| |
| |
|
Možnosti technologických postupů při výrobě vína a jejich optimalizace
Kostihová, Lucie
Bakalářská práce je zaměřena na technologické postupy při výrobě vína. Věnuje se jak moderním metodám výroby vína z hroznů révy vinné, tak i tradiční výrobě aplikované převážně malovinaři. V první kapitole je popsána historie pěstování a výroby vína ve světě a u nás od starověku až po současnost. Druhá kapitola se zabývá jednotlivými fázemi výroby vína. Popisuje složení a sklizeň hroznů, jejich zpracování od lisování, přes úpravu moštů, alkoholové kvašení spontánní či za pomoci čistých kultur vinných kvasinek. V práci je zmíněna stále častěji do výroby zařazovaná malolaktická fermentace realizovaná za pomoci mléčných bakterií jako je například Oenococccus oeni. Dále seznamuje se školením vína a jeho lahvováním. Ve třetí části se práce věnuje kvasinkám používaným ve vinařském průmyslu. Zaměřuje se na různé kmeny divokých kvasinek, ale také čisté kvasinkové kultury využívané při moderní výrobě vína.
|
|
Vliv konzumace vína na lidské zdraví
Seroiszková, Iveta
Téma této bakalářské práce je Vliv konzumace vína na lidské zdraví, hned v úvodní čísti se setkáme s příběhem o léčení vínem z Persie. Nastíněnou historie, léčitelství a pozitivech v různých kulturách a zemích. Stavu vinic v České Republice a příběh o víně v Čechách. Následuje shrnutí vína a jeho léčení v našem letopočtu, tedy literární část se skládá z historie léčení vínem, historie počátků alkoholu a léčby v moderní medicíně. Dále je nastíněno několik chorob a které látky ve víně obsažené, zmírňují či léčí nemoci. V dalších kapitolách je podrobněji rozepsáno několik důležitých látek, které hrozny vinné révy obsahují a jak na lidský organismus působí, dále ostatní produkty a další využití částí révy vinné, složení vína a některé kontraindikace a nežádoucí účinky vína a alkoholu.
|
|
Výroba aromatizovaných vín
Košková, Jana
Víno je již od pradávna užíváno nejen pro svou příjemnou chuť, ale také jako přírodní lék. Nachází se v něm spousta látek, které působí příznivě na lidský organismus a přidáním bylinných extraktů lze tyto vlastnosti posílit. Na trhu lze najít mnoho typů vín s přídavkem bylin, cukru a také vinného destilátu, které vínu dodávají specifickou chuť a vyjímečné vlastnosti. Práce shrnuje historický vývoj a technologický postup ve výrobě těchto vín, zaměřuje se na problematiku vermutů a představuje jejich zástupce. Dále popisuje nejpoužívanější byliny a jejich účinky na lidský organismus a analytickou metodou vyhodnocuje obsah aromatických látek ve vzorcích vybraných vín.
|
| |