Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  předchozí11 - 20další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.12 vteřin. 
Vliv krmiv na výnos jatečního materiálu hmyzu (Tenebrio molitor)
MUCHKA, Lukáš
Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část této práce se zabývá konzumací jedlého hmyzu jak ve světě, tak i v České republice. Dále jsou zde popsány výhody a nevýhody konzumace jedlého hmyzu a jeho nutriční hodnoty. Součástí je i charakteristika potemníka moučného (Tenebrio molitor). Důležitou částí bakalářské práce je i praktická část, jejíž cílem bylo zjišťovat vliv různých druhů bílkovinných krmiv v chovu moučných červů potemníka moučného. Zde se porovnávaly jejich vlivy na hmotnostní výnos jatečního materiálu hmyzu. Vlastní pokus byl proveden s využitím čtyř druhů bílkovinných krmiv: rostlinnou bílkovinou (sója), živočišnou bílkovinou (dehydrovaná vejce), komplexním krmivem (krmivo pro akvarijní ryby) a mixem výše uvedených krmiv. Chov probíhal v měsících říjen až prosinec 2019. Byly chovány dvě pokusné generace dospělého hmyzu pro produkci vajíček. Následnou separací vajíček byly vytvořeny oddělené generace hmyzu, které byly krmeny po dobu padesáti dvou dnů. Z pokusu bylo zjištěno, že nejlepších výsledků v chovu moučných červů dosahuje hmyz, který je krmen mixem krmiva, v němž bylo sklizeno jeho největší množství. Úspěšný chov jedlého hmyzu ale vyžaduje souhru několika podmínek. Volba krmiva je jedno s důležitých kritérií, kterému je třeba se věnovat. Tato práce je základní studií, na kterou lze navázat podrobnějšími pokusy.
Optimalizace chovu potemníků vzhledem k možnému využití ve výživě člověka
MAJEROVÁ, Tereza
Tato práce vznikla za účelem výběru vhodného substrátu pro výživu larev potemníka brazilského (Zophobas morio) určených pro lidskou spotřebu a také zjištění obsahují-li kromě jiných látek také lepek. Tento druh je pro entomofagii velmi vhodný pro jednoduchost svého chovu a nutriční složení bohaté zejména na tuky a proteiny, podobně jako jeho příbuzný potemník moučný (Tenebrio molitor). Téma entomofagie je v současné době aktuální vzhledem k rychlosti růstu lidské populace, jejíž potřeby stále více zatěžují životní prostředí. Produkce hmyzu je přitom levnější a efektivnější než produkce klasického masa (hovězího, vepřového, drůbežího) a spotřebuje také menší množství vody. Pro účely experimentu bylo ve stejných podmínkách chováno 540 larev rozdělených do skupin po 15 jedincích o celkové počáteční hmotnosti 1g. Bylo provedeno 9 opakování pro každý ze čtyř zvolených substrátů. Pokus trval 3,5 měsíce a během této doby bylo provedeno 8 měření (vážení). Larvy živící se substráty s lepkem rostly v první polovině vývoje rychleji, ale mezi výslednou hmotností larev na jednotlivých substrátech nebyl na konci statistický rozdíl, průměrná hmotnost jedné larvy se pohybovala mezi 0,7248 g do 0,8048 g. Laboratorní analýzou se nepodařilo zjistit přítomnost lepku, obsah bílkovin se pohyboval mezi 25 - 34%, obsah tuku mezi 49 - 61%, tyto hodnoty jsou v závěru porovnány s výsledky dalších autorů.
