Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Makrobiotika - plnohodnotná forma stravování?
Sázavský, Jan ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název práce: Makrobiotika - plnohodnotná forma stravování? Cíle práce: Zhodnocení makrobiotiky jako plnohodnotné náhrady konvenční stravy doporučované prezidiem a správní radou Společnosti pro výživu na základě teoretických přístupů a empirických zjištění. Charakteristika výživových složek a analýza z hlediska jejich vlivu na fyzický a psychický stav lidského organismu. Metoda:Cíle diplomové práce bylo dosaženo pomocí metody kvót, kterou byl proveden výběr výzkumného vzorku. Na základě stanovených kritérií a definovaného počtu zástupců pro výběrový soubor byli vybrání pouze ti jedinci, kteří tato kritéria splnili. Byly analyzovány makrobiotické jídelníčky u tří mužů a tří žen. Údaje získané měřením byly porovnávány s denní doporučenou dávkou. Tento model byl vybrán z toho důvodu, že šlo o nejaktuálnější verzi stravovacího modelu. Výsledky: Makrobiotická strava představuje na základě provedeného výzkumu plnohodnotnou alternativní formu stravování. Toto tvrzení se opírá o provedený výzkum se třemi muži a třemi ženami, kteří předložili k analýze týdenní jídelníčky, jejichž přepočet na nutriční hodnoty byl dostatečně obhájen. Z výsledků výzkumu bylo zjištěno, že na makrobiotiku nelze nahlížet jako na stravování, které nenabízí dostatek energie, celý její princip spočívá právě v nízkoenergetické...
Makrobiotika - plnohodnotná forma stravování?
Sázavský, Jan ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název práce: Makrobiotika - plnohodnotná forma stravování? Cíle práce: Zhodnocení makrobiotiky jako plnohodnotné náhrady konvenční stravy doporučované prezidiem a správní radou Společnosti pro výživu na základě teoretických přístupů a empirických zjištění. Charakteristika výživových složek a analýza z hlediska jejich vlivu na fyzický a psychický stav lidského organismu. Metoda:Cíle diplomové práce bylo dosaženo pomocí metody kvót, kterou byl proveden výběr výzkumného vzorku. Na základě stanovených kritérií a definovaného počtu zástupců pro výběrový soubor byli vybrání pouze ti jedinci, kteří tato kritéria splnili. Byly analyzovány makrobiotické jídelníčky u tří mužů a tří žen. Údaje získané měřením byly porovnávány s denní doporučenou dávkou. Tento model byl vybrán z toho důvodu, že šlo o nejaktuálnější verzi stravovacího modelu. Výsledky: Makrobiotická strava představuje na základě provedeného výzkumu plnohodnotnou alternativní formu stravování. Toto tvrzení se opírá o provedený výzkum se třemi muži a třemi ženami, kteří předložili k analýze týdenní jídelníčky, jejichž přepočet na nutriční hodnoty byl dostatečně obhájen. Z výsledků výzkumu bylo zjištěno, že na makrobiotiku nelze nahlížet jako na stravování, které nenabízí dostatek energie, celý její princip spočívá právě v nízkoenergetické...
Alternativní způsoby stravování u studentů vysokých škol v Českých Budějovicích
VESELKOVÁ, Barbora
Tato bakalářská práce se zabývá alternativními směry výživy u vysokoškolských studentů v Českých Budějovicích. Teoretická část obsahuje charakteristiku nejznámějších alternativních směrů výživy a jejich možná nutriční rizika. Dále jsou v teoretické části uvedeny možné důvody přechodu k alternativnímu stravování. Praktická část vyhodnocuje zastoupení alternativních směrů stravování u studentů vysokých škol v Českých Budějovicích. Také zjišťuje míru zastoupení konkrétních alternativních směrů, názory studentů na alternativní stravu, množství přijímaných tekutin s ohledem na způsob stravování, příjem doplňků stravy a změny pociťované přechodem k alternativní stravě. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí anonymního dotazníkového šetření v elektronické formě. Získané údaje jsou zpracovány v tabulkové a grafické podobě.
Alternativní stravovací směry a jejich uplatnění v populaci.
BOSÁKOVÁ, Heda
Cílem mé bakalářské práce je předložit stručný přehled nejvýznamnějších vědecky uznávaných alternativních stravovacích směrů. Teoretická část analyzuje odbornou literaturu. Nejprve se věnuji stravovacím zvyklostem. Dále se věnuji vegetariánství, makrobiotice, racionální výživě a dělené stravě. Závěrečnou kapitolu teoretické části věnuji stravovacím směrům, které mají nejkratší historii, tedy organické a ochranné stravě. V praktické části se zabývám zjišťováním informovanosti vybraného vzorku populace v oblasti alternativních stravovacích směrů a dále se pokouším zmapovat popularitu těchto směrů. Výzkum byl prováděn pomocí dotazníku, zúčastnilo se ho 180 respondentů. Obě výzkumné otázky byly potvrzeny.
Dietetika duše. K praktické filosofii (estetice) osvícenství a biedermeieru
Lorenzová, Helena
Studie je věnována teorii životního stylu tzv. třetího stavu, tj. měšťanstva v epoše osvícenství a biedermeieru.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.