Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv ročního období a pořadí laktace na kvalitu mleziva holštýnských krav ve vybraném podniku
Slechanová, Marie
Tématem bakalářské práce bylo sledovat vliv ročního období a pořadí laktace na kvalitu mleziva holštýnských krav. Bakalářská práce je rozvržena do několika částí. V literární rešerši se práce zabývá charakteristikou, významem a složením mleziva. V teoretické části jsou popsány vlivy působící na kvalitu mleziva a konzervace mleziva. V praktické části bylo posuzováno mlezivo od dojnic na 1. až 3. a vyšší laktaci v závislosti na ročním období. Z hodnocených ukazatelů byla měřena hustota, cukernatost v jednotkách Brix a zjišťováno procentuální zastoupení tuku, bílkovin a laktózy. Z výsledků je patrné, že se zvyšujícím se pořadím laktace, se zvyšuje kvalita mleziva. Na základě získaných výsledků nebylo jednoznačně prokázáno, že by vliv ročního období měl zásadní vliv na kvalitu mleziva. Naměřené hodnoty ukazatelů byly na sledované farmě v souladu s odbornou literaturou vyšší nebo naopak nižší.
Infekční a neinfekční příčiny průjmů telat v období mléčné výživy
MAŇÁKOVÁ, Lucie
Průjmová onemocnění jsou jedním z nejčastějších onemocnění telat. Cílem bakalářské práce bylo ve vybraném chovu dojeného skotu vyhodnotit výskyt a příčiny (infekční a neinfekční) průjmových onemocnění u telat v období mléčné výživy. Od ledna do prosince 2022 bylo vyhodnoceno celkem 276 případů průjmů, z toho bylo 38 %infekčních. Jako nejčastější příčina infekčních průjmů bylo pomocí rychlého stájového testu určeno Cryptosporidium parvum. Bakteriální původci průjmů dia-gnostikováni nebyli. Příčinou neinfekčních průjmových onemocnění byly nedostatky v kolostrální výživě telat, např. pozdní napojení telat po narození. Management ko-lostrální výživy v daném chovu bude vyžadovat nápravná opatření.
Vybrané vlivy působící na tržní produkci klisního mléka
Hájková, Lucie
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými vlivy působícími na tržní produkci klisního mléka. Skládá se ze dvou částí. První část je teoretická a zabývá se složením klisního mléka. V rámci této části byl proveden odběr a rozbor vzorku mléka od klisny plemene Hafling. V této části jsou zahrnuty i vlivy, které působí na produkci klisního mléka. Sledovanými vlivy bylo pořadí laktace, krmná dávka, roční období a plemeno. Druhá část se zabývá vlastním návrhem výstavby farmy s produkcí klisního mléka. Popisuje budovy, které budou součástí farmy, a to především stáje pro chovaná zvířata, dojírnu a mlékárnu na produkci klisního mléka a další stavby, které se budou využívat v rámci jezdeckého oddílu. Dále charakterizuje hospodářská zvířata, která se budou na farmě chovat a zaměření chovu těchto zvířat. V závěru jsou popsány nabízené služby včetně ceníku. V rámci návrhu byl proveden průzkum v obci Drnovice. Bylo dotazováno 21 rodin s dětmi. Na základě tohoto dotazníku byl vyhodnocen zájem o klisní mléko a o produkty z klisního mléka.
Zásady optimálního odchovu hříbat
Volná, Šárka
Cílem mé práce je především popsat vývoj hříběte od narození do jeho 2 let a podrobněji se věnovat jak anatomické stavbě těla, tak i psychickému stavu hříběte. Neopomenu popsat chování hříběte po porodu a význam mleziva. Jelikož zdraví hraje nejdůležitější roli v životě hříběte, uvedu ve své práci jejich běžné, nejčastější a nejzávažnější onemocnění a způsoby, jak lze těmto chorobám předcházet a jak je léčit. Podstatné je také to, aby se hříbatům věnovala zvýšená pozornost již v raném věku, s nutností je alespoň pravidelně očkovat a odčervit, a poskytovat jim dostatek krmiva a vitamínů. Pokud máme hříbě po zdravotní stránce v pořádku, věnujeme pozornost také jeho výchově a základnímu výcviku, aby nás v jeho dospělosti nepřekvapilo svou sílou. Mým hlavním cílem psaní této práce je zjištění, za jakých podmínek a v jakém pro-středí je nejlepší odchov a správný vývoj hříběte.
