Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Study of the vasodilatory effect of tamarixetin in an ex vivo porcine coronary vessel model
Gaidosová, Barbora ; Pourová, Jana (vedoucí práce) ; Smutný, Tomáš (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Študent: Barbora Gaidosová Školiteľ: doc. PharmDr. Jana Pourová, Ph.D. Názov diplomovej práce: Štúdium vazodilatačného účinku tamarixetínu na modeli prasacej koronárnej cievy ex vivo. Flavonoidy ako jedny z najčastejšie sa vyskytujúcich rastlinných obsahových látok sú známe svojimi priaznivými účinkami na ľudský organizmus a zvlášť kardiovaskulárny systém. Táto diplomová práca sa zaoberá vazodilatačným pôsobením flavonoidu tamarixetínu. Cieľom práce bolo vykonať screening vazodilatačných účinkov na 10 obsahových látkach z hlohu. Zo screeningu vybrať látku vazodilatačne najúčinnejšiu a následne na nej overiť mechanizmus účinku. Experimenty prebiehali na ex vivo modeli prasacej koronárnej artérie. Ku prekontrahovaným kruhom artérie bola vo vzrastajúcich koncentráciách pridávaná skúšaná obsahová látka za súčasného sledovania vazodilatácie. Pri overovaní mechanizmu účinku boli použité inhibítory jednotlivých skúšaných mechanizmov. Z výsledkov vyplynulo, že vazodilatačne najúčinnejšou látkou bol tamarixetín s hodnotou EC50 = 47,8 µmol.l-1 . Konkrétny mechanizmus účinku nebol potvrdený, avšak bolo zistené, že tamarixetín pravdepodobne ovplyvňuje L-typ napäťovo závislých vápnikových kanálov na membráne buniek...
Využití některých méňě pěstovaných ovocných druhů pro zpracování
Střihavková, Dana
Bakalářská práce na téma "Využití některých méně pěstovaných ovocných druhů pro zpracování" se zaměřuje na zpracování tří netradičních ovocných druhů jako jsou hloh, mišpule a kdoule. Z těchto ovocných druhů bylo vyrobeno celkem 11 produktů, které byly vyhodnoceny při anonymním senzorickém hodnocení 15-ti respondenty. Při degustaci byla hodnocena kritéria jako chuť, vůně, vzhled, konzistence a celkový dojem. Nejlépe byly hodnotiteli přijaty výrobky z hlohu, poté z kdoulí a nejméně zaujaly produkty z mišpulí. Méně pěstované ovocné druhy mohou být bezesporu zajímavým zpestřením našeho jídelníčku a díky výraznému podílu nutričně cenných látek mohou obohatit sortiment výrobků z běžně pěstovaných ovocných druhů.
Pomologické hodnocení vybraných méně pěstovaných jádrovin
Sikorowská, Monika
Tato diplomová práce pojednává o vybraných méně pěstovaných jádrovinách, jako je jeřáb, oskeruše, hloh, mišpule, Crataegomespilus Simon-Louis a Sorbopyrus Scheele. Práce se zabývá sledováním jednotlivých fenofází, zaznamenává bohatost kvetení a násadu plodů. Je zaměřená především na pomologický popis jednotlivých druhů a odrůd. Udává statisticky zpracované velikosti plodů. Byly zde stanoveny i obsahové látky, jako je vitamín C, karotenoidy a minerální látky (K, Na, Ca, Mg), které taktéž byly zpracovány prostřednictvím statistického programu. Obsahuje vybraný druh a odrůdu pro nejvhodnější pěstování v našich podmínkách ČR.
Možnosti pěstování některých méně pěstovaných ovocných druhů v ČR
Rózsová, Ivana
Tato bakalářská práce je zaměřena na méně pěstované ovocné druhy (Crataegus laevigata (Poir. In Lam.) DC, Crataegus pinnatifida Bunge, Cydonia oblonga Mill., Mespilus germanica L. a Sorbus domestica L.), jejich popis z hlediska taxonomického a morfologického, a možnosti pěstování daných druhů na území České republiky. Rovněž popisuje způsoby využití plodů daných druhů (zpracování mišpule bylo popsáno pouze teoreticky) a porovnává úspěšnost jednotlivých výrobků v senzorickém hodnocení. Prokázalo se, že jsou tyto druhy vhodné na tovární i domácí zpracování a měly by sloužit k rozšíření tržního sortimentu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.