Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Změny látkových složek během zrání hroznů révy vinné
Seifert, Lukáš
Diplomová práce byla zaměřena na studium změn látkových složek bobule během zrání hroznů révy vinné. Zkoumání byly podrobeny čtyři odrůdy révy vinné, a to Rulandské bílé, Sauvignon, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Sběr hroznů byl proveden ve čtyřech termínech z jednoho stanoviště. V průběhu zrání byly hodnoceny následující parametry – hmotnost 10 bobulí, obsah rozpustné sušiny, obsah titrovatelných kyselin a penetrační pevnost bobule. Z parametrů rozpustné sušiny, obsahu titrovatelných kyselin a pevnosti bobule byl vypočítán index zralosti pro jednotlivé odrůdy v daném termínu sběru. U všech odrůd byl sledován vývoj stanovených parametrů v čase a rozdíl mezi jednotlivými odrůdami révy vinné.
Fyzikálně chemické změny hroznů révy vinné během zrání
Majorová, Anežka
Diplomová práce byla zaměřena na fyzikálně chemické změny hroznů révy vinné během zrání. Byly zkoumány tři odrůdy révy vinné, konkrétně Hibernal, Malverina a Perun. Hrozny byly sklizeny ve třech různých termínech. V průběhu zrání tří odrůd byly hodnoceny technologické vlastnosti podle šesti parametrů: hmotnost celého hroznu, hmotnost deseti bobulí, pevnost slupky, obsah refraktometrické sušiny, obsah titračních kyselin a zralostní index. Byl sledován vývoj všech kritérií v čase a rozdíl mezi jednotlivými odrůdami. Dále byla zjišťována korelace mezi testovanými veličinami. Kromě zmíněných znaků zralosti byly hrozny před sběrem hodnoceny také vizuálně. Z dosažených výsledů byl prokázán lineární pokles obsahu titračních kyselin u odrůdy Hibernal o 26mg/100g za den. Docházelo také k poklesu pevnosti bobule u odrůdy Hibernal o 0,018 MPa za den a konkrétně u odrůdy Malverina o 0,024 MPa za den. U všech odrůd byl zjištěn nárůst refraktometrické sušiny. Během sledovaného období a nebyla zjištěna žádná korelace u všech odrůd mezi hmotností bobule a měřenými veličinami. Zralostní index svědčí o rozdílném počátku zrání jednotlivých odrůd.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.