|
Identifikace baktérií mléčného kvašení v kysaných mléčných výrobcích s využitím amplifikačních metod
Jurečková, Nela ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce je izolovat genomovou DNA ze 7 mléčných výrobků (jogurty/ jogurtové mléko) v takové kvalitě, aby bylo možné ji použít pro PCR. K izolaci DNA byly použity magnetického částice (P(HEMA-co¬-GMA)). DNA byla reverzibilně adsorbována na mikročástice v přítomnosti 8% poly(ethylen glykolu) PEG 6000 a 5 M chloridu sodném. Absorbovaná DNA byla z mikročástic uvolněna do TE pufru o nízké iontové síle a použita jako DNA matrice do rodově specifické PCR Lactobacillus. Přítomnost DNA rodu Lactobacillus byla prokázána ve všech analyzovaných výrobcích.
|
| |
|
Chování spotřebitele na trhu s jogurty v Jihomoravském kraji
Hlaváčková, Pavla
Tato bakalářská práce se zabývá chováním spotřebitele na trhu s jogurty v Jihomoravském kraji. Zjišťuje frekvenci konzumace jogurtů, nákupní zvyklosti, preference a postoje spotřebitelů. Dále identifikuje hlavní faktory, které ovlivňují spotřebitele při nákupu jogurtů a hodnotí vliv obalu, značky, reklamy a ostatní propagace. Na základě výsledků získaných prostřednictvím dotazníkového šetření jsou navržena doporučení pro subjekty, které na tomto trhu působí.
|
|
Vliv nutričně významných látek na vybrané senzorické vlastnosti mléčných výrobků
HRADILOVÁ, Kristina
Cílem diplomové práce bylo posoudit chemické složení a vybrané vlastnosti sýrů a jogurtů, do kterých bylo přidáno různé množství sušeného odstředěného mléka (SOM). V literární rešerši je zmíněna charakteristika a dělení sýrů a jogurtů, jejich nutriční význam, reologie a její změny po přídavku bílkovin. V experimentální části bylo pomocí spektofotometrie zjištěno chemické složení jogurtů a sýrů, zjištěna jejich kyselost, viskozita, barva a tvrdost. Z výsledků vyplynulo, že existují korelace mezi obsahem SOM a obsahem bílkovin, tuků, laktózy a sušinou jogurtů a sýrů, dále mezi obsahem SOM a tvrdostí, kyselostí a barvou sýrů, dále mezi obsahem SOM a kyselostí a viskozitou jogurtů. Výsledky této práce umožňují stanovit ideální množství přídavku SOM do sýrů a jogurtů tak, aby se zlepšily jejich nutriční a senzorické vlastnosti.
|
|
Ftaláty v jogurtech po dobu skladování
Stará, Markéta
Diplomová práce Ftaláty v jogurtech po dobu skladování je zaměřena na monitoring esterů kyseliny ftalové ve vzorcích jogurtů v závislosti na době skladování. Detekovanými ftaláty byly di-2-(ethylhexyl)-ftalát (DEHP) a di-n-butyl-ftalát (DBP), jež patří mezi nejpoužívanější plastifikátory polymerních materiálů, zejména polyvinylchloridu. Byly analyzovány vzorky jogurtů s přídavkem 1 % a 5 % chia a bambusové vlákniny, jež byly následně porovnány s jogurty natural. Celkem bylo analyzováno 120 vzorků jogurtů, u nichž byly naměřeny koncentrace DBP v rozmezí hodnot od 0,2 mg.kg-1 do 7,7 mg.kg-1 původní suroviny, u DEHP byly naměřeny koncentrace od nedetekovaných hodnot do 2,6 mg.kg-1 původní suroviny. V analyzovaných obalech, do nichž byly jogurty plněny, byly stanoveny průměrné hodnoty DBP 174,1 µg.dm-2 (68,0 µg.g-1 plastu) a DEHP 26,2 µg.dm-2 (10,2 µg.g-1 plastu). K analýze ftalátů byla po předchozí přípravě vzorků použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie.
