Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Návrh dopravníku zrna
Puchta, Pavel ; Malášek, Jiří (oponent) ; Frühbauer, Jiří (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a konstrukčním řešením dopravníku pro dopravu zemědělského zrna. V práci je proveden rozbor dopravovaného materiálu, volba dopravníku a jeho konstrukční řešení. Dále je proveden výpočet hlavních parametrů zvoleného dopravníku, návrh pohonné jednotky, kontrola dopravovaného množství dopravníkem, pevnostní a provozní výpočty hlavních částí. Na závěr práce jsou provedeny simulace dopravy ve dvou částech dopravníku pomocí DEM. Práce je složena z technické zprávy a výkresové dokumentace. Obsahem výkresové dokumentace jsou výkresy sestavy, šneku, náboje hřídele a spojovacího čepu.
Vliv pěstitelské technologie na produkční charakteristiky množitelského porostu hrachu setého (Pisum sativum)
VACEK, Ondřej
Hrách setý je v Česku nejrozšířenější luskovinou s využitím jak v potravinářství, tak v krmivářství. V posledních letech se v hojné míře rozšiřuje pěstování plodin s využitím větších meziřádkových vzdáleností. Z tohoto důvodu se tato bakalářská práce zaměřuje na charakteristiku hrachu setého, vlivu meziřádkové vzdálenosti a možnosti snižování množství výsevku. V praktické části se práce zaměřuje na vedení poloprovozního pokusu množitelského porostu hrachu a vyhodnocení jeho výnosových faktorů a obsahových látek získané produkce. Ze získaných výsledků je patrný vliv meziřádkové vzdálenosti a výsevku na výnos hrachu, na počet lusků na rostlině a hodnotu HTS, faktor počtu semen v lusku ovlivněn nebyl. Jelikož byl pokus prováděn pouze v jednom roce, bude nutné provést opakování, pro upřesnění výsledků, vzhledem k úzké vazbě hodnocených parametrů k půdně-ekologickým podmínkám konkrétního ročníku. U pokusů jiných autorů mohou být odlišnosti ve výsledcích dány také odrůdovou variabilitou.
Transportní a termofyzikální data pro výpočty termické sanitace osiv zemědělských plodin
Vávra, Dan ; Brummer, Vladimír (oponent) ; Juřena, Tomáš (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na vlastnosti, které jsou důležité pro termickou sanitaci. V teoretické části jsou shrnuty běžně používané metody ošetření osiv. Dále jsou vypsány a popsány transportní a termo–fyzikální vlastnosti osiv. Do dnešní doby jsou zjištěny vlastnosti pro semínka pšenice, pro semínka hrachu je publikací méně. Dostupné vlastnosti jsou rešeršně zjištěny pro semínka pšenice a hrachu. Dále jsou ověřeny postupy experimentů pro získání vlastností pšenice a poté jsou dané postupy aplikovány na hrách. V experimentech jsou získány hodnoty pro mezerovitost, sypnou hmotnost, hustotu, statický sypný úhel a měrnou tepelnou kapacitu při konkrétní vlhkosti. Výsledné hodnoty jsou doplněny o celkové nejistoty. Získané vlastnosti jsou diskutovány.
