Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mikroklima a vzduchotechnika prostoru depozitáře
Jůza, Štěpán ; Blasinski, Petr (oponent) ; Rubina, Aleš (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem klimatizace pro prostor daného depozitáře. Zařízení je navrženo tak, aby zajišťovalo vhodné mikroklima pro skladování místní smíšené sbírky. Hlavním úkolem zařízení je zajistit stálou teplotu a relativní vlhkost v prostoru depozitáře. Prostor depozitáře je obsluhován jednou vzduchotechnickou jednotkou, která je v projektové části navržena. Teoretická část řeší jednotlivé druhy inventářů a jejich požadavky na skladování. Výpočtová a projektová část obsahuje návrh vzduchotechnické jednotky pro obsluhu depozitáře. Výsledkem práce je realizační dokumentace tohoto zařízení.
Optimalizace amplifikace DNA izolované z bukálních stěrů pro účely sekvenování
ROŠTÍKOVÁ, Kristýna
Tématem mé bakalářské práce byla problematika odběru primárních vzorků DNA z bukální sliznice, určení ideální délky a optimálních podmínek skladování a následná analýza těchto vzorků. V teoretické části jsem se věnovala preanalytické fázi laboratorního vyšetření. Tedy způsobům odběru vzorků a typem materiálu, který se nejčastěji využívá pro izolaci DNA v molekulárně biologické laboratoři. Následně jsem se zaměřila na samotné metody, jenž se využívají pro analýzu DNA. Jednalo se o izolaci DNA, metody amplifikace DNA, elektroforézu nukleových kyselin a sekvenování DNA. V praktické části jsem zpracovala 42 odebraných vzorků. Nejprve jsem ze vzorků izolovala DNA, u které jsem změřila její koncentraci a čistotu. Poté jsem u těchto vzorků provedla elektroforézu a na základě jejích výsledků jsem se rozhodla, které vzorky budu dále zpracovávat pomocí PCR. Následně jsem elektroforézou zjistila, zda u vzorků proběhla amplifikace DNA. Nakonec jsem vybrala vzorky, které jsem odeslala na sekvenování. Cílem mé bakalářské práce mělo být zjištění optimální délky a podmínek skladování vzorků z bukální sliznice pro další zpracování. Také jsem hodnotila, jak tyto parametry ovlivňují kvalitu, čistotu, množství izolované DNA a také průběh PCR. Dle získaných výsledků se jeví jako optimální uchovávání vzorků v laboratorní teplotě a jejich zpracování v nejkratší možné době, nebo uchovávání vzorků v chladničkové teplotě a zpracování v rámci týdnů až tří měsíců.
Optimalizace uskladnění produktů prvovýroby v podmínkách ZD Ločenice
ŠALANDA, Josef
Tato práce se zaměřuje na skladování produktů rostlinné výroby vkonkrétním podniku. Jedná se o podnik ZD Ločenice, který je se stavem skladování dlouhodobě nespokojen a plánuje jeho vylepšení. Cílem této práce je objektivně popsat aktuální stav skladování a navržení konkrétních projektů, které povedou kjeho vylepšení. Informace o aktuálním stavu byly získány zodborných konzultací svedením podniku a zprohlídky skladových prostor. Výsledkem práce jsou tři konkrétní návrhy na vylepšení, které byly konzultovány svedením podniku a souhlasí snimi. Pro účely zjištění cenového odhadu a variant provedení byla oslovena firma AGRICO Třeboň s.r.o. Prvním návrhem je nové venkovní silo o kapacitě 1000 t, jehož provedení je zpracováno ve dvou variantách. Druhým návrhem je nové silo umístěné uvnitř jedné ze stávajících skladovacích budov, také jsou navrhovány dvě varianty. Třetím návrhem je nový dopravník, propojující budovu posklizňové linky sbudovou dvou hlavních skladů
Kvalita teplomilného ovoce v průběhu skladování
Čížková, Jitka
Teoretická část práce Kvalita teplomilného ovoce v průběhu skladování zahrnuje popis teplomilných druhů a podmínek skladování, zahrnuje též kapitolu o chorobách a škůdcích daných druhů, jejich látkovém složení a nových trendech při skladování a to obalový materiál Xtend. V praktické části byly uskladněny meruňky odrůd Betinka a Moi Chua Sin ve třech variantách: volně uskladněné plody, skladované v polyethylenovém obalu a Xtendu při teplotě cca 1 stupeň a vlhkosti vzduchu cca 80 %. Za těchto podmínek byl sledován zdravotní stav, úbytek hmotnosti, hmotnost plodu a pecky, rozměry plodů a index tvaru, rozpustná sušina, titrační kyseliny a pevnost plodů. Výsledky byly vyhodnoceny statisticky, do tabulek i grafů. Jako nejvhodnější varianta pro skladování bylo vyhodnoceno skladování v Xtendu.
