Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití nutričního problému v praxi
Salačová, Naďa ; Kuncová, Martina (vedoucí práce) ; Machovec, Bohumír (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím nutričního problému v praxi, konktrétně vytvořením výživového plánu pro profesionální sportovce, basketbalisty. Hlavním cílem je minimalizování nákladů jídelníčku na jeden nebo pět dní, při dodržení všech omezujících podmínek na nutriční hodnoty, kterými jsou energetická hodnota a denní množství bílkovin, sacharidů a tuků. Budou vytvořeny celkem 4 modely jídelníčků, dva pro muže a dva pro ženu, protože každý má specifické požadavky na rozložení živin ve stravě. Dalším cílem je implementace těchto jídelníčků do praxe a jejich využití jako realizovatelný výživový plán, který je flexibilní k měnícím se potřebám sportovců. Optimální řešení pro všechny čtyři modely bude nalezeno pomocí modelovacího systému LINGO.
Využití nutričního problému v praxi - výživa kojenců
Nguyen, Linh Mai ; Kuncová, Martina (vedoucí práce) ; Kozáková, Petra (oponent)
Cílem práce je vytvoření jídelníček pro kojence s náhradní výživou. Práce je rozdělena na dvě částí. První část práce zaměříme na nutriční problém v teoretické rovině a v druhé části uplatníme tento problém v praxi, přičemž je nutno dodržet podmínky a požadavky na stravu, respektive energetické hodnoty, denní dávka bílkovin, tuků, vláknin a sacharidů. V práci se také seznámíme s optimalizačními systémy, konkrétně Řešitelem MS Excel a modelovacím systémem Lingo.
Využití nutričního problému v praxi
Vojtíšková, Kamila ; Kuncová, Martina (vedoucí práce) ; Fábry, Jan (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na využití nutričního problému v chovatelské stanici molosoidních psů plemene Tosa Inu. První část práce se věnuje teorii nutričního modelu a jeho využití u výživy lidí i zvířat. Druhá část je zaměřena na výživu psů. Z výchozí stravy, která je v chovatelské stanici aplikována, jsou určeny omezující hodnoty živin a je podrobně popsán vliv živin na zdraví a na prospěšný vývoj psa. Ve třetí části této práce je realizován model pro chovatelskou stanici a prostřednictvím programu Lingo nalezeno optimální řešení s minimalizací nákladů. Dále se práce zabývá aplikací tohoto modelu a nalezením optimální výživy pro molosoidní psy v útulcích s minimalizací nákladů sponzorů.
Optimalizace tvorby jídelních lístků pro školní stravování
Vlačihová, Martina ; Princ, Peter (vedoucí práce) ; Chrobok, Viktor (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá aplikací matematického programování v praxi. Předmětem této bakalářské práce je aplikace úlohy lineárního programování, nutričního problému, do prostředí školního stravování. Hlavním tématem je optimalizace sestavování jídelních lístků na základě zadaných omezení. Jedná se o sestavení čtyř jídelních lístků. Každý se skládá z dvaceti pokrmů, které jsou vybírány z definovaných množin. Omezení, která jsou v práci definována, primárně vycházejí z vyhlášek Ministerstva zdravotnictví České republiky. Model je charakterizován dle principů lineárního programování a vyřešen v modelovacím systému LINGO. Závěry této práce je možné implementovat do reálného sytému.
Nutriční problém - výživa koní
Svatoň, Jindřich ; Skočdopolová, Veronika (vedoucí práce) ; Šindelářová, Irena (oponent)
Tato práce se zabývá vytvořením denní krmné dávky pro různé typy koní. Cílem práce je za minimální finanční náklady vytvořit konkrétní krmnou dávku -- skládající se z různých krmiv pro koně při splnění podmínek na nutriční požadavky. Zohledněno je zde také několik dalších doporučení, která při výživě koní nesmějí být opomenuta. Při řešení této optimalizační úlohy je přihlédnuto ke stáří koně, k hmotnosti koně v dospělosti, k vynaložené koňské práci a k ročnímu období. Denní krmná dávka je sestavená a řešená pomocí lineárního programování, optimální řešení je pak nalezeno pomocí nástroje Řešitel v MS Excel 2007. Řešení úlohy má za cíl vytvořit model, který lze aplikovat v běžné praxi.
Optimalizace stravování v průběhu těhotenství pomocí lineárního programování
Stehlíková, Irena ; Šindelářová, Irena (vedoucí práce) ; Skočdopolová, Veronika (oponent)
Práce se zabývá vytvořením jídelníčku ženě v průběhu těhotenství. Cílem je vytvoření plánu na 7 dní s minimálními náklady se splněním podmínek na nutriční hodnoty. Dále je zde posouzeno několik dalších doporučení, která se dávají těhotným ženám ohledně stravování. Jídelníček je sestavený a řešený pomocí lineárního programování, optimální řešení je nalezeno v softwaru LINGO. Práce má za cíl vytvořit model, který bude mít výsledky použitelné v realitě a bude schopný se i flexibilně upravovat podle měnících se potřeb těhotné ženy.
Využití nutričního problému při tvorbě krmné dávky pro koně
Králová, Eliška ; Skočdopolová, Veronika (vedoucí práce) ; Šindelářová, Irena (oponent)
Náplní této bakalářské práce je optimalizace obsahu krmiv v denní krmné dávce pro koně, která musí splňovat nutriční požadavky. První kapitola je věnována teorii řešení rozhodovacích problémů s využitím lineárního programování. Ve výčtu typů lineárních úloh je podrobněji specifikován nutriční problém, je zde popsáno jeho využití a krátce zmíněna historie. Další část se zabývá problematikou výživy koní, která řeší požadavky na obsah živin v denním přídělu krmiva a uvádí informace o základních krmivech. Následuje zadání reálného problému, podle něhož je formulován ekonomický a matematický model, který je vyřešen za pomoci nástroje Řešitel v MS Excel. Po interpretaci výsledků je model rozšířen o nové omezující podmínky a znovu propočítán. Výstupem práce je optimální řešení pro dva modely, které splňují určený cíl -- pomoci chovateli sestavit nutričně vyváženou směs krmiv pro ustájené koně s vynaložením minimálních nákladů.
Analýza stravování cereálními výrobky s využitím matematického modelování
Grygárková, Eva ; Jablonský, Josef (vedoucí práce) ; Škulavíková, Štěpánka (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou nutričních hodnot cereálních výrobků od tří společností (Nestlé, Bona Vita a Emco). V první části své práce se věnuji popisu modelů lineárního programování. Následující kapitola se zabývá charakteristikou reálné situace, ve kterém jsou stanoveny doporučené denní dávky, nutriční hodnoty konkrétních cereálních výrobků a je formulován ekonomický a matematický model. Poslední část práce je věnována samotnému výpočtu. Jednotlivé modely jsou nejprve řešeny v programu MS Excel 2007 a poté je část modelu vyřešena v modelovacím systému LINGO. Cílem této práce je zjistit, zda jsou cereální výrobky zdravé a výživné z hlediska jejich nutričních hodnot. Sestavené modely nám určí jednotlivé porce cereálních výrobků, zkonzumovaných za jeden den s využitím minimálních nákladů, které jsou na nákup výrobků vynaloženy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.