Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nutriční den na standardním a intenzivním lůžku fakultní nemocnice
Lupoměská, Petra ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Novák, František (oponent)
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí, a to z teoretické a praktické. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol, první seznamuje s obecnými informacemi o malnutrici jako je její definice, prevalence, dělení, příčiny, následky a možnosti diagnostiky. Následující kapitola uvádí algoritmus nutriční péče, zbývající se pak zaměřují na umělou výživu. Jsou v nich popsány indikace, kontraindikace, komplikace i další podstatné údaje o výživě enterální i parenterální. Praktická část je věnována celosvětovému programu "Nutriční den" a hodnocení dat získaných právě během konání tohoto dne v listopadu loňského roku od pacientů IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Získávání dat bylo realizováno kvantitativním výzkumným šetřením formou standardizovaných formulářů. V rámci výzkumu byly zvoleny dva cíle, prvním bylo zjistit, jaký byl perorální příjem pacientů během hospitalizace. Tento cíl splněn nebyl, neboť ne všichni pacienti umístění na standardním lůžku byli ochotni dotazník vyplnit. Bylo ale zjištěno, že z celkového počtu 62 nemocných, o kterých byl údaj o příjmu získán, snědlo celou porci nemocniční stravy pouhých 29 %. Druhým cílem bylo zjistit, zda u pacientů umístěných na jednotkách intenzivní péče došlo k dosažení plánovaného denního příjmu kalorií či nikoliv. Tento cíl...
Nutriční prevence a léčba dekubitů u seniorů
DĚKANOVÁ, Klára
Bakalářská práce nazvaná Nutriční prevence a léčba dekubitů u seniorů se zabývá stavem výživy klientů v Domově pro seniory Máj České Budějovice a následnou nutriční intervencí u rizikových klientů. Dekubity jsou onemocnění, které značně ovlivňuje jak nemocného klienta a ošetřující personál, tak ekonomickou stránku zdravotnického a sociálního zařízení. V minulosti představovaly dekubity velice závažné onemocnění, protože nebyly dostatečné vědomosti o původu jejich vzniku ani o možnostech jejich prevence a adekvátní léčbě. Lékaři byli přesvědčeni, že dekubitus vzniká spontánně a je známkou neodvratné smrti. Od konce 19. století se dekubitům věnovala větší pozornost a tak vznikla průmyslová výroba obvazů napuštěných fenolem k zlepšení hojení dekubitů, začalo se také využívat pasivní aktivizace pacienta a chirurgické léčení ran. V současné době je na trhu mnoho firem, které vyrábějí široké spektrum produktů a pomůcek ke snížení rizika vzniku dekubitů či jejich efektivní léčbě. Využívá se například pasivní a aktivní antidekubitní matrace, prostředky pro udržení vlhkého prostředí v ráně a v neposlední řadě přípravky enterální a parenterální výživy, které pomáhají lepšímu hojení ran. Cílem práce bylo zmapovat, zda jsou v Domově pro seniory Máj České Budějovice klienti s rizikem vzniku dekubitů a poté zpracovat, jak probíhá u těchto klientů nutriční intervence. Teoretická část práce shrnula dosavadní poznatky v oblasti prevence a léčby dekubitů. Nejprve byl charakterizován pojem dekubitus, poté popsáno rozdělení jednotlivých stupňů a hodnotících škál používaných pro hodnocení rizika či již vzniklých defektů. Dále jsou zde uvedeny faktory ovlivňující vznik dekubitů, možnosti prevence a nutriční prevence a léčba dekubitů. Jedna kapitola práce byla věnována projektu NutritionDay, který byl využit při sběru dat pro praktickou část výzkumu. K vypracování praktické části byla použita kombinace metod kvantitativního a kvalitativního výzkumu. V první fázi výzkumu byl proveden screening v rámci NutritionDay v Domově pro seniory Máj České Budějovice. Z šetření vyplynulo, kolik klientů je rizikových z hlediska malnutrice, kolik jich již je malnutričních a u kolika z nich se vyskytují dekubity. Ve druhé fázi bylo pracováno již pouze s klienty, u kterých se vyskytovaly dekubity. Pro každého z klientů s dekubity byl vypočítán adekvátní denní příjem energie a základních živin. Poté byla nastavena nutriční podpora a byl zaznamenán jejich jídelníček, který byl vyhodnocen v programu Nutriservis Profesional a na základě toho bylo posouzeno, zda splňuje doporučené výživové hodnoty. Výsledky bakalářské práce mohou využít ostatní nutriční terapeuti pro potřeby výuky či k dalšímu výzkumu.
Nutriční den na standardním a intenzivním lůžku fakultní nemocnice
Lupoměská, Petra ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Novák, František (oponent)
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí, a to z teoretické a praktické. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol, první seznamuje s obecnými informacemi o malnutrici jako je její definice, prevalence, dělení, příčiny, následky a možnosti diagnostiky. Následující kapitola uvádí algoritmus nutriční péče, zbývající se pak zaměřují na umělou výživu. Jsou v nich popsány indikace, kontraindikace, komplikace i další podstatné údaje o výživě enterální i parenterální. Praktická část je věnována celosvětovému programu "Nutriční den" a hodnocení dat získaných právě během konání tohoto dne v listopadu loňského roku od pacientů IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Získávání dat bylo realizováno kvantitativním výzkumným šetřením formou standardizovaných formulářů. V rámci výzkumu byly zvoleny dva cíle, prvním bylo zjistit, jaký byl perorální příjem pacientů během hospitalizace. Tento cíl splněn nebyl, neboť ne všichni pacienti umístění na standardním lůžku byli ochotni dotazník vyplnit. Bylo ale zjištěno, že z celkového počtu 62 nemocných, o kterých byl údaj o příjmu získán, snědlo celou porci nemocniční stravy pouhých 29 %. Druhým cílem bylo zjistit, zda u pacientů umístěných na jednotkách intenzivní péče došlo k dosažení plánovaného denního příjmu kalorií či nikoliv. Tento cíl...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.