Vliv různých podmínek zrání na změny ve složení fenolických látek ve víně
Beran, Václav
V experimentu byl sledován vliv různých podmínek ročního lahvového zrání na změny ve složení fenolických látek v bílých a červených vínech. Byly sledovány celkové fenolické látky, flavanoly, anthokyaniny a antiradikálová aktivita. Vyšší obsah fenolických látek a vyšší antiradikálová aktivita byly zjištěny u červených vín. U bílých vín vyšší teplota podmiňuje vyšší obsah celkových fenolických látek. Červená vína mají při vyšší teplotě nižší obsah celkových fenolů. Obsah flavanolů u bílých i červených vín klesá více při vyšší teplotě. Pokles anthokyaninů byl sledován u všech červených vín. Antiradikálová aktivita u bílých vín roste u korkového uzávěru. U červených vín antiradikálová aktivita klesá. Pro červená i bílá vína je nejvhodnější skladování při nízké teplotě a v temnu. Jako ideální uzávěr se u červených vín osvědčil klasický korkový uzávěr. Bílá vína uzavřená šroubovým uzávěrem byla senzoricky hodnocena pozitivněji, při uzavření korkovou zátkou vykazovala vyšší antiradikálovou aktivitu.
Studium vlastností různých rostlinných olejů
Martinů, Michaela ; Janoušková, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Cílem této práce bylo stanovit jednotlivé tukové charakteristiky různých rostlinných olejů v závislosti na době skladování a podmínkách skladování. Podmínky skladování představovaly skladování při laboratorní teplotě a při teplotě v lednici. K analýze bylo použito celkem čtrnáct rostlinných olejů a to, lněný olej, ricinový olej, olej z hroznových jader, mandlový olej, olivový olej, jojobový olej, avokádový olej, olej z meruňkových jader, olej z kukuřičných klíčků, olej z rýžových klíčků, makadamiový olej, sójový olej, olej z dýňových jader a slunečnicový olej. Všechny tyto oleje byly dodány od firmy M+H, Míča a Harašta s r.o. Mezi stanovované tukové charakteristiky patřilo číslo zmýdelnění, kyselosti, jodové a thiobarbiturové. Na základě získaných hodnot čísla zmýdelnění a čísla kyselosti byla dopočítána čísla esterová a přibližný procentuální obsah glycerolu. Do grafů byly vyneseny časové závislosti jednotlivých tukových charakteristik a porovnány při různých podmínkách skladování. Ve většině případů tukové charakteristiky vykazovaly nižší hodnoty při skladování vzorků olejů v lednici než při laboratorní teplotě.
Mikroklima a vzduchotechnika prostoru depozitáře
Jůza, Štěpán ; Blasinski, Petr (oponent) ; Rubina, Aleš (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem klimatizace pro prostor daného depozitáře. Zařízení je navrženo tak, aby zajišťovalo vhodné mikroklima pro skladování místní smíšené sbírky. Hlavním úkolem zařízení je zajistit stálou teplotu a relativní vlhkost v prostoru depozitáře. Prostor depozitáře je obsluhován jednou vzduchotechnickou jednotkou, která je v projektové části navržena. Teoretická část řeší jednotlivé druhy inventářů a jejich požadavky na skladování. Výpočtová a projektová část obsahuje návrh vzduchotechnické jednotky pro obsluhu depozitáře. Výsledkem práce je realizační dokumentace tohoto zařízení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.