|
|
Vliv konzumace probiotik a synbiotik na modulaci intestinální mikroflóry a produkci tyraminu
Kolářová, Miroslava
Cílem studie bylo porovnat vliv 3týdenní konzumace komerčního jogurtu, obsahujícího probiotické kmeny bakterií Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 a Lactobacillus acidophilus LA-5 (P) a stejného druhu jogurtu s přídavkem prebiotika-inulinu (S), na počty fekálních bakterií u zdravých probandů. Randomizovaná, paralelně zaslepená, překřížená, otevřená – DBPC studie byla provedena s 66 dobrovolníky. 3týdenní konzumace probiotického a synbiotického jogurtu zvýšila (P menší 0,01) počet bifidobakterií a bakterie druhu Lactobacillus acidophilus, zároveň došlo ke snížení (P menší 0,01) počtu klostrídií, enterokoků a bakterie druhu E. coli ve vzorcích stolice, v porovnání s kontrolní skupinou. Zároveň konzumace probiotik a synbiotik snížila (P menší 0,05) počet enterokoků a bakterie druhu E. coli produkujících tyramin vyizolovaných z fekálních vzorků. U synbiotické skupiny zůstávaly zvýšené počty bifidobakterií a bakterie druhu Lactobacillus acidophilus vyšší i po týdnu od ukončení konzumace jogurtu. U klostrídií, enterokoků a E. coli došlo v tomto týdnu k udržení nižší početní hladiny (P menší 0,05). Z výsledků je možné vyvodit, že synbiotické jogurty jsou lepší než probiotické výrobky při udržení zvýšené hladiny prospěšných bakterií a ke snížení potencionálních patogenních bakterií ve střevě.
|
|
Možnosti využití ovčího mléka v potravinářství
Lattonová, Jana ; Legarová, Veronika (vedoucí práce) ; Vladimír, Vladimír (oponent)
Bakalářská práce na téma Možnosti využití ovčího mléka v potravinářství je přehlednou literární rešerší zabývající se možnostmi využití ovčího mléka, jeho složením a odlišnostmi od mléka jiných zvířat, možnostmi zpracování v potravinářském průmyslu a jeho vlivem na lidské zdraví. Práci lze rozdělit na dvě části. První, obecná část pojednává o domestikaci, historii chovu ovcí a nemocech v chovech ovcí. Tato část má svou důležitost zejména proto, že bez domestikace by žádná možnost využití mléka nebyla a jen zdravé zvíře, jak fyzicky, tak psychicky nám může poskytovat užitek a produkci, kterou od něj očekáváme.
V druhé části se práce zabývá mlékem a jeho zpracováním. Uvádí se zde dvě vybraná mléčná plemena ovcí a vliv plemenné příslušnosti na produkci mléka. Dále se uvádí složení ovčího mléka a porovnání se složením ostatních zvířat, jejichž mléko je používáno v potravinářství. V práci se uvádí, že přítomnost jednotlivých složek ovčího mléka se až na výjimky neliší od mléka kozího či kravského, ale jeho rozdíl je především v obsahu těchto složek, který je u ovčího mléka v některých parametrech až dvojnásobná. Dále se práce zabývá zpracováním mléka na sýry, jogurty a další fermentované a mléčné výrobky, jejich postupem ve zpracování a použití mléčných kultur. V neposlední řadě se práce zabývá vlivem konzumace mléka, sýru a fermentovaných mléčných výrobků na zdraví lidí.
|
|
Identifikace baktérií mléčného kvašení v kysaných mléčných výrobcích s využitím amplifikačních metod
Jurečková, Nela ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Španová, Alena (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce je izolovat genomovou DNA ze 7 mléčných výrobků (jogurty/ jogurtové mléko) v takové kvalitě, aby bylo možné ji použít pro PCR. K izolaci DNA byly použity magnetického částice (P(HEMA-co¬-GMA)). DNA byla reverzibilně adsorbována na mikročástice v přítomnosti 8% poly(ethylen glykolu) PEG 6000 a 5 M chloridu sodném. Absorbovaná DNA byla z mikročástic uvolněna do TE pufru o nízké iontové síle a použita jako DNA matrice do rodově specifické PCR Lactobacillus. Přítomnost DNA rodu Lactobacillus byla prokázána ve všech analyzovaných výrobcích.
|
|
Chování spotřebitele na trhu s jogurty v Jihomoravském kraji
Hlaváčková, Pavla
Tato bakalářská práce se zabývá chováním spotřebitele na trhu s jogurty v Jihomoravském kraji. Zjišťuje frekvenci konzumace jogurtů, nákupní zvyklosti, preference a postoje spotřebitelů. Dále identifikuje hlavní faktory, které ovlivňují spotřebitele při nákupu jogurtů a hodnotí vliv obalu, značky, reklamy a ostatní propagace. Na základě výsledků získaných prostřednictvím dotazníkového šetření jsou navržena doporučení pro subjekty, které na tomto trhu působí.
|
| |