Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 29 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Individualizované krmení nedonošených dětí v praxi
Kotíková, Aneta ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Kudláčková, Zděnka (oponent)
Diplomová práce se zabývá individualizovaným krmením předčasně narozených dětí. Cílem této práce bylo vyhodnotit prospěch orofaciální stimulace a hodnoty porovnat se skupinou nedonošených novorozenců, které byly krmeny standardně, bez jakéhokoliv zásahu. Měření probíhalo ve třech obdobích života dítěte. Při propouštění z porodnice, v 1. a 2. roce života. Mezi hodnotící parametry patřila doba hospitalizace, strava při propouštění, ve 12. a 24. měsíci a antropometrické parametry jako je BMI, hmotnostně - výškový poměr, obvod hlavy a tělesná délka. Orofaciální stimulace probíhala vždy před každým kojením v průběhu hospitalizace. Ve sledovaném období byly u předčasně narozených dětí zaznamenány statisticky významné změny u dnů hospitalizace, stravě při propuštění a ve 12. a 24. měsíci. Obtíže při kojení se po orofaciální stimulaci výrazně snížily. Studie však neprokázala signifikantní rozdíly orofaciální stimulace na antropometrické parametry. Z toho vyplývá, že orofaciální stimulace neovlivňuje růst novorozence, pouze podporuje a zlepšuje kvalitu kojení. Souhrnně lze říci, že metoda orofaciální stimulace je účinnou formou podpory kojení předčasně narozených dětí a novorozenci z této metody profitovali. Klíčová slova: orofaciální stimulace, předčasně narozené děti, výživa
Porovnávací studie bezobilných komplexních krmných směsí (KKS) pro morčata
POSTLOVÁ, Štěpánka
Cílem této bakalářské práce bylo porovnání komerčně prodávaných bezobilných komplexních krmných směsí (KKS) pro morčata. Zejména porovnání technologie výroby, obsahu živin a cen nabízených krmiv. Dohromady bylo porovnáváno 10 bezobilných KKS a výsledky byly diskutovány s literaturou. Sledován byl zejména způsob výroby krmiv a obsah hlavních živin potřebných pro morče. Jako doplněk bylo přidáno srovnání průměrných cen krmiv za jeden kilogram. Na základě hodnot krmiv, sumarizovaných v tabulkách, byly vytvořeny příslušné grafy. Z těchto dat byl závěrem sestaven pomyslný žebříček nejvhodnějších krmiv.
Výživa dojnic v daném zemědělském podniku
NEUGEBAUEROVÁ, Eva
Tato bakalářská práce je zaměřena na kvalitu a úroveň výživy vysokoužitkových dojnic českého strakatého skotu. Práce je koncipována do dvou částí. První část tvoří teoretickou základnu zkoumané problematiky. Praktická část se zabývá zejména hodnocením faktorů podílejících se na kvalitě a úrovni krmení a výživy dojnic v praxi.
Vliv kojení a raného způsobu krmení na vývoj artikulačních obtíží
Businská, Markéta ; Klenková, Jiřina (vedoucí práce) ; Horynová, Jana (oponent)
Diplomová práce je na speciálně-pedagogické téma se zaměřením na oblast logopedie. Ve své teoretické části shrnuje poznatky z problematiky vývoje řeči u dětí v raném věku a věku předškolním, zaměřuje se také na souvislost mezi kojením a jinými způsoby krmení v raném věku, vývoj orofaciální soustavy a vývoj artikulace jednotlivých hlásek. V praktické části je uveden výzkum kvalitativní povahy. Obsahuje informace z rozhovorů s matkami dětí, které mají diagnostikovanou dyslalii. Na základě zakotvené teorie byly zpracovány získané informace a vytvořeny závěry výzkumu. Klíčová slova dyslalie, orofaciální soustava, kojení, krmení, vývoj řeči, dudlík, zakotvená teorie
Technika chovu zakrslého králíka
Valentová, Soňa
V bakalářské práci na téma Technika chovu zakrslého králíka je popsán chov zakrslého králíka ve všech jeho souvislostech. První část práce je věnována domestikaci, historii a významu chovu zakrslého králíka. Dále jsou uvedena a popsána plemena zakrslých králíků chovaná v ČR. Ve druhé části se práce zaobírá chovem, genetikou zakrslosti a selekcí v chovu, technologií ustájení, krmení, napájení a požadavky na mikroklima, výživou, reprodukcí, péčí a ošetřováním a zdravotní problematikou chovu králíků se zaměřením na prevenci onemocnění. Poslední část bakalářské práce je věnována zhodnocení vlastního chovu zakrslých beranů. Pozornost je zaměřena především na reprodukční ukazatele a vlastnosti, na jednotlivé odlišnosti zakrslých beranů s klasickou srstí, zakrslých saténových, rex a saténových rex beranů. Vybraný existující chov byl popsán a zhodnocen byl průměrný a celkový počet narozených a odchovaných mláďat zakrslých beranů od samic s různou strukturou srsti, dále ztráty narozených mláďat, poměr pohlaví odchovaných mláďat, vliv různých faktorů na počet vrhů, zabřezávání a délku březosti.
Výživa a krmení jednotlivých kategorií králíků chovaných v ČR
Halvová, Lucie
Tato práce je zaměřena na výživu a krmení jednotlivých kategorií králíků chovaných v České republice. První část je zaměřena na obecnou charakteristiku králíka domácího, jeho původ, zoologické zařazení a historii jak ve světě, tak v Českých zemích. Dále se zabývá trávicím ústrojím králíků a samotným trávením potravy a živin. Další části se věnují konkrétně výživě a krmivům. Jsou zde popsána obecná krmiva pro králíky, technika krmení a specifické krmení pro jednotlivé věkové kategorie králíků. Druhá část práce zahrnuje výsledky pokusu, ve kterém byl sledován vliv výživy a krmení na přírůstky živé hmotnosti u vybraných skupin králíků ve vlastním chovu.
