Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
"Hmyzí královna v říši neobvyklých pochoutek": Zážitkový turismus, jídelní festivaly a soukromé ochutnávky v perspektivě sociokulturní antropologie
Matušínská, Radka ; Slavková, Markéta (vedoucí práce) ; Zandlová, Markéta (oponent)
Diplomová práce pojednává o tom, jak jsou konceptualizovány neobvyklé pochoutky z pohledu sociokulturní antropologie, konkrétně v kontextu subdisciplíny antropologie jídla. Neobvyklými pochoutkami jsou myšleny takové pokrmy, které se z našeho pohledu zdají být netradiční a unikátní, ale také šokující či vnímané jako "bizarní". Skrze komplexní zachycení zkušenosti jednotlivce při celém procesu konzumace těchto pokrmů bude interpretováno, co pro něj tato zkušenost znamená, jaké jsou pro ni motivace a jak je následně zvýznamňována v rámci sebeprezentace. Dále bude zkoumáno, jakou mají neobvyklé pochoutky roli v rámci poznávání cizích zemí a zda jsou nositeli kulturního a symbolického významu.
"Hmyzí královna v říši neobvyklých pochoutek": Zážitkový turismus, jídelní festivaly a soukromé ochutnávky v perspektivě sociokulturní antropologie
Matušínská, Radka ; Slavková, Markéta (vedoucí práce) ; Zandlová, Markéta (oponent)
Diplomová práce pojednává o tom, jak jsou konceptualizovány neobvyklé pochoutky z pohledu sociokulturní antropologie, konkrétně v kontextu subdisciplíny antropologie jídla. Neobvyklými pochoutkami jsou myšleny takové pokrmy, které se z našeho pohledu zdají být netradiční a unikátní, ale také šokující či vnímané jako "bizarní". Skrze komplexní zachycení zkušenosti jednotlivce při celém procesu konzumace těchto pokrmů bude interpretováno, co pro něj tato zkušenost znamená, jaké jsou pro ni motivace a jak je následně zvýznamňována v rámci sebeprezentace. Dále bude zkoumáno, jakou mají neobvyklé pochoutky roli v rámci poznávání cizích zemí a zda jsou nositeli kulturního a symbolického významu.
Místní potraviny a gastronomické tradice jako nástroj podpory regionální ekonomiky
Bláhová, Anna ; Tyslová, Irena (vedoucí práce) ; Dianová, Markéta (oponent)
Diplomová práce se zabývá lokálními potravinami a gastronomickými tradicemi, které jsou jedním z důležitých nástrojů podpory cestovního ruchu v regionech. V teoretické části práce jsou objasněny vybrané pojmy z oblasti kulinářského turismu a gastronomie, dále je vymezena ekonomická lokalizace a její vazby k regionálním potravinám, zároveň jsou v této části zmapovány konkrétní formy podpory místních potravin v České republice. Praktická část se zaměřuje na analýzu konkrétního gastronomického projektu: Ochutnejte Moravu, který se věnuje regionální moravské gastronomii a podporuje propagaci regionální potravinářské produkce organizováním kulturních událostí. Výsledné poznatky jsou shrnuty v závěrečném zhodnocení ekonomických dopadů regionální gastronomie a je navrženo další možné využití potenciálů regionálních produktů při obnově místních tradic.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.