Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zdravotní přínosy a rizika dodržování bezlepkové diety
Pechová, Tereza ; Tomešová, Jitka (vedoucí práce) ; Kužela, Lubomír (oponent)
Během posledních zhruba deseti let dodržuje stále větší procento světové populace bezlepkovou dietu. Na jedné straně je příčinou častější diagnostika celiakie, alergie na lepek nebo neceliakální glutenové intolerance, na druhé straně módní trend, který spojuje bezlepkovou dietu se zdravým životním stylem, redukcí tělesné hmotnosti nebo lepek označuje za látku přímo ohrožující zdraví člověka. Bakalářská práce formou rešerše zpracovává recentní údaje z literatury jak o jednotlivých nosologických jednotkách, které dodržování bezlepkové diety vyžadují, tak také oprávněnost či nepodloženost vyloučení lepku ze stravy bez zdravotní příčiny.
Trh bezlepkových potravin
Lukůvková, Tereza ; Zeman, Jiří (vedoucí práce) ; Filipová, Alena (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá prodejem bezlepkových potravin na maloobchodním trhu s důrazem na maloobchodní řetězce. První kapitola pojednává o charakteristice bezlepkových potravin a o zvýšeném zájmu o tyto potraviny v posledních letech. Druhá kapitola popisuje maloobchodní trhy v České republice a v Německu se zaměřením na maloobchodní řetězce a tyto trhy porovnává. Třetí kapitola se zabývá nabídkou bezlepkových potravin v jednotlivých zemích a tuto nabídku srovnává. Čtvrtá kapitola se věnuje vlastnímu výzkumu na základě dotazníkového šetření mezi spotřebiteli.
Komparace vývoje ekonomických a sociálních aspektů bezlepkové diety v České a Slovenské republice v posledních 15 letech
Heráň, Jakub ; Prachař, Ondřej (vedoucí práce) ; Sunega, Petr (oponent)
Bakalářská práce se zabývá analýzou a komparací nastavení systému sociálního zabezpečení s ohledem na osoby trpící celiakií, dodržujících bezlepkovou dietu v České a Slovenské republice. Dle zjištěných závěrů lze tvrdit, že direktivní koncept Slovenska je nákladnější, složitější a s neblahými důsledky na trh s bezlepkovými potravinami a surovinami. Slovenský systém by s ohledem na výsledky analýzy a srovnání, mohl uvažovat o změnách po vzoru systému Českého. Český systém by se mohl do budoucna naopak zaměřit více na osoby trpící celiakií nad 26 let.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.