Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití hořčíku u nosnic
Jandová, Eliška
Diplomová práce se zabývá stanovením retence hořčíku v organismu. Pro experiment byly použity kuřice nosného typu hybrida Bovans Brown od 14. týdne věku. Slepice po celou dobu pokusu byly krmeny ad libitum krmnou směsí s indikátorem oxidem chromitým. Od zahájení snášky byly každý den odebírány vejce pro stanovení pevnosti skořápky. Bilanční stravitelnost hořčíku byla zjišťována ve třídenních periodách. Spotřeba krmiva byla zjišťo-vána indikátorovou metodou. Průměrná bilanční stravitelnost hořčíku z krmné směsi byla 55,1 %. Maximálních hodnot, okolo 58 %, dosahovala mezi 40 – 60 dny po snesení 1. vej-ce. Průběh retence hořčíku od 43. dne před snesením 1. vejce a 73. den po snesení 1. vejce lze vyjádřit polynomickou rovnicí 2. stupně: Y= -0,0009x2 + 0,1316x + 54,12; R2 = 0,6414. S postupující snáškou a hmotností vajec se zvyšovala denní retence hořčíku, která byla před zahájením snášky 127 mg. Během snášky bylo v těle nosnice denně zadržováno 179 – 196 mg hořčíku. Průměrný obsah hořčíku ve skořápce byl 3,771 ± 0,2131 g/kg. Za celé bilanční období byla průměrná spotřeba krmiva 120,13 g. V hodnocení kvality vajec od 17. do 29. týdne věku se všechny hodnoty shodovaly s technologickým návodem daného hybrida.
Základní aspekty výživy nosných plemen slepic
PAPOUŠKOVÁ, Tereza
Tato bakalářská práce se věnuje správné výživě slepic určených k produkci vajec. Jedná se zde především o nosnice chované ve velkochovech. Jsou zde uvedeny informace o nejlepších čistokrevných plemenech chovaných u nás v malochovech a hybridech nosného typu využívaných ve velkochovech. Dále o anatomii a fyziologii trávicího traktu slepice, obecné pojednání o živinách, mineráliích a vitamínech. Tyto informace jsou poté podrobně popsány s ohledem na konkrétní kategorie zvířat a jejich potřeby.
Vnitřní užití minerálních vod ve stravování
VYŽRÁLKOVÁ, Nikola
Bakalářská práce na téma "Vnitřní užití minerálních vod ve stravování" se v teoretické části zabývá tématem doplňování tekutin, nejen kolik tekutin vypít ale také co pít a čemu se naopak vyvarovat. Následující kapitola popisuje co je balneologie, její historii a významné osobnosti. Teoretická část se zabývá především minerálními vodami, jejich vzniku a rozdělení. Závěr teoretické části uvádí, co jsou minerální látky a jejich vliv na lidské tělo. Výzkumnou část tvoří zhodnocení výsledků dotazníkového šetření. Cílem výzkumné části bylo zmapovat frekvenci konzumace minerálních vod v České republice u dospělé populace, se zaměřením na důvody konzumace minerálních vod a zjištění informovanosti populace o minerálních vodách. Podle dotazníkového šetření lidé minerální vody užívají, ale moc se nezajímají o složení či doporučené denní množství. Populace konzumuje minerální vody především kvůli chuti či doplnění tekutin.
Sledování obsahové hladiny vybrané skupiny mikro a makroprvků v zrnu odrůd krmné pšenice produkované v podniku RABBIT Trhový Štěpánov, a.s.
