|
Využití jílku jednoletého pro výživu dojnic v podmínkách ČR
Grézlová, Šárka
Tato bakalářská práce se zabývá využitím jílku mnohokvětého jednoletého ve výživě dojnic. Literární přehled je zaměřen na obecnou charakteristiku trav, dále na biologii a morfologii trav kam řadíme popis kořenového systému trav, listů, stébel a travních výhonů, květenství, obilek a odnožování trav. Dále je v práci uvedená tabulka a graf s aktuálním počtem druhů a registrovaných odrůd jednotlivých pícních trav. Mezi hlavní část mé bakalářské práce patří charakteristika rodu jílek, do kterého patří jílek mnohokvětý, jílek vytrvalý a jílek hybridní. Dále se lehce zaměřuji na agrotechniku pěstování jílku mnohokvětého, sklizeň a kvalitu píce. V práci jsou popsány možnosti uplatnění travní píce ve výživě skotu a následně je uveden příklad zařazení jílku jednoletého v krmné dávce dojnic. Součástí práce jsou výsledky pokusu s odrůdami jílku jednoletého na VPS Vatín, který byl smluvně realizován pro firmu Agrokop HB.
|
|
Využití naťových zelenin jako součást výživy moderního člověka
Vyhnánek, Miroslav
Bakalářská práce je zaměřena na zpracování literárního přehledu týkajícího se naťových zelenin se zaměřením na nutriční hodnotu a význam ve výživě člověka. Bylo zde popsáno 10 druhů zelenin. U jednotlivých druhů byl uveden původ, botanický po-pis, nároky na výživu, způsob pěstování, potenciální choroby a škůdci, způsob sklizně, obsahové látky a možnosti využití. Byl proveden polní pokus, který si kladl za cíl ověřit růstové vlastnosti a obsahové látky. U jednotlivých druhů zelenin byl zjištěn obsah vitaminu C, sušiny, předpokládaný výnos, termín vzcházení a sklizně, zdravotní stav rostlin v průběhu vegetace a doba skladovatelnosti s následným tabulkovým a grafickým vyhodnocením.
|
|
Studium a ověřování sortimentu netradičních zelenin v podmínkách ČR
Skaličková, Zuzana
Tato práce se zaměřovala na 20 druhů zeleniny, které český spotřebitel toliko hojně ne-konzumuje. Popisuje se zde jejich vzhled, původ a historie, nároky, pěstování případně množení, choroby a škůdci napadající jednotlivé plodiny a ošetřování rostlin proti nim, způsoby i termíny sklizně a nakonec tabulky nutričních hodnot se zaměřením na vlákni-nu, vitamin C, draslík, sodík, vápník a hořčík, stejně jako u polního pokusu, který byl proveden dle zadání u 5 vybraných plodin, u nichž jsme měřili morfologické a hospodář-ské vlastnosti se zaměřením na jejich výšku, šířku a hmotnost před očištěním i po očiště-ní rostlin. U Brassica rapa (L.) var. nipposinica H. Bailey, Brassica rapa (L.) subsp. chinensis, Brassica rapa (L.) subsp. pekinensis, Raphanus sativus (L.) var. longipinnatus a Rucola selvatica (L.) Mill se stanovovali: vitamin C, vláknina, sušina, antioxidanty, fenoly, flavonoidy, karotenoidy a minerální látky. Všechny vybrané druhy se přizpůsobi-ly podmínkám ČR a byly úspěšně vypěstovány. Tyto druhy lze označit za perspektivní a vhodné pro introdukci do ČR. Dále bylo provedeno senzoric-ké zhodnocení tří zelenin v syrovém i zpracovaném stavu. Výsledky byly statisticky zhodnoceny a okomentovány. Zjistilo se, že nejvíce výživnou plodinou je rukola. Taktéž listy ředkve bílé, seté prokáza-ly vysoké výživové hodnoty. Čínské a pekingské zelí se projevilo jako průměrné co do výživnosti, avšak chuťově při senzorickém zhodnocení si u respondentů vedlo dobře. Nejlépe však na tom u respondentů byla vodnice díky své jemné chuti a vodnatosti.
|
|
Výhody a nevýhody porostů ozimé pšenice založených jako směs odrůd
Procházka, David
Diplomová práce byla zaměřena na vypracování literárního přehledu a na praktické vyhodnocení polního pokusu se směsmi odrůd. První část literárního přehledu byla věnována diverzifikaci plodin v zemědělství, která se směsmi odrůd úzce souvisí. V další části byly charakterizovány výhody porostů směsných odrůd, jako například lepší výnos odrůd směsných v porovnání s komponentními. Dále byly popsány některé mechanismy pro tvorbu výnosu a mechanismy obrany proti patogenům. Další část byla věnována kvalitě směsných odrůd. Poslední část byla věnována nevýhodám, které plynou z pěstování směsných odrůd. V praktické části byl v roce 2013 založen polní pokus v lokalitě Žabčice - Nová obora. Byl zkoumán účinek tří dvousložkových směsí. Tyto směsi byly označeny: Elan + Golem, Viriato + Baletka a Tobak + Annie. Každá z čistých komponentních odrůd byla vyseta pro kontrolu a srovnání. Hlavní zkoumané faktory byly výnos, hmotnost tisíce semen, sedimentační index, mokrý lepek, lepkový index, pádové číslo (číslo poklesu), dusíkaté látky, objemová hmotnost a výška rostlin. Nejlepšího výnosu dosáhla směs Elan + Golem (průměrný výnos byl 9,61 t/ha), jejíž výnos dosáhl téměř výnosu nejlepší odrůdy Elan (9,92 t/ha). Ve směsi Tobak + Annie byla vyšší průměrná hodnota čísla poklesu a dusíkatých látek než u čistých odrůd, průměrné výsledky dosahovala tato směs u hodnoty sedimentačního indexu a mokrého lepku. V celkovém hodnocení byla tato směs doporučena jako nejlepší. V této směsi byla nositelem kvality odrůda Annie, která splnila požadavky pro pekárenskou kvalitu a lze ji zařadit do české elitní třídy jakosti. Tato směs splnila požadavky pro pekárenskou kvalitu a dostala se i do české elitní třídy jakosti.
|