Studium kyselé fosfatasy hrachu setého a tabáku
Šandová, Sandra ; Ryšlavá, Helena (vedoucí práce) ; Tichá, Marie (oponent)
Fosfatasy katalyzují hydrolytické štěpení esteru kyseliny orthofosforečné. Obecně jsou rozděleny na kyselé a alkalické fosfatasy dle jejich pH optima. Byl připraven extrakt z listů Nicotiana tabacum L. a Pissum sativum. Dále se zjistlily rychlostní konstanty fosfatas hrachu a tabáku. Rychlost reakce katalyzované fosfatasou tabáku je 10,0 mol/min.ml a hrachu 38,0 mol/min.ml s použitím substrátu pNP - fosfátu. Se substrátem fosfo - L serinem je rychlost reakce katalyzovaná fosfatasou tabáku 1,8 mol/min.ml a hrachu 0,4 mol/min.ml. Michaelisova konstanta Km je pro fosfatasu tabáku 1,8 mM a pro fosfatasu hrachu 8,5 mM s použitím pNP - fosfátu jako substrát. Se substrátem fosfo - L serinem je Km fosfatasy tabáku a hrachu stejná - 4,0 mM. pH optimum fosfatasy hrachu je 5,0 při použítí pNP - fosfátu jako substrát a pH 6,0 se substrátem fosfo - L serinem. Hodnota pH optima fosfatasy tabáku je 5,4 s použitím pNP - fosfátu a pH 7,0 s fosfo - L serinem. Teplotní optimum fosfatasy hrachu je 60 C a fosfatasy tabáku 55 C.
Hodnocení funkčních vlastností vybraných rostlinných mouk
VÍTKOVÁ, Věra
Teoretická část této práce se zabývá základními informacemi o složení, nutričních vlastnostech, tvorbě a využití mouk. Jsou zde představeny obiloviny i luštěniny, které jsou vhodné pro jejich výrobu. Pozornost je také věnována potravinovým intolerancím, které mohou být důvodem, proč se zajímat, popřípadě nahradit běžné mouky z pšenice, ječmene, ovsa či žita. Praktická část práce je směřována na 14 konkrétních mouk, u kterých byly v laboratorních podmínkách provedeny testy na obsah sušiny, vlhkosti, obsah dusíkatých látek a bílkovin, bílkovinné spektrum, rozpustnost, vaznost vody a tuku, gelotvorná funkce a změna barvy během varu. Výsledkem jsou vybrané údaje o nutričních a funkčních vlastnostech jednotlivých vzorků.
Degradace polyesteramidů na bázi E-kaprolaktamu a E-kaprolaktonu
Chromcová, D. ; Brožek, J. ; Roda, J. ; Náhlík, J. ; Šašek, Václav
Aniontovou kopolymerizací E-kaprolaktamu a E-kaprolaktonu byla připravena řada polyesteramidů a u nich ověřeny základní fyzikální a chemické vlastnosti. Jejich biodegradovatelnost byla zjišťována pomocí rastrovací elektronové mikroskopie
Studium kyselé fosfatasy hrachu setého a tabáku
Šandová, Sandra ; Ryšlavá, Helena (vedoucí práce) ; Tichá, Marie (oponent)
Fosfatasy katalyzují hydrolytické štěpení esteru kyseliny orthofosforečné. Obecně jsou rozděleny na kyselé a alkalické fosfatasy dle jejich pH optima. Byl připraven extrakt z listů Nicotiana tabacum L. a Pissum sativum. Dále se zjistlily rychlostní konstanty fosfatas hrachu a tabáku. Rychlost reakce katalyzované fosfatasou tabáku je 10,0 mol/min.ml a hrachu 38,0 mol/min.ml s použitím substrátu pNP - fosfátu. Se substrátem fosfo - L serinem je rychlost reakce katalyzovaná fosfatasou tabáku 1,8 mol/min.ml a hrachu 0,4 mol/min.ml. Michaelisova konstanta Km je pro fosfatasu tabáku 1,8 mM a pro fosfatasu hrachu 8,5 mM s použitím pNP - fosfátu jako substrát. Se substrátem fosfo - L serinem je Km fosfatasy tabáku a hrachu stejná - 4,0 mM. pH optimum fosfatasy hrachu je 5,0 při použítí pNP - fosfátu jako substrát a pH 6,0 se substrátem fosfo - L serinem. Hodnota pH optima fosfatasy tabáku je 5,4 s použitím pNP - fosfátu a pH 7,0 s fosfo - L serinem. Teplotní optimum fosfatasy hrachu je 60 C a fosfatasy tabáku 55 C.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.