NERAD, František
Cílem diplomové práce je zhodnocení obsahových parametrů vybrané skupiny makro a mikroprvků v zrnu pšenice seté (Triticum aestivum) v rámci skupiny odrůd (Elixer, Vanessa, Tobak, Bombus) určených pro krmné využití. Hodnoceny byly vzorky zrna získané v rámci pokusu vedeného v rámci podniku Rabbit Trhový Štěpánov a.s. na třech různých stanovištích. Vedle analýzy vybrané skupiny kvalitativních parametrů zrna, byly hodnoceny i výnosové parametry (počet rostlin a klasů na plochu a sklizené množství zrna z jednotky plochy). Úvodní část práce se zaměřuje na obecné informace týkající se pšenice, na její význam a využití. Další část literární rešerše se zaměřuje na chemické složení zrna, kvalitu krmné pšenice a na faktory ovlivňují kvalitu krmné pšenice. Nejdůležitější a nejobsáhlejší část literární rešerše je zaměřena na obecné informace týkající se minerálních látek a také jejich významu ve výživě zvířat. Metodika práce zahrnuje představení Holdingu Rabbit Trhový Štěpánov a.s., charakteristiku odrůd a stanovišť, na kterých byl pokus prováděn. Dále samozřejmě obsahuje půdně klimatickou charakteristiku daných stanovišť a metody, které byly využity k získání hodnocených dat. Závěrečná část práce je věnována výsledkům, diskuzi a závěru, ve které se hodnotí a porovnávají dosažené výsledky. Nutno dodat, že data byly získány v rámci uvedeného pokusu v úzké spolupráci s podnikem Rabbit Trhový Štěpánov a.s. a stanovení hladiny vybraných prvků v zrně proběhlo v certifikované laboratoři dle standardizovaných metodik a standardních operačních postupů.
Vegetariánství a těhotenství
Šimončičová, Renáta ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Úvod: Diplomová práce se zaměřuje na problematiku vegetariánství v průběhu těhotenství. Dalším předmětem je především zjištění stravovacích návyků těhotných vegetariánek. Cíle: Cílem teoretické části je seznámit čtenáře s vegetariánstvím a výživou těhotné vegetariánky. Praktická část se pak zaměřuje na stravovací zvyklosti těhotných vegetariánek, na zjištění, jestli mají tyto ženy sklony k alternativám v souvislosti s rozhodováním o vlastním těle a budou-li vést/vedou své děti k vegetariánství. Metody: Průzkum proběhl formou anonymního online dotazníku. Získaná data jsou zobrazena ve formě grafů a tabulek. Část práce je věnována analýze získaných dat. Výsledky: Teoretická část ukazuje na skutečnost, že k vhodně sestavené vegetariánské stravě v těhotenství je zapotřebí dostatek relevantních informací. Z dotazníkového šetření vyplývá, že se většina respondentek stravuje převážně pestře a dle zásad zdravé výživy, s ohledem na vegetariánství. Větší část respondentek je nakloněna alternativám v souvislosti s rozhodováním o vlastním těle. Nadpoloviční většina respondentek uvedla, že své děti nebudou vést/nevedou k vegetariánství. Závěr: Správné sestavení bezmasé stravy vyžaduje určité znalosti a nevystačí pouze s vyloučením masa z jídelníčku. Je třeba brát v potaz nejen zdravotní výhody vegetariánství,...
Onemocnění trávicího aparátu seniorů ve vztahu k životnímu stylu
TICHÁ, Anděla
Základní myšlenkou mé práce je průzkum onemocnění trávicího aparátu seniorů ve vztahu k životnímu stylu. Úvodem objasňuji základní pojmy související s výživou, zdravím, nemocí a prevencí. V další kapitole se věnuji zjištění zdravotního stavu a signálům, které nám tělo dává, když nedostává vše potřebné. Obsahovou stránku zaměřuji na determinanty působící na naše zdraví. Důraz kladu na komplexnost. Dozvíme se jaký je optimální pitný režim, jaké makroživiny a mikroživiny tělo potřebuje, jaké je jejich dělení a z jakých potravin je získáváme. Rozebírám i potřeby pohybu, odpočinku, spánku a duševní hygieny. Tento materiál zobecňuje aktuální požadavky zdravého životního stylu, podle kterých se mohou řídit, budovat a dlouhodobě upevňovat správné návyky pro zdraví a vitalitu.
Poruchy minerálního metabolismu u skotu
KADLECOVÁ, Lenka
Bakalářská práce je členěna na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části práce bylo cílem zpracovat přehled literatury, která pojednává o významných produkčních chorobách skotu s důrazem na poruchy metabolismu minerálních látek, především vápníku, fosforu a hořčíku. V přehledu literatury jsou popsány symptomy, terapie a prevence jednotlivých chorob. Praktická část bakalářské práce zahrnuje dvě oblasti zjištění. První část je zaměřená na příjem sledovaných minerálních látek v krmivech a minerální přísadě dojnicemi na farmě Horní Staňkov. Druhá část práce sleduje obsah minerálních látek a alkalické fosfatázy v krevní plazmě a v moči dojnic. Na základě vyšetření krevní plazmy a moči je zpracován přehled o úrovni saturace dojnic makroprvky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.