Tato práce se zaměřovala na 20 druhů zeleniny, které český spotřebitel toliko hojně ne-konzumuje. Popisuje se zde jejich vzhled, původ a historie, nároky, pěstování případně množení, choroby a škůdci napadající jednotlivé plodiny a ošetřování rostlin proti nim, způsoby i termíny sklizně a nakonec tabulky nutričních hodnot se zaměřením na vlákni-nu, vitamin C, draslík, sodík, vápník a hořčík, stejně jako u polního pokusu, který byl proveden dle zadání u 5 vybraných plodin, u nichž jsme měřili morfologické a hospodář-ské vlastnosti se zaměřením na jejich výšku, šířku a hmotnost před očištěním i po očiště-ní rostlin. U Brassica rapa (L.) var. nipposinica H. Bailey, Brassica rapa (L.) subsp. chinensis, Brassica rapa (L.) subsp. pekinensis, Raphanus sativus (L.) var. longipinnatus a Rucola selvatica (L.) Mill se stanovovali: vitamin C, vláknina, sušina, antioxidanty, fenoly, flavonoidy, karotenoidy a minerální látky. Všechny vybrané druhy se přizpůsobi-ly podmínkám ČR a byly úspěšně vypěstovány. Tyto druhy lze označit za perspektivní a vhodné pro introdukci do ČR. Dále bylo provedeno senzoric-ké zhodnocení tří zelenin v syrovém i zpracovaném stavu. Výsledky byly statisticky zhodnoceny a okomentovány. Zjistilo se, že nejvíce výživnou plodinou je rukola. Taktéž listy ředkve bílé, seté prokáza-ly vysoké výživové hodnoty. Čínské a pekingské zelí se projevilo jako průměrné co do výživnosti, avšak chuťově při senzorickém zhodnocení si u respondentů vedlo dobře. Nejlépe však na tom u respondentů byla vodnice díky své jemné chuti a vodnatosti.
Výhody a nevýhody porostů ozimé pšenice založených jako směs odrůd
Procházka, David
Diplomová práce byla zaměřena na vypracování literárního přehledu a na praktické vyhodnocení polního pokusu se směsmi odrůd. První část literárního přehledu byla věnována diverzifikaci plodin v zemědělství, která se směsmi odrůd úzce souvisí. V další části byly charakterizovány výhody porostů směsných odrůd, jako například lepší výnos odrůd směsných v porovnání s komponentními. Dále byly popsány některé mechanismy pro tvorbu výnosu a mechanismy obrany proti patogenům. Další část byla věnována kvalitě směsných odrůd. Poslední část byla věnována nevýhodám, které plynou z pěstování směsných odrůd. V praktické části byl v roce 2013 založen polní pokus v lokalitě Žabčice - Nová obora. Byl zkoumán účinek tří dvousložkových směsí. Tyto směsi byly označeny: Elan + Golem, Viriato + Baletka a Tobak + Annie. Každá z čistých komponentních odrůd byla vyseta pro kontrolu a srovnání. Hlavní zkoumané faktory byly výnos, hmotnost tisíce semen, sedimentační index, mokrý lepek, lepkový index, pádové číslo (číslo poklesu), dusíkaté látky, objemová hmotnost a výška rostlin. Nejlepšího výnosu dosáhla směs Elan + Golem (průměrný výnos byl 9,61 t/ha), jejíž výnos dosáhl téměř výnosu nejlepší odrůdy Elan (9,92 t/ha). Ve směsi Tobak + Annie byla vyšší průměrná hodnota čísla poklesu a dusíkatých látek než u čistých odrůd, průměrné výsledky dosahovala tato směs u hodnoty sedimentačního indexu a mokrého lepku. V celkovém hodnocení byla tato směs doporučena jako nejlepší. V této směsi byla nositelem kvality odrůda Annie, která splnila požadavky pro pekárenskou kvalitu a lze ji zařadit do české elitní třídy jakosti. Tato směs splnila požadavky pro pekárenskou kvalitu a dostala se i do české elitní třídy jakosti.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.