Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vyhodnocení reprodukce a masné užitkovosti na vybrané pštrosí farmě
Rýdlová, Markéta
Cílem diplomové práce je vyhodnocení reprodukce a masné užitkovosti na vybrané pštrosí farmě. U reprodukce se hodnotil počet snesených vajec, oplozených vajec, počet vylíhnutých kuřat a odchovaných kuřat do 6 měsíců v letech 2020, 2021 a 2022. V rámci masné užitkovosti se hodnotil vliv pohlaví a typu svalu na obsah sušiny, bílkovin, tuku, popelu, světlost masa, podíl červeného a žlutého spektra a sílu svalových vláken. Během roku 2020 bylo sneseno celkem 225 kusů vajec, úspěšnost líhnutí byla 72,44 %. V roce 2021 samice snesly celkem 159 kusů vajec, v tomto roce byla úspěšnost líhnutí 83,65 %. Za rok 2022 bylo sneseno celkem 214 kusů vajec a úspěšnost líhnutí byla 80,37 %. Pohlaví nemělo průkazný (p >0,05) vliv na kvalitativní ukazatele masa. Na obsah sušiny, bílkovin, intramuskulárního tuku, pH, vaznost, podíl červeného a žlutého spektra neměl průkazný vliv typ svalu. Na světlost masa, obsah popelu a sílu svalových vláken měl průkazný (p <0,05) vliv typ svalu.
Netradiční druhy masa a jejich využití pro potravinářské účely
Veselá, Romana
Tato práce se zabývá netradičními druhy masa a jejich využitím pro potravinářské účely. Konkrétně pojednává o pěti druzích, a to krokodýl, pštros, buvol, lama a kapybara. Tyto druhy masa jsou vhodné jako alternativa k masům běžně konzumovaným, ale i jako zpestření jídelníčku. V některých případech jsou zdravější, nutričně hodnotnější, dieteticky vhodnější a chuťově atraktivnější. Jejich nevýhodou je malá dostupnost a často vysoká cena. V potravinářském průmyslu se využívají stejně jako běžně dostupná masa pro výrobu konzerv, tepelně opracovaných salámů, polotovarů, uzených masných výrobků, sušeného masa ale i přímo v restauracích na steaky.
VÝSKYT A GENOTYPIZACE KRYPTOSPORIDIÍ U PŠTROSŮ VE FARMOVÝCH CHOVECH
HEJZLAROVÁ, Adéla
Ptačí kryptosporidióza je běžné parazitární onemocnění způsobené jednobuněčnými parazity rodu Cryptosporidium spp. Tito paraziti byli popsáni jako příčina respiračních a gastrointestinálních nemocí jak u lidí, tak u hospodářských i volně žijících zvířat. Na čtyřech pštrosích farmách v České republice bylo odebráno celkem 204 vzorků trusu pštrosů dvouprstých (Struthio camelus). Vzorky byly molekulárně i mikroskopicky pozitivní na přítomnost kryptosporidií. Celkově bylo 2,5 % (5/204) mikroskopicky a 5,9 % (12/204) molekulárně pozitivních na Cryptosporidium spp. Fylogenetická analýza genových sekvencí malých podjednotek rRNA (SSU), aktinu a gp60 ukázala přítomnost Cryptosporidium avian genotyp II (7x) a C. ubiquitum IXa (5x). Pouze v trusu pštrosů infikovaných Cryptosporidium avian genotyp II proběhla detekce oocyst pomocí mikroskopických metod. Oocysty byly purifikovány ze společného vzorku čtyř ptáků, ty byly morfometricky charakterizovány a použity pro experimentální infekci. Oocysty byly infekční pro housata (Anser anser f. domestica), kuřata (Gallus gallus f. domestica) a korely (Nymphicus hollandicus) s prepatentním obdobím 4, 7 a 8 dní po infekci. Avšak oocysty nebyly infekční pro myši (Mus musculus) a potkany (Rattus norvegicus). Oocysty Cryptosporidium avian genotyp II měří 6,13 × 5,15 m, takže jsou okem nerozeznatelné od C. baileyi a C. avium. Intenzita infekce se pohybovala v rozmezí od 1 000 do 16 000 oocyst na gram trusu. Žádný z přirozeně nebo experimentálně infikovaných ptáků v této studii nevykazoval klinické příznaky.
