Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití Fair Trade v mezinárodním obchodě a jeho význam pro rozvojové země
Drobná, Alena ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Müllerová, Františka (oponent)
Počátky, dnes již celosvětového hnutí-Fair Trade, bychom mohli zařadit do období po skončení druhé světové války, tedy do období čtyřicátých let. Způsob obchodu, označovaný Fair Trade je alternativním přístupem ke konvenčnímu obchodu a je založen na dlouhodobém partnerství mezi výrobcem a spotřebitelem. Základním cílem, který si hnutí stanovuje, je dosažení větší rovnosti v mezinárodním obchodu, zajištění spravedlivějších obchodních podmínek a vytváření příležitostí pro ekonomicky znevýhodněné producenty z rozvojových zemí. Tohoto cíle se organizace snaží dosáhnout především prostřednictvím tzv.,,férové"ceny, za kterou spotřebitelé ve vyspělých zemích fairtradeové výrobky nakupují. Práce je rozdělena do dvou částí. První, teoretická část se věnuje využití Fair Trade v mezinárodním obchodu, jeho významu a očekávaným efektům pro rozvojové země. Praktická část, kde jsem využila metody dotazníkového šetření, má za úkol zmapovat povědomí o značce a problematice Fair Trade v České republice.
Význam Fair trade a zhodnocení jeho přínosu
Polenová, Andrea ; Melcher, Ota (vedoucí práce) ; Čajka, Radek (oponent)
Práce je zaměřená na alternativní způsob pomoci rozvojovým zemím prostřednictvím konceptu Fair trade (FT). Cílem je na základě charakteristik a současného fungování FT zhodnotit, zda má koncept přínos pro producenty a zda dosahuje vytčených cílů. První kapitola uvádí do problematiky FT, jsou zde popsány základní charakteristiky konceptu, principy a pravidla umožňující vstup do fair trade, zastřešující asociace a proces certifikace a udělování licencí. Druhá kapitola mapuje současnou situaci na importních trzích FT a zasazuje trh s FT kávou do mezinárodního kontextu. Ve třetí části jsou uvedeny problémy, otázky a důsledky, které s sebou koncept přináší. Na základě těchto informací je následně shrnutý současný stav FT, jeho pozitivní a negativní dopady, dále je zhodnocen význam, efektivita a přínos pro zapojené producenty.
Fair Trade jako pomoc rozvojovým zemím: Pomáhá těm, kterým má pomáhat?
Helanová, Tereza ; Svoboda, Miroslav (vedoucí práce) ; Babin, Jan (oponent)
Tato práce zkoumá principy a podmínky nastavené organizací Fair Trade. Práce zjišťuje, zda se členství v této organizaci vyplácí a zda takto nastavená pravidla nelimitují některé potenciální zájemce od vstupu. Výzkum je prováděn na trhu kávy, jakožto nejvýznamnějším artiklu Fair Trade. Práce mapuje situaci na trhu kávy a na specializovaném trhu Fair Trade. Otázky jsou zkoumány na základě nákladů a výnosů, které jsou s členstvím v této organizaci spojeny, a to především vstupní poplatky a minimální cena Fair Trade. Podmínky jsou zkoumány v rámci některých členských zemí, především Kostariky. Práce dochází k závěrů, že Fair Trade je pro své členy výhodný, ovšem díky malému zájmu spotřebitelů je přínos menší, než Fair Trade může nabídnout. Práce dále vysvětluje, že podmínky nastavené Fair Trade některým zemědělcům zamezuje ve vstupu.
Fair Trade a jeho význam pro africké země
Vítková, Tereza ; Pavlík, Petr (vedoucí práce) ; Jeníček, Vladimír (oponent)
Cílem diplomové práce je zanalyzovat fungování systému Fair Trade a definovat možnosti, které nabízí producentům pocházejícím z Afriky. První kapitola obsahuje základní charakteristické rysy konceptu Fair Trade, jeho definici, hlavní principy, způsoby certifikace, stručný historický přehled a současný vývoj. Seznamuje také s některými důležitými mezinárodními organizacemi. Druhá kapitola je zaměřena na Fair Trade v Africe. Důležitou součástí je analýza afrického trhu a SWOT analýza. Následuje také vymezení některých významných Fair Trade organizací působících v Africe a jejich hlavních činností. Důraz je v této kapitole kladen zejména na Fair Trade v Africe, na využití a distribuci Fair Trade prémie, komoditní strukturu, počet farmářů zapojených do konceptu Fair Trade a některé další faktory. V poslední části práce se věnuji kakaovému průmyslu v Africe a dvěma významným družstvům působícím na Pobřeží slonoviny a v Ghaně.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.