Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Produkce a kvalita medu a biomedu
KLEČKOVÁ, Romana
Cílem bakalářské práce bylo porovnat produkci a kvalitu medu a biomedu z oblasti jižních Čech. Byla provedena senzorická a chemická analýza vybraných vzorků medovicového medu z ekologického chovu a vybraných vzorků medu květového z konvenčního chovu. Chemickou analýzou byly stanoveny tyto parametry obsah vody, obsah sacharózy, obsah hydroxymethylfurfuralu a elektrická vodivost. Zjištěné výsledky analýz byly porovnány s legislativními požadavky na jakost medu s vyhláškou Ministerstva zemědělství ČR č. 76/2003 Sb. a normou Českého svazu včelařů č. 1/1999 Český med. Z porovnávaných medů nebyl udělen certifikát kvality jen biomedu (vzorek č. 2). U vzorku č. 2 byl naměřen obsah vody 19,5 %. Norma Český med uvádí, obsah vody do 18 %. Zvýšený obsah vody způsobil včelař předčasným odebrání medu. Med nebyl dostatečně vyzrálý. Všechny ostatní analyzované vlastnosti vyhověly kvalitativním normám. Nižší produkce medu byla zjištěna v případě ekologických chovů. Běžnou praxí v ekologických chovech včel je ponechávání květového medu včelám, jako hlavní zásobní látky na zimní období, což zásadně ovlivňuje celkové množství produkovaného (získaného) medu. Dále je omezená včelí pastva a ošetřování včel je jen na přírodní bázi. Produkce medu v ekologických chovech se pohybovala mezi 10 až 11,5 kg (bez započtení 7 7,5 kg medu z důvodu potravy pro přezimování) na včelstvo a u konvenčních chovů mezi 23 až 26 kg na včelstvo. Produkce biomedu nespočívá v kvantitě, ale je kladen důraz na pohodu včel welfare.
Regionální trh vybranými bio komoditami: bio maso
LEŠTINOVÁ, Iva
Diplomová práce se zabývá ekologickou živočišnou produkcí v Jihočeském kraji. Cílem diplomové práce byla analýza jihočeské ekologické masné produkce, produkce masa, vajec a medu a distribuce daných biokomodit. Prostřednictvím zpracování dat z databáze ÚZEI a dotazníkového šetření realizovaného na úrovni ekologických zemědělců hospodařících v Jihočeském kraji s platným certifikátem pro masnou produkci byl zhodnocen vývoj a současná tržní situace bio masné produkce v Jihočeském kraji.
Vliv ročníku na produkci medu v různých nadmořských výškách
BAHELKOVÁ, Petra
Cílem práce je v rámci zvoleného výběrového souboru včelstev, sestávajícího z dílčích souborů v různých nadmořských výškách analyzovat vliv ročníku, nadmořské výšky a jejich interakcí na produkci medu a navrhnout možnost využití získaných poznatků. Pro sledování v letech 2002{--}2006 bylo vybráno pět lokalit lišících se nadmořskou výškou (472 {--} 650 m). Interakce nadmořské výšky a ročníku se projevila jako rozhodující faktor, který determinuje produkci medu na včelstvo z 89,77%. Se vzrůstem nadmořské výšky o 100m se snižuje produkce medu o 5 kg na jedno včelstvo. Z provedených analýz vyplývá, že výrazněji než přímý vliv jednotlivých faktorů (nadmořské výška, ročník) působí na výši produkce medu jejich vzájemná interakce.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.