Výživa a krmení králíků středních plemen v drobnochovu
Šiplák, Tomáš
Tato bakalářská práce na téma Výživa a krmení králíků středních plemen v drobnochovu uvádí ve svém úvodu obecné informace o králících. Nejprve se zabývá jejich zoologickým zařazením, dále pak jejich původem a domestikací a také významem jejich chovu. Následně je zde charakterizováno několik středních plemen králíků, která jsou mezi drobnochovateli nejoblíbenější a nejčastěji chovaná. V navazující části je popsána trávicí soustava králíků. Nejprve z anatomického pohledu a dále pak z pohledu fyziologického, který popisuje vlastní trávení a vstřebávání živin. Podstatná část této práce se zabývá především výživou a krmením. Nejprve je zde uvedeno rozdělení krmiv s charakteristikou základních živin. Následně jsou uvedena krmiva, která jsou vhodná pro krmení králíků v drobnochovech. Závěrečná experimentální část je zaměřena na sledování růstové schopnosti králíků v závislosti na odlišném složení krmné dávky. Po vyhodnocení tohoto experimentu můžeme konstatovat, že králíci krmení kompletní krmnou směsí dosahují vyšších přírůstků, a tím pádem rychleji dosáhnou porážkové hmotnosti v porovnání s králíky krmenými tradičním způsobem.
Management generačních ryb candáta obecného (Sander lucioperca) a jeho vliv na produkci jiker a larev
MALINOVSKYI, Oleksandr
ato dizertační práce se zabývá a optimalizuje reprodukční techniky candáta obecného se zaměřením na fyziologické a ekologické nároky generačních ryb: (I) Výtěrové chování a správný výběr výtěrového substrátu je důležitá součást biologie tohoto druhu. Hlavním výsledkem této studie byla silná preference k výtěrovému místu. Výběr substrátu nebyl ovlivněn teplotou ani zmenšením dostupností preferovaných hnízd, samci více preferovali kartáčová hnízda. (II) Výtěr v zajetí nám snižuje především u samic fyziologický stav generačních ryb. U samců bylo zjištěno silné ochranné chování, při kterém docházelo k napadání samic. Separace pohlaví signifikantně snižuje zranění samic a zlepšuje fyziologický stav generačních ryb. (Ill) Tato studie testovala využití různých protiplísňových koupelí s cílem snížit povýtěrovou mortalitu generačních ryb. Dlouhodobá koupel (144 h) v kuchyňské soli o koncentraci 5 a 10 g L-1 a ve formaldehydu (0,015 ml L-1) při délce expozice 72 h významně snížily povrchové zaplísnění a povýtěrovou mortalitu generačních ryb. Tyto koupele jsou velice praktické a efektivně snižují mortalitu vytřených generačních ryb. Vedle toho, použití kuchyňské soli je také šetrné k životnímu prostředí. (lV) Krmení živými rybami je důležité pro dozrávaní gamet, a to zejména u ryb z volných vod, které nekonzumují peletové krmivo. Tato studie se zaměřovala na závislost teploty vody na počtu zkonzumovaných ryb. Průměrná biomasa zkonzumovaných ryb se signifikantně zvyšovala s nárůstem teploty vody od 4,5°C. Obecně v předvýtěrovém období samice zkonzumují více ryb než samci. Se zvyšující se teplotou vody (8,5 °C), studie ukazovala tendenci ke konzumaci největší kořisti.
Problematika výživy masného typu ovcí plemene Charollais
SAMCOVÁ, Eva
Cílem bakalářské práce bylo zpracování problematiky výživy masného typu ovcí plemene Charollais v průběhu celého roku a s ním spojené zpracování systému výživy v jednotlivém ročním období, problematika krmení konzervovanými a čerstvými krmivy, změny krmné dávky s ohledem na zapouštění a bahnění u ovcí a s ohledem na připouštění u beranů. Jako nejlepší krmný prvek se jeví pastva s dostatkem čerstvé píce a pohybu ovcí na čerstvém vzduchu, což jim napomáhá k rozvoji svaloviny a přispívá k dobré užitkové vlastnosti masa. Ovce jsou u nás chovány především na maso, mléko, kůži a vlnu. Na Farmě Kostelec jsem vykonávala praxi a mohla tak získat cenné informace ohledně výživy a krmení ovcí plemene Charollais. Během této praxe jsem si odebrala 1 kg vzorku krmiva (doplňkového krmiva pro ovce a kozy) ve formě granulí a provedla tak laboratorní test na obsah sušiny, dusíkatých látek, popele, hrubé vlákniny a tuku. Na základě toho jsem sestavila tabulku s výslednými hodnotami a porovnala se skutečnými údaji.
VÝZNAM VITAMINŮ VE VÝŽIVĚ DRŮBEŽE
KUDRNOVÁ, Eva
Bakalářská práce se zabývá výživou, krmením drůbeže a významem vitaminů především u nosnic, výkrmových brojlerů a kachen. Nedostatek vitaminů totiž vede nejen k metabolickým onemocněním, které mohou výrazněji narušovat produktivitu a efektivitu chovu. V první části práce objasňuji význam vitaminů, dále jejich rozdělení podle rozpustnosti. Věnuji se trávicí soustavě u ptáků, fyziologii trávení. Ve druhé části práce poskytuji informace ohledně výživy a krmení drůbeže. V závěrečné části navrhuji možná opatření, která povedou ke zlepšení zdravotního stavu, produkce a welfare drůbeže.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 29 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.