Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využitie dreva v histórii na príklade vybraného súboru výrobkov v pamiatkovej rezervácii Vlkolínec
Lunterová, Lucia
Tato práce se zabývá využitím dřeva v historii na příkladě souboru výrobků v památkové rezervaci Vlkolínec na Slovensku, která je zařazena mezi světové kulturní dědictví UNESCO. Současně byla práce doplněna o dendrochronologické datování dvou vybraných hospodářských budov v této rezervaci. Cílem práce bylo zjistit, jaké dřeviny se používaly na výrobu nábytku, hospodářských pomůcek, domácích pomůcek, ale i oken a dveří a výsledky porovnat s literaturou. Dřevina byla na výrobcích určována přímo na místě na základě makroskopických znaků dřeva. Pokud to nebylo možné, byly z daných předmětů odebírané vzorky, které byly identifikovány v laboratoři pod světelným mikroskopem. Datování objektu bylo převedené podle standardní dendrochronologické metodiky. Celkově bylo odebráno 397 vzorků dřevin z 50 předmětů, které sestávaly z 149 častí, kde bylo identifikováno 17 různých dřevin, z toho 11 listnatých dřevin, 4 jehličnaté dřeviny a dva keře. Z toho nejvíc zastoupené byli dřeviny jako smrk (95 vzorků), buk (79 vzorků), javor (60 vzorků) a jasan (42 vzorků). Původ hospodářských budov, na kterých se provádělo dendrochronologické datování spadá do období začátku, až první poloviny 20. století. Také bylo vyhodnoceno, zda si řemeslníci ve Vlkolínci vybírali dřeviny v závislosti na jejich mechanických a fyzikálních vlastností a nebo jen na základě jejich dostupnosti v okolí.
Opětovné využití stavebních dřevěných konstrukcí pro výrobu nábytku
Sedláčková, Petra
Tato práce řeší zpracování již použitého dřeva, které lze znovu využít. Cílem je ukázat, jak tento odpad dále zpracovat, ošetřit a využít pro další výrobu. Práce se zaměřuje na technologické zpracování tohoto materiálu a následné vytvoření finálního produktu. Práce obsahuje také návrh nábytku zakomponovaného do podkrovního interiéru.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.