Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kastrace kanečků a minimalizace výskytu kančího pachu
Lujka, Jan
Práce pojednává o způsobech minimalizace kančího pachu. O metodách kastrace kanců, o výhodách a nevýhodách jednotlivých kastračních metod. Dále pojednává o alternativních způsobech odstranění kančího pachu, jako je výkrm kanců, sexování spermií, nutriční manipulaci a změnách technologie chovu. V této práci jsou také popsány rozdíly jatečných hodnot u kanců, vepřů, prasnic a imunokastrátů. Je zde porovnána ekonomika chovu v závislosti na pohlaví.
Detekce polymorfismu genu CYB5A ve vztahu ke skatolu, indolu a androstenonu u kanců
Lávičková, Monika
Výskyt kančího pachu negativně ovlivňuje kvalitu masa a je výrazný i po tepelné úpravě. Je způsoben především vysokou koncentrací androstenonu, indolu a skatolu v tuku zvířat. Tato bakalářská práce pojednává o problematice kančího pachu u nekastrovaných samců a o jeho vlivu na kvalitu masa. Především se zabývá polymorfismem v genu CYB5A a jeho vztahem s androstenonem, indolem a skatolem. V této práci byl stanovován genotyp u 40 vzorků kanců komerčních hybridů po-mocí metody PCR-RFLP. Poté byly vypočteny frekvence alel a genotypů. Nakonec byla data statisticky vyhodnocena pomocí asociační analýzy u mnou sledovaných ge-notypů CC a CT v závislosti ke sledovaným znakům, pomocí programu SAS. U všech vzorků byly p-hodnoty vyšší než 0,05, a proto nebyla pozorována průkazná asociace pozorovaných znaků s polymorfismem C> T.
Polymorfismus genu CYP2E1 ve vztahu k hladině skatolu a androstenonu kanců
Táflová, Michaela
Tato práce se zabývá tím, jak může polymorfismus v tomto genu ovlivnit metabolismus skatolu a androstenonu v játrech kanců. Akumulace těchto látek v tukové tkáni způsobuje nežádoucí zápach kančího masa, který negativně ovlivňuje využití kanečků ve výkrmu. Selekce jedinců se známými polymorfismy v genu CYP2E1, které prokazatelně snižují hladinu skatolu v tukové tkáni, by mohla být řešením, které by nemělo dopad na welfare zvířat, a pomocí kterého by mohlo dojít ke zlepšení kvality masa a ekonomiky chovu. V této práci byla izolována DNA z 90 vzorků krve prasniček, kanců a kastrátů. Tyto vzorky byly následně osekvenovány metodou Sangerova sekvenování, za účelem zjištění frekvence alel a genotypů pro zjišťované polymorfismy. Byla provedena asociační analýza zjištěných genotypů a naměřených hodnot skatolu a androstenonu. Vzhledem k nízkému počtu vzorků s vyšší naměřenou hodnotou složek kančího pachu, nebyly nalezeny statisticky průkazné rozdíly mezi genotypy a těmito znaky.
Problematika kvality masa a kančího pachu
NOVÁKOVÁ, Aneta
Tato diplomová práce je zaměřena na zpracování informací o problematice kvality masa a kančího pachu. Využití masa kanečků je v posledních letech velmi časté téma v oblasti welfare zvířat. Kromě tradiční kastrace prasat, která je pro selata fyzicky i psychicky vysilující, jsou v dnešní době nové alternativy předcházející vzniku kančího pachu. V první části této práce jsou uvedeny aspekty chovu prasat a kanečků, problematiky kančího pachu a možností, jak nepřijatelný pach eliminovat. Pomocí vybraných metod senzorické analýzy byly hodnoceny váhově odstupňované vzorky kančího masa. Záměrem bylo zjistit hranici přijatelnosti kančího pachu pro konzumenta. Pro potřeby veterinárního dozoru na jatkách se v České republice využívá zkouška varem k identifikaci kančího pachu. V praktické části jsme použili zkoušku varem, kdy hodnotitelé u některých vzorků nalezli nepříjemný pach. Více citlivé na pach v mase, který je způsobený steroidními hormony, byly ženy než muži. V dalších senzorických zkouškách hodnotitelé seřazovali předložené vzorky dle jejich preference od nejlepšího po nejhorší a následně v párové zkoušce označovali intenzitu rozdílů mezi vzorky. Výsledky zkoušek se zpracovávaly dle dané metodiky a norem ČSN. Mezi jednotlivými vzorky kančího masa se našly statisticky významné rozdíly na hladině pravděpodobnosti 95 %.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.