Inovace zařízení pro chov potemníka moučného
Dvorský, Adam ; Búran, Martin (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Práce měla za úkol seznámit čtenáře o možnostech a podmínkách chovu jedlého hmyzu v České republice se zaměřením na vybraný druh, jmenovitě potemníka moučného (Tenebrio molitor). Navrhnout optimalizaci chovných podmínek pro různé stádia chovu, s možností zrychlení chovu. Další částí práce bylo seznámení se s vlastnostmi mikrokontroleru řady Espressif ESP32 a jeho využití v oblastech jednoduchého řízení přípravků. Z těchto zjištěných podmínek byla ve druhé polovině práce navrhnuta a realizována chovná stanice, která byla řízena tímto mikrokontrolerem ESP32 firmy Espressif. Práce popisuje navržené komponenty pro měření a regulaci podmínek chovu se zaměřením na teplotu, vlhkost, dávkování potravy a tekutin. Předposlední kapitolou je zmíněno experimentální měření regulovaných podmínek s vyhodnocením měřených dat. Závěrem je zhodnocení řešení a jeho další možnosti.
Processing of selected species of edible insects for food purposes
Masár, Martin ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
This diploma thesis is focused on nutritional evaluation of selected insect powders from house crickets, yellow mealworms and lesser mealworms and of one insect-based food product, which was also developed as one of the aims of this work. In addition to basic nutritional analyzes, also ICP-OES for mineral composition and GC-FID for fatty acid composition were used. Also, the crude protein content, using CHNSO analyzer and content of EAA was determined. Using PCA analysis, samples of individual insect powders were successfully distinguished, which confirmed the diversity of individual insect species, and thanks to the projection into the plane of the principal components, it is possible to see in terms of which nutritional parameters they differ the most. Sensory analysis of the newly developed insect-based product with addition of lesser mealworm powder was also performed in comparison to competing products. The work also includes an extensive consumer survey on a sample of 2,019 participants, concerning the perception of entomophagy in the Czech Republic and Slovakia, which was conducted online.
Návrh marketingové strategie - hmyzí protein jako běžná součást lidského jídelníčku
Kopúnová, Kateřina
Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou marketingové strategie pro produkty s obsahem hmyzu, jehož některé druhy jsou díky nové legislativě v Evropské unii zařazeny na seznam nových potravin. Cílem je návrh marketingových strategií na základě SWOT analýzy, které by pomohly ke zvýšení prodejů hmyzích produktů v České republice. Tato SWOT analýza vychází z literární rešerše, která se zabývá entomofagií, konkrétně její historií, současnou praxí, enviromentálními a nutrič-ními aspekty ve srovnání s masem a legislativou v Evropské unii. Dalším podkla-dem byla provedená analýza společností v USA a EU, jenž se již prodejem těchto produktů zabývají, a také výsledky dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 445 respondentů. Výsledkem bylo vytvoření 4 marketingových strategií, na jednu z nich byly také vyčísleny náklady.
Využití jedlého hmyzu v potravinářství
Urbánková, Michaela
Tato bakalářská práce se zabývá využitím hmyzu v potravinářství. Hmyz je konzumován v mnoha částech světa (Asie, Afrika, Jižní Amerika) a setkáme se s ní i v historii. Celosvětově je konzumováno přibližně 1 900 druhů jedlého hmyzu. U nás konzumovaným hmyzem jsou především: cvrček domácí, cvrček stepní, potemník brazilský, potemník moučný, saranče stěhovavé a šváb obrovský. Hmyz je bohatý na bílkoviny, aminokyseliny, tuky, mastné kyseliny, sacharidy, minerální látky a vitamíny, které podporují lidské zdraví. Některé produkty z hmyzu se využívají jako aditiva při výrobě potravin. Při konzumaci mohou vznikat možná rizika z důvodu alergických reakcí či obsahu toxických látek v hmyzu. Existuje mnoho způsobů, jak lze hmyz kulinářsky zpracovat. Sortiment potravinářských produktů z jedlého hmyzu se stále rozvíjí.
Zařízení pro monitorování plynů v chovu jedlého hmyzu
Chlumecký, Karel ; Skácel, Josef (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o monitorování plynů při chovu jedlého hmyzu se zaměřením na nebezpečné plyny. V první části práce je popsán životní cyklus jedlého hmyzu a s ním i spojené ekologické důsledky. Následuje stručný popis měření neelektrických veličin. Uvedené poznatky jsou využity při návrhu a realizaci chovné jednotky v praktické části bakalářské práce. Návrhová část obsahuje výběr a popis použitých komponent a jejich umístění na chovné jednotce. Chovná jednotka je řízena mikrokontrolerem ESP32 firmy Espressif. Dále praktická část obsahuje první výsledky experimentálních měření a program pro mikrokontrolér. Výsledky jsou ve formě grafu. Chovný box je možné využít pro většinu terarijní živočichy.
