Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití antimikrobiálních produktů živočišného původu v kosmetice
Puškárová, Radka ; Bokrová, Jitka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá charakterizací a využitím syrovátky v její volné a enkapsulované formě a její aplikací do kosmetického průmyslu. Teoretická část se zaměřuje převážně na charakterizaci syrovátky, hlavně na její antimikrobiálních vlastnosti a dále na využití těchto vlastností k aplikaci do kosmetické chemie. Také zde byly popsány metody enkapsulace a charakterizace částic. V experimentální části byla syrovátka testována na antimikrobiální vlastnosti dvěma různými metodami, dále byla enkapsulována do třech typů částic: liposomů, alginátových a chitosanových části. U částic byla testována dlouhodobá koloidní stabilita v čase jeden a tři týdny v modelových podmínkách Na závěr byly připraveny krémy s přídavkem syrovátky. Krémy byly pomocí analytické centrifugace také testovány na sedimentační stabilitu.
Perspektivy využití laktoferinu
Pavlík, Patrik
Tato práce se zaměřovala na shrnoutí poznatků zabývajících se laktoferinem, jako jsou zdroje jeho získavání, metody izolace, biochemické vlastnosti, struktura a odolnost vůči denaturaci za různých podmínek. Zároveň jsou specifikovány biologické účinky Lf na lidský organismus, především se zaměřením na antivirální účinky, podporu imunity a zvýšení výkonnosti u sportovců. Dále byla věnována pozornost metodám enkapsulace a dodávání Lf do organismu, kde nejúčinnější metodou stále zůstává metoda perorálního podání. Současně jsou shrnuty možnosti jeho současného využití v potravinářství a dalších odvětvích. Poslední částí práce bylo vytvoření změsi vhodné pro tisk jedlých obalů vytisknutých prostřednictvím 3D tiskárny na potraviny, do kterých by bylo možné Lf později enkapsulovat a vytvořit tak funkční potravinu.
Využití antimikrobiálních produktů živočišného původu v kosmetice
Puškárová, Radka ; Bokrová, Jitka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá charakterizací a využitím syrovátky v její volné a enkapsulované formě a její aplikací do kosmetického průmyslu. Teoretická část se zaměřuje převážně na charakterizaci syrovátky, hlavně na její antimikrobiálních vlastnosti a dále na využití těchto vlastností k aplikaci do kosmetické chemie. Také zde byly popsány metody enkapsulace a charakterizace částic. V experimentální části byla syrovátka testována na antimikrobiální vlastnosti dvěma různými metodami, dále byla enkapsulována do třech typů částic: liposomů, alginátových a chitosanových části. U částic byla testována dlouhodobá koloidní stabilita v čase jeden a tři týdny v modelových podmínkách Na závěr byly připraveny krémy s přídavkem syrovátky. Krémy byly pomocí analytické centrifugace také testovány na sedimentační stabilitu.
Využití uhlíkových materiálů pro studium iontů kovů, kvantových teček a kov-vázajícího laktoferinu
Fialová, Dana
V předkládané disertační práci s názvem "Využití uhlíkových materiálů pro studium iontů kovů, kvantových teček a kov-vázajícího laktoferinu" byly využity určité formy uhlíku pro konkrétní aplikaci. Pro izolaci iontů těžkých kovů z vodných roztoků byly použity nanoformy uhlíku, jakými jsou uhlíkové nanotrubky, redukovaný oxid grafenu a expandovaný uhlík. Tyto materiály se vyznačují velkým měrným povrchem a schopností na svůj povrch, ať už fyzikální nebo chemickou sorpcí, vázat ionty těžkých kovů. Byl studován vliv doby interakce na účinnost adsorpce a byla stanovena koncentrační kapacita použitých sorbentů. Dále byla práce zaměřena na elektrochemickou detekci kvantových teček, kterými byl značen chřipkový vir a také na detekci přítomnosti proteinu vázajícího kov, laktoferinu. Elektrochemická detekce kvantových teček a laktoferinu byla provedena s pomocí elektrody ze skelného uhlíku. Detekce iontů stříbra na různých uhlíkových pastových elektrodách byla dalším cílem této práce a získané výsledky byly využity pro studium antimikrobiálního účinku enkapsulovaných iontů stříbra na bakteriální kulturu Staphylococca aurea.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.