Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stravovací návyky ve školní jídelně u žáků střední odborné školy
Mošaťová, Tereza
Tato bakalářská práce je zaměřena na stravovací návyky žáků středních odbor-ných škol. Práce se skládá ze dvou částí a to teoretické a praktické. Cílem teoretic-ké části je popsat stravování žáků ve školní jídelně a specifika stravování adol-escentů, dále definovat pojmy jako jsou spotřební koš, veganství, vegetariánství, potravinové alergie, potravinová pyramida, apod. Metodami použitými v teoretické části bylo studium odborných literárních zdrojů, tvorba výpisků a jejich následná analýza a syntéza. V praktické části je cílem zjistit míru spokojenosti žáků s nabídkou stravy ve školní jídelně. Dále se zajímáme o aspekty motivace žáků stravovat se ve školní jídelně, zda jsou spokojeni s výběrem jídel nebo jaká jídla by uvítali a jaká je nabídka jídel pro žáky se speciálními stravovacími návyky. Byla použita kvantitativní strategie a dotazníková metoda. Dotazník byl navržen pro účely našeho průzkumu. Respon-denty jsou žáci vybrané střední školy na jižní Moravě. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek. Závěr bakalářské práce obsahuje zjištěné výsledky, použitou lite-raturu a přílohy. Jsou stanoveny závěry a návrh doporučení pro pedagogickou praxi.
Vliv pamlskové vyhlášky (vyhláška č.282/2016) na zdravé stravování dětí a sledovanost svačinek žáků ve vybraných základních školách
MALÍNKOVÁ, Monika
Cílem bakalářské práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření zjistit, zda se díky pamlskové vyhlášce děti lépe stravují. Zmapovat, jestli si děti svačiny nosí z domova, kupují si samy v obchodech nebo školní jídelna nabízí zdravé svačiny, které připravuje, a zda jsou školy zapojeny do projektu EU a ČR na podporu zdraví " Ovoce a zelenina do škol" a "Mléko do škol". K dotazníkovému šetření byli vybráni žáci základních škol 3. a 4. tříd z Kraje Vysočina a z Jihočeského kraje. Zúčastnilo se celkem 250 respondentů ve věku 8-11 let. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část je zaměřena na legislativu týkající se potravin, které lze prodávat ve školách a školských zařízeních, dále na problematiku stravování a obezity u dnešních dětí, výživová doporučení, stravovací návyky. V neposlední řadě pojednává o programech Evropské Unie společně s Českou republikou, zejména jde o Program Ovoce a zelenina do škol a Program Mléko do škol. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření týkající se stravování dětí v rozmezí 8-11 let. Pro vyhodnocení byla použita data z dotazníků od 250 žáků ze čtyř základních škol z Kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Autorka bakalářské práce prezentuje výsledky svého dotazníkového šetření, které poukazuje na skutečnost, že více než 90 % dotazovaných žáků si nosí svačiny každý den z domova. Je vidět, že rodičům záleží na tom, jak se jejich dítě stravuje. Svačina nejčastěji obsahuje pečivo, šunku, ovoce nebo zeleninu až u 80 % dotazovaných. V neposlední řadě z výsledků vyplývá, že i školám na zdravém stravování jejich dětí záleží. Všechny vybrané základní školy ve výzkumném souboru jsou zapojeny nejen do programu "Ovoce a zelenina do škol", ale i do programu "Mléko do škol". Skoro polovina respondentů, kteří dostanou ve škole ovoce a zeleninu, si ho odnese domů a doma následně sní. To samé platí u mléka. Více jak polovina respondentů ho ve škole hned vypije. Je dobré, že tyto produkty děti nevyhazují.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.