Zařízení pro měření a regulaci podmínek chovu jedlého hmyzu
Dvorský, Adam ; Búran, Martin (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na návrh a realizaci měřicího a regulačního systému pro úspěšný chov jedlého hmyzu se zaměřením na potemníka moučného (Tenebrio molitor). Pro správné nastavení systému jsou v první části práce zjištěny a popsány obecné podmínky chovu hmyzu. Popis je především zaměřen na potemníka moučného, jeho vývoj a základní chovné podmínky (teplota, vlhkost aj.). Tyto informace jsou dále použity pro vývoj chovného zařízení, jehož základní koncepce je v práci dále stanovena. Zařízení řídí mikrokontrolér ESP32 firmy Espressif. Práce seznamuje s jeho programováním, připojováním a programováním základních komponent pro navrhovaný systém. Experimentální měření ověřuje funkčnost měření a regulace v chovném boxu. Regulace je přesná na desetiny až setiny °C. V neposlední řadě je návrh porovnán s dosud existujícími zařízeními.
Jedlý hmyz a jeho postavení ve výživě
ŽALKOVSKÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce na téma "Jedlý hmyz a jeho postavení ve výţivě" je zmapovat konzumaci jedlého hmyzu u respondentů v anketním průzkumu, kteří jedlý hmyz jiţ v minulosti ochutnali či jej pravidelně konzumují. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: Jaké jsou nejčastější druhy jedlého hmyzu konzumované v České republice a jaké nutriční přínosy z hlediska subjektivního vnímání konzumentů hmyz představuje. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na seznámení se s pojmem "entomofágie" a na její postavení ve výţivě v jiných částech světa i u nás. Dále je zde vypsané nutriční sloţení u vybraných druhů hmyzu a zajímavosti spjaté se způsobem jeho úpravy, vyuţitím a konzumací ve vybraných zemích. Praktická část byla zrealizována na základě výsledku v anketovém průzkumu a vyhodnocení odpovědí respondentů, kteří se zúčastnili cateringové akce zvané "Velký hmyzí večer" v místní brněnské restauraci "Klub cestovatelů". Na základě vyhodnocení ankety bylo zjištěno, ţe entomofágie je v dnešní době brána pouze, jako trend moderní gastronomie. Není vyhledávaná ve větší míře, ale podle názorů lidí v průzkumu vyplývá, ţe zájem o konzumaci jedlého hmyzu bude v budoucí době postupně narůstat. Respondenti uvedli, ţe po překonání psychické bariéry je chuť jedlého hmyzu pozitivně překvapila, nicméně nedokázali s určitostí říct, zda jej na základě toho začnou více vyhledávat či zařazovat mezi své stravovací návyky.
Produkce skleníkových plynů u vybraných druhů jedlého hmyzu
Kouřil, Petr
Cílem této diplomové práce bylo shromáždit dostupné informace týkající se produkce skleníkových plynů u jedlého hmyzu a vlivu těchto plynů na živé organismy a životní prostředí. Praktickou částí této práce bylo měření produkce skleníkových plynů u vybraných dru-hů jedlého hmyzu. Během tohoto měření bylo zjištěno, že produkce skleníkových plynů u jedlého hmyzu je v porovnání s hospodářskými zvířaty téměř srovnatelná. Další částí pokusu bylo porovnání této produkce mezi hmyzem sytým a hladovým. Při tomto srovnání byly u některých skupin zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Tyto in-formace jsou důležité při hladovění jedlého hmyzu před kuchyňskou úpravou. Na základě zjištěných hodnot lze velkochov jedlého hmyzu doporučit.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   předchozí11 - 20další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.