Výživa telat v období do odstavu
Sladký, David
V dnešní době je čím dál více diskutováno téma výživy telat v období do odstavu. V teoretické části bakalářské práce je popsáno období mlezivové, mléčné i starterové výživy a odstav telat. Dále je zpracován přehled o krmivech používaných u telat v období mléčné výživy se zaměřením na mlezivo, mléčné krmné směsi, startéry a vodu k napájení. V praktické části jsou popsány výsledky z pokusu zkrmování mléčných krmných směsí od dvou rozdílných výrobců. Do pokusu bylo zařazeno 20 telat, která se rozdělila na 2 skupiny a již po mlezivovém období bylo deset z nich krmeno mléčnou krmnou směsí Multimilk Vital od firmy VVS Verměřovice a druhá skupina Telfidem Extra od firmy FIDES AGRO, s. r. o. U všech telat byly sledovány hmotnosti, zdravotní stav, spotřeba starterové směsi a vypočítány přírůstky a provedeno ekonomické hodnocení nákladů na odchov telat. V živé hmotnosti telat, denních přírůstcích ani spotřebě starterové směsi po celou dobu pokusu nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly. V jedné fázi odchovu byl prokázán vyšší výskyt průjmů u telat krmených směsí Telfid Extra. Ačkoliv finální vyhodnocení přírůstků ukázalo téměř totožné výsledky, po přepočtu ekonomické stránky byl Telfid Extra s náklady 47,57 Kč na kilogram přírůstku ekonomičtější než směs Multimilk Vital, kde byly náklady na kg přírůstku v použitých krmivech spočítány ve výši 58,02 Kč.
Vyhodnocení růstu a zdravotního stavu telat ve vybraném stádě holštýnského skotu
POTUŽÁKOVÁ, Kateřina
Sledování růstu a zdravotního stavu telat je důležitým faktorem pro budoucnost celého stáda. Je důležité sledovat kvalitu prvního mleziva a novorozeným telatům podávat pouze to kvalitní. Významný vliv na zdravotní stav telat do odstavu má také druh podávaného mléčného nápoje.
Vztahy mezi kvalitou mleziva, růstem a zdravotním stavem telat
ŠLEGLOVÁ, Lucie
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou odchovu telat, zejména v období mlezivové a mléčné výživy. Protože základem úspěšného chovu skotu je odchov telat, musí být kladen důraz na jejich včasné napojení kvalitním mlezivem. Mlezivo je prvním sekretem mléčné žlázy hned po otelení. Obsahuje důležité složky, zejména imunoglobuliny, které hrají významnou roli ve výživě telat. Zajišťují pasivní imunitu telat po narození, zdraví a životní funkce v prvním mimoděložním období mláděte. Dalším důležitým aspektem pro úspěšný a zdravý odchov telat je například technologie ustájení telat nebo jejich následná výživa v jednotlivých období odchovu, jež jsou v práci rovněž popsány.
Kontrola úrovně imunitní vybavenosti telat
ŠIMKOVÁ, Romana
Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením úrovně kolostrální imunity telat na vybrané mléčné farmě. Teoretická část práce je zaměřena na možnosti kontroly přenosu pasivní imunity na telata a faktorům, které ji ovlivňují. V další části jsou specifikovány možnosti faremní kontroly úrovně kolostrální imunity u telat. Podklad pro praktickou část předkládané práce tvoří výzkum, v jehož průběhu byla jako ukazatel úrovně pasivní imunity telat sledována hladina celkové bílkoviny v krevním séru telat. Ve vybraném chovu bylo pomocí optického refraktometru zhodnoceno celkem 541 vzorků krevních sér. Dále byly získávány informace o vybraných faktorech, které mohou imunitní vybavenost telat ovlivňovat. Zjišťovány byly mimo jiné údaje o čase prvního napojení, objem podaného mleziva a další. U skupiny 78 telat byla také zaznamenána kvalita mleziva odhadnutá pomocí optického refraktometru. Získaná data byla statisticky vyhodnocena.
Využití probiotických krmných aditiv ve výživě telat
POLÍVKOVÁ, Denisa
Cílem této práce bylo stručné zpracování literárního přehledu týkající se morfologie trávicí soustavy telat, problematiky způsobu jejich odchovu a krmení, probiotik, prebiotik a fytobotik. Následující studie je zaměřena na potvrzení pozitivního vlivu probiotických krmných aditiv obsahujících probiotický kmen Lactobacillus Sporogenes na organismus telat. Celkově do projektu bylo zařazeno 80 telat, rozdělených na polovinu do dvou skupin, kontrolní a pokusné. Obě skupiny byly třikrát váženy, do dvou hodin po narození a poté dle individuality jedinců při přesunech v průměru 56 a 100 dní věku. V průběhu odchovu byl kromě hmotnosti pozorován také celkový zdravotní stav, četnost výskytu průjmových onemocnění, záznamy o jejich léčení. Z vyhodnocení nashromážděných dat je možné konstatovat, že zkrmování probiotických aditiv obsahujících kmen Lactobacillus Sporogenes má významný vliv nejen na zdravotní stav ale také na hmotnostní přírůstky telat.
Vliv kondice holštýnského skotu v období stání na sucho na kvalitu mleziva a mléčnou užitkovost ve vybraném chovu
Křístková, Jana
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit vliv kondice holštýnského skotu v období stání na sucho na kvalitu mleziva a mléčnou užitkovost. K tomuto účelu bylo provedeno bodové hodnocení kondice (Body condition score, BCS) u dojnic v době zaprahnutí (zasušení) a následně po otelení. Pokus proběhl v období od prosince 2015 do října 2016 v podniku Mléčná farma Lubina s. r. o. Bodové hodnocení kondice bylo provedeno v době zasušení a následně do týdne po otelení. Celkem bylo hodnoceno 384 krav v době zasušení a 384 krav po otelení. Hodinu po porodu bylo provedeno oddojení mleziva, u kterého byla zjišťována kvalita pomocí manuálního refraktometru ATC (s automatickou kompenzací teploty). Parametry užitkovosti byly získávány z kontroly užitkovosti pro každou dojnici 100 dnů po otelení. U vlivu kondice dojnic při zasušení bylo zjištěno, že kondice dojnic měla vysoce průkazný vliv (P je menší než 0,01) na průměrné BCS v jednotlivých kondičních rozmezích. U vlivu kondice po otelení bylo zjištěno, že kondice měla vysoce průkazný vliv (P je menší než 0,01) na průměrné BCS v jednotlivých kondičních rozmezích. Dále byl zjištěn průkazný vliv (P je menší než 0,05) na obsah mléčné bílkoviny u dojnic s hodnotou BCS menší nebo rovno 3 (3,77 %) a u dojnic, které se nacházely v optimálním rozmezí BCS, tedy 3,25 až 3,75 (3,89 %). U vlivu pořadí laktace byl prokázán vysoce průkazný vliv (P je menší než 0,01) na dojivost mléka u krav, které se nacházely na 2. laktaci (38,16 kg) a u krav na 3. laktaci (41,17 kg). Dále pak byl zjištěn statisticky průkazný vliv (P je menší než 0,05) na dojivost mléka u krav na 3. laktaci (41,17 kg) a u krav na 4. a vyšší laktaci (38,59 kg). Také byl zjištěn statisticky průkazný vliv (P je menší než 0,05) na obsah mléčné bílkoviny a obsah laktózy u dojnic na 2. laktaci (3,71 % a 5,03 %) a dojnic na 4. a vyšší laktaci (4,10 % a 4,96 %). Ostatní výsledky byly statisticky neprůkazné.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.