|
Využití antimikrobiálních produktů živočišného původu v kosmetice
Puškárová, Radka ; Bokrová, Jitka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá charakterizací a využitím syrovátky v její volné a enkapsulované formě a její aplikací do kosmetického průmyslu. Teoretická část se zaměřuje převážně na charakterizaci syrovátky, hlavně na její antimikrobiálních vlastnosti a dále na využití těchto vlastností k aplikaci do kosmetické chemie. Také zde byly popsány metody enkapsulace a charakterizace částic. V experimentální části byla syrovátka testována na antimikrobiální vlastnosti dvěma různými metodami, dále byla enkapsulována do třech typů částic: liposomů, alginátových a chitosanových části. U částic byla testována dlouhodobá koloidní stabilita v čase jeden a tři týdny v modelových podmínkách Na závěr byly připraveny krémy s přídavkem syrovátky. Krémy byly pomocí analytické centrifugace také testovány na sedimentační stabilitu.
|
|
Perspektivy využití laktoferinu
Pavlík, Patrik
Tato práce se zaměřovala na shrnoutí poznatků zabývajících se laktoferinem, jako jsou zdroje jeho získavání, metody izolace, biochemické vlastnosti, struktura a odolnost vůči denaturaci za různých podmínek. Zároveň jsou specifikovány biologické účinky Lf na lidský organismus, především se zaměřením na antivirální účinky, podporu imunity a zvýšení výkonnosti u sportovců. Dále byla věnována pozornost metodám enkapsulace a dodávání Lf do organismu, kde nejúčinnější metodou stále zůstává metoda perorálního podání. Současně jsou shrnuty možnosti jeho současného využití v potravinářství a dalších odvětvích. Poslední částí práce bylo vytvoření změsi vhodné pro tisk jedlých obalů vytisknutých prostřednictvím 3D tiskárny na potraviny, do kterých by bylo možné Lf později enkapsulovat a vytvořit tak funkční potravinu.
|
|
Využití antimikrobiálních produktů živočišného původu v kosmetice
Puškárová, Radka ; Bokrová, Jitka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá charakterizací a využitím syrovátky v její volné a enkapsulované formě a její aplikací do kosmetického průmyslu. Teoretická část se zaměřuje převážně na charakterizaci syrovátky, hlavně na její antimikrobiálních vlastnosti a dále na využití těchto vlastností k aplikaci do kosmetické chemie. Také zde byly popsány metody enkapsulace a charakterizace částic. V experimentální části byla syrovátka testována na antimikrobiální vlastnosti dvěma různými metodami, dále byla enkapsulována do třech typů částic: liposomů, alginátových a chitosanových části. U částic byla testována dlouhodobá koloidní stabilita v čase jeden a tři týdny v modelových podmínkách Na závěr byly připraveny krémy s přídavkem syrovátky. Krémy byly pomocí analytické centrifugace také testovány na sedimentační stabilitu.
|
|
Využití uhlíkových materiálů pro studium iontů kovů, kvantových teček a kov-vázajícího laktoferinu
Fialová, Dana
V předkládané disertační práci s názvem "Využití uhlíkových materiálů pro studium iontů kovů, kvantových teček a kov-vázajícího laktoferinu" byly využity určité formy uhlíku pro konkrétní aplikaci. Pro izolaci iontů těžkých kovů z vodných roztoků byly použity nanoformy uhlíku, jakými jsou uhlíkové nanotrubky, redukovaný oxid grafenu a expandovaný uhlík. Tyto materiály se vyznačují velkým měrným povrchem a schopností na svůj povrch, ať už fyzikální nebo chemickou sorpcí, vázat ionty těžkých kovů. Byl studován vliv doby interakce na účinnost adsorpce a byla stanovena koncentrační kapacita použitých sorbentů. Dále byla práce zaměřena na elektrochemickou detekci kvantových teček, kterými byl značen chřipkový vir a také na detekci přítomnosti proteinu vázajícího kov, laktoferinu. Elektrochemická detekce kvantových teček a laktoferinu byla provedena s pomocí elektrody ze skelného uhlíku. Detekce iontů stříbra na různých uhlíkových pastových elektrodách byla dalším cílem této práce a získané výsledky byly využity pro studium antimikrobiálního účinku enkapsulovaných iontů stříbra na bakteriální kulturu Staphylococca aurea.
|
| |