Využití netradičních druhů zvířat v agroturistice
Krejsová, Gabriela
Tato bakalářská práce se zabývá netradičními druhy zvířat v agroturistice. Na začátku práce je charakterizován venkovský cestovní ruch a dále využití netradičních druhů zvířat ve venkovské turistice. V další kapitole jsou popsané biologické charakteristiky, technologie a techniky chovu v agroturistických provozovnách, a to především u lam, pštrosů, krokodýlů a bizonů. Součástí práce je analyzování produkčního a animoterapeutického významu chovu zvířat. V poslední části práce jsou charakterizovány agroturistické provozovny, které se zabývají chovem netradičních druhů zvířat - Lamacentrum Hády a Pštrosí farma Doubravice nad Svitavou. U těchto podniků je uvedeno ekonomické zhodnocení. U Lamacentra Hády bylo navíc provedeno dotazníkové šetření, které se zaměřilo na otázku dostatečné propagace farmy u širší veřejnosti města Brna.
Vyhodnocení projevů chování pštrosa dvouprstého na konkrétní farmě
Konečný, Roman
Cílem práce bylo na základě údajů získaných během etologického pozorování chovné triády pštrosa dvouprstého na farmě v Hodějicích zhodnocení behaviorálních projevů. Sledování bylo provedeno na chovné triádě (jeden kohout a dvě slepice). Pozorování proběhlo ve třech obdobích: jaro, léto, podzim, formou přímého pozorování od 8:00 do 18:00 v pětiminutových intervalech. Byly analyzovány následující aktivity: příjem potravy, pití, kálení, pohyb, stání, sezení, běh, komfortní chování, tok/páření, hlasové projevy. Na základě etologického pozorování bylo zjištěno, že nejčastějšími činnostmi v denním režimu pštrosů dvouprstých chovaných na farmě v Hodějicích byl příjem potravy, pohyb a stání. Během jarního období byl největší počet pozorování zaznamenán u příjmu krmiva (30,50 +- 3,45 výskytů). Rovnoměrně bylo sledováno u pokusných zvířat jejich postávání a pohyb po výběhu (24,83 +- 1,47, respektive 24,83 +- 4,28 záznamů). Během léta došlo k průkaznému (p < 0,05) navýšení času věnovaného příjmu krmiva (35,83 +- 2,21 počtu pozorování). Na podzim byl zaznamenán průkazný (p < 0,05) pokles projevu této aktivity na 28 +- 3,97 počtu pozorování. Ze zhodnocení vlivu ročního období a pohlaví na projevy chování pštrosů dvouprstých byl zjištěn průkazný rozdíl (p < 0,05) u příjmu potravy mezi slepicemi v létě (37,50 +- 2,90 záznamů) a kohoutem na podzim (27,00 +- 5,24 záznamů). U aktivity "pohyb" byl zaznamenán vysoce průkazný (p < 0,01) rozdíl v rámci pohlaví i ročního období. V podzimním období byl prokázán signifikantní (p < 0,01) nárůst aktivity "stání" v porovnání se sledováním v jarním (23,50 +- 0,50 záznamů) a letním (24,50 +- 0,50 záznamů) období. Ačkoliv jsou klimatické podmínky v České republice odlišné od podmínek původního rozšíření pštrosů, tak nebyl zjištěn negativní vliv těchto podmínek na přirozené projevy pštrosů dvouprstých.
Kvalita pštrosího masa a jeho postavení na našem trhu
LIBÍNSKÁ, Dana
Tato práce řeší otázku problematiky chovu pštrosa a jatečného opracování pštrosího masa. Dále kvalitu pštrosího masa a jeho postavení na současném trhu. Pštros je největší žijící pták na zemi, jehož maso je červené barvy, podobné vzhledově masu hovězímu, složením a vlastnostmi se podobá spíše masu drůbežímu. Pštrosí maso obsahuje oproti masům jiných zvířat nízký podíl tuku, cholesterolu a bílkovin. U většiny druhu masa se projevuje nízký obsah tuku na úkor jemnosti masa, ale pštrosí maso je výjimkou. Přes svůj dietní charakter nám poskytuje plnohodnotné bílkoviny a důležité vitamíny skupiny B. Nejkvalitnější maso pochází ze pštrosů ve věku 9 ? 14 měsíců, kteří dosáhli živé hmotnosti 90 ? 120 kg. Výtěžnost masa ve 14 měsících stáří se pohybuje okolo 32 kg a 42 kg u dospělých pštrosů. Podstatná část komerčně využitelného masa pochází z nohou (asi 74 %). Pštrosí maso se na rozdíl od hovězího masa prodává po jednotlivých svalech. Rozděluje se na steaky, filety, biltong a maso k výrobě uzenin.
Analýza typů chovů pštrosů v ČR
KULÍK, Pavel
Tato práce řeší otázku analýzy typů chovů pštrosů v České republice a zařazení jednotlivých typů podle intenzity chovu. Seznamuje případné zájemce o chov s tímto netradičním hospodářským zvířetem, s původem, historií, s podmínkami chovu a hospodářským užitkem. V práci jsou hodnoceny některé vybrané pštrosí chovy v České republice. Ty byly blíže popsány a zařazeny do jednotlivých typů chovů